Вінницький міськсуд конфіскував 60 тисяч гривень застави колишнього керівника науково-виробничого об’єднання «Форт» Віктора Писаренка, оскільки той відмовився передавати в управління власні арештовані автівки.

Про це йдеться в ухвалі суду від 17 липня.

Підприємство «Форт» входить до структури Міністерства внутрішніх справ (МВС) та спеціалізується на виготовленні зброї та спецзасобів для правоохоронців і силовиків. Близько 20 років його очолював Віктор Писаренко. У 2019-му він був звільнений і пішов на пенсію за вислугою років.

Зараз Писаренко перебуває у статусі підозрюваного в справі щодо державної зради та розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ розслідує державну зраду та розкрадання коштів на підприємстві МВС

У межах цього кримінального провадження суд раніше наклав арешт на його майно, а саме — два будинки, земельну ділянку та автівки. Йдеться про Ford F-150 2017 року, Infiniti QX56 2011 року, які зараз коштують, у середньому, по 750 тисяч гривень кожна. Іще суд заарештував вантажівку ГАЗ та два причепи.

Арештований транспорт мали передати в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) для того, аби зберегти у належному стані авівки чи їхню вартість. Однак Писаренко відмовився надавати дозвіл про передачу агентству свого майна. Відтак правоохоронці звернулися до суду з відповідним клопотанням. Суд його задовольнив, однак замість передачі автівок АРМА ухвалив забрати заставу Писаренка в розмірі 60 тисяч гривень та передати їх в держбюджет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДБР розслідує можливу причетність посадовців «Форту» та митників до контрабанди зброї в Ірак

Нагадаємо, розслідування щодо розкрадання та державної зради на підприємстві «Форт» розпочалося в грудні 2019 року. Як з’ясували слідчі Служби безпеки, у липні 2018 року «Форт» підписав договір із чеською компанією STV Group, a.s. про поставку обладнання для гільз та куль на понад мільйон доларів. Як зазначають правоохоронці, начебто в межах цього договору колишній керівник підприємства безпідставно наказав перевести на рахунок чеських партнерів 100 тисяч доларів.

Окрім цього, за версією слідчих, такі дії керівництва «Форту» «вчинені на шкоду обороноздатності України» і могли призвести до зриву виконання державної програми щодо забезпечення обладнання для виробництва боєприпасів. Якщо суд доведе вину Писаренка, йому загрожуватиме ув’язнення аж до 15 років із можливою конфіскацією майна.

Зазначимо також, що під час епідемії коронавірусу підприємство «Форт» був головним постачальником для Центру обслуговування підрозділів Нацполіції засобів індивідуального захисту. Зокрема, він постачав костюми біологічного захисту, медичні рукавички та маски, безконтактні електронні термометри. Однак, як зазначали в Центрі протидії корупції, сам «Форт» закупив ці товари у Китаю, виступивши звичайною прокладкою, що нібито коштувало 8 мільйонів гривень платників податків.