Очільник Міністерства внутрішніх справом разом із керівництвом Національної поліції озвучили імена п’ятьох людей, які, на їхню думку, причетні до вбивства журналіста Павла Шеремета, що сталося в 2016-му році. Серед підозрюваних, за версією правоохоронців, — переважно ветерани АТО. 

Про це під час брифінгу сьогодні, 12 грудня, повідомили міністр Арсен Аваков і очільник кримінальної поліції Євген Коваль. Вони продемонстрували журналістам схему причетних до вбивства, в якій фігурують подружжя добровольців Інна та Владислав Крищенки, яких затримали місяць тому, у листопаді. Також поліція підозрює військового медика Яну Дударь і лікарку-волонтерку Юлію Кузьменко. Перша нібито робила попередній огляд майбутнього місця злочину, а інша жінка — закладала вибухівку. Крім того, правоохоронці включили в цей список і добровольця Андрія Антоненка.

Нагадаємо, нещодавно генеральний прокурор України Руслан Рябошапка прогнозував завершення розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. За словами посадовця, у нього великі очікування щодо цієї справи. “Я думаю, що ми її розкриємо”, — заявив Рябошапка.

Журналіста Павла Шеремета вбили 20 липня 2016 року в центрі Києва. У його машині спрацював вибуховий пристрій. Протягом трьох років офіційне слідство не могло назвати ні виконавців, ні замовників.

Навесні 2017-го року журналісти “Слідства.Інфо” спільно з Центром дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) випустили документальний фільм-розслідування “Вбивство Павла” про цю справу. Команда журналістів, що почала розслідувати злочин паралельно з офіційним слідством, знайшла докази, які могли би стати критичними для розкриття злочину.

Журналісти з’ясували, що вибухівку під авто Шеремета заклала невідома жінка, яку прикривав чоловік. Ці самі люди були поруч з місцем вибуху і вранці 20 липня. На відміну від поліції, журналісти-розслідувачі простежили підозрілу пару на відео з камер вуличного спостереження. Також журналісти виявили характерне зображення на одязі одного з ймовірних злочинців. Саме на цю знахідку використали під час свого розслідування правоохоронці для визначення кола підозрюваних, про що засвідчив сьогоднішній брифінг.

Також “Слідство.Інфо” встановило із записів відеокамер, що біля будинку Павла Шеремета в ніч перед його загибеллю стояло підозріле авто. Як виявилося, його водієм був  Ігор Устименко, експрацівник СБУ. Це може вказувати на ймовірну причетність українських силовиків до злочину.