Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та його заступник Євгеній Єнін сказали неправду, заявивши, що через помилки у санкційному списку Ради національної безпеки та оборони щодо так званих кримінальних авторитетів та злодіїв у законі було звільнено керівника Департаменту стратегічних розслідувань (ДСР) Нацполіції. Адже цей керівник самостійно пішов із посади ще до того, як у МВС провели службову перевірку з цього приводу.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із відповіді на свій запит.

Зауважимо, що в середині жовтня з’явилася інформація про помилки в санкційному списку РНБО щодо кримінальних авторитетів і так званих «ворів у законі», на яких були накладені санкції ще в травні цього року. За словами міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, який заступив на посаду вже після запровадження згаданих санкцій, ішлося про помилки щодо більш ніж сотні осіб. 

Ці помилки, стверджував Монастирський, призвели до несвоєчасного блокування рахунків фігурантів санкційного списку. Через це, за словами міністра, було звільнено керівництво одного з департаментів Національної поліції. «Була проведена службова перевірка, службове розслідування. І внаслідок чого було звільнено цілий ряд осіб з Національної поліції. Зокрема, керівництво Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України»,  заявляв міністр під час «Години запитань до Уряду».

Водночас його перший заступник Євгеній Єнін згодом уточнив, що йдеться саме про звільнення колишнього керівника ДСР. Зауважимо, що на момент накладення санкцій РНБО начальником Департаменту стратегічних розслідувань був Руслан Марчук. Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», він очолив цей департамент у червні 2020 року, перейшовши з київського управління Державного бюро розслідувань (ДБР).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Керівник столичного ДБР перейшов на топ-посаду в Нацполіції із зарплатою 16 тисяч гривень

Втім, як випливає із відповіді Нацполу на запит «Слідства.Інфо», Руслана Марчука звільнили з поліції ще в серпні 2021 року — за кілька місяців до проведення службової перевірки, про яку згадував Монастирський.

Зауважимо, що секретар РНБО Олексій Данілов з посиланням на міністра внутрішніх справ зазначав, що вісім осіб, причетних до помилок, понесли покарання. Декого начебто було звільнено, а декого — понижено на посадах. Втім, у Нацполіції на запит «Слідства.Інфо» відмовилися назвати їхні прізвища, вказуючи на ризики для їхньої безпеки.

Водночас колишній керівник ДСР Руслан Марчук у коментарі «Слідству.Інфо» зауважив, що зі служби в поліції звільнився за власним бажанням. «Жодних службових розслідувань, жодних дисциплінарних проваджень. Це моє власне рішення», — повідомив він.

«Слідство.Інфо» також попросило Дениса Монастирського прокоментувати суперечності щодо інформації про звільнення співробітників Нацполу. На наші повідомлення у WhatsApp та Facebook він не відповів. «Слідство.Інфо» готове опублікувати позицію посадовця, як тільки вона надійде.

Також журналісти звернулися по коментар до Євгенія Єніна. Його відповідь буде опублікована, щойно надійде.

Водночас у Нацполіції «Слідству.Інфо» підтвердили, що помилки у санкційному списку дійсно були, втім вони начебто були несуттєві і їх швидко виявили.

«Працівниками Департаменту стратегічних розслідувань під час підготовки зазначених пропозицій через занадто стислі строки, а також специфіку написання іноземних імен та прізвищ допущено орфографічні помилки, пов’язані з транскрипцією їх написання, а також щодо приналежності зазначених осіб до країни походження (наприклад, зазначено «Вірменія», а не «Республіка Вірменія»). Указані помилки ними ж особисто було виявлено під час виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України, у зв’язку з чим ініційовано внесення відповідних корегувань», — ідеться у відповіді на запит.