Слідчі Хмельницького управління Державного бюро розслідувань з квітня 2019 року розслідують кримінальне провадження щодо можливої контрабанди українських пістолетів «Форт-19С» до Іраку.

Про це йдеться в ухвалах Хмельницького міськрайонного суду, які вивчили журналісти «Слідства.Інфо».

ДБР почало розслідування за кілька днів після того, як іракські митники викрили партію з більш ніж тисячі сучасних українських пістолетів «Форт-19С», які завезли до країни в контейнері з іграшками. Тоді в Головному управлінні митниці Іраку заявили, що постачальник не мав дозволів на ввезення зброї.

За версією українських правоохоронців, до цієї історії можуть бути причетні посадовці науково-виробничого об’єднання «Форт» МВС України, вінницькі митники та представники української компанії ТОВ «Ардіс»(імовірно, йдеться про компанію-виробника велосипедів — ред.).

«Зазначені дії (вказаних вище осіб ред.) могли призвести до незаконного переміщення через державний кордон України з приховуванням від митного контролю 1033 одиниць пістолетів марки «Форт 19», які могли бути виготовлені на КНВО «Форт», — ідеться у судовій ухвалі.

Витяг із судового рішення в межах розслідування ДБР

У процесі розслідування правоохоронці знайшли декларації, які «Форт» надсилав на вінницьку митницю. Там вказувалося, що підприємство мало передати партію пістолетів «Форт-19С» іракській компанії BaghdadShopLTD на суму 374 тисячі доларів.

Однак, згідно з Резолюцією Ради безпеки ООН, в Іраку діє збройне ембарго заборона на імпорт озброєння та техніки, яка може використовуватися у військових цілях.  Його запровадили через вторгнення Іраку в Кувейт в 90-тих роках. Санкції стосувалися постачання всіх товарів та продукції, включаючи зброю та інше військове обладнання. Винятком були лише продукти харчування та медичні засоби, які ввозилися як гуманітарна допомога. Потім обмеження частково послабили, але, приміром, збройне ембарго діє й досі. Постачати можна лише ті товари, які необхідні уряду Іраку або багатонаціональним силам ООН. 

Як ідеться в судових ухвалах, для того, щоб законно експортувати пістолети, «Форт» мав би отримати спеціальний дозвіл від Державної служби експертного контролю України. У лютому 2019 року «Форт» звернувся до цієї служби, аби отримати дозвіл. Але трохи більше ніж за місяць відкликав свою заявку, так і не дочекавшись відповіді.

Відповідно до судових ухвал, упродовж останнього року слідчі ДБР звертаються до суду за дозволами, щоб знайти на підприємстві «Форт» та вінницькій митниці документи, які стосуються цієї історії, а також провести експертизи зброї. Суди дають дозволи на віднайдення речей і документів, але далі справа не рухається. Правоохоронці нікого не затримували і не оголошували підозри у цьому провадженні.