Слідчі Служби безпеки України (СБУ) проводять розслідування щодо державної зради та розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах на казенному науково-виробничому об’єднанні “Форт”.

Про це йдеться в ухвалі Вінницького міського суду від 1 квітня.

Підприємство “Форт” входить до структури Міністерства внутрішніх справ (МВС) та спеціалізується на виготовленні зброї та спецзасобів для правоохоронців і силовиків. 

Як ми з’ясували з ухвали, у липні 2018 року “Форт” підписав договір із чеською компанією “STV Group, a.s.” про поставку обладнання для гільз та куль на понад мільйон доларів. За версією правоохоронців, начебто в межах цього договору колишній керівник підприємства наказав безпідставно перерахувати на рахунок чеських партнерів 100 тисяч доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Академія МВС віддасть мільйони фірмі, яку підозрюють у фіктивності

Відповідно до даних YouControl, на той час підприємство очолював Віктор Писаренко. Загалом він керував “Фортом” понад 20 років, після чого у 2019 році був звільнений і пішов на пенсію за вислугою років. Зараз Писаренко перебуває в статусі підозрюваного, йому обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Також суд наклав арешт на його майно, а саме – два будинки, земельну ділянку, дві легкові автівки з причепами та вантажівку.

Окрім цього, за версією слідчих, такі дії керівництва “Форту” “вчинені на шкоду обороноздатності України” і могли призвести до зриву виконання державної програми щодо забезпечення обладнання для виробництва боєприпасів. СБУ розпочала розслідування за цими фактами в грудні минулого року. 

Якщо суд доведе вину Писаренка, йому загрожуватиме ув’язнення аж до 15 років з можливою конфіскацією майна.

Раніше “Слідство.Інфо” вже розповідало про це підприємство слідчі ДБР проворять розслідування за фактом можливої контрабанди пістолетів виробництва “Форту” до Іраку

Нагадаємо також, що раніше Державне бюро розслідувань викрило схему з нелегального постачання чеської зброї в Україну. Ключову роль зіграли документи, видані експертно-криміналістичним центром МВС. Завдяки їм карабіни завезли як “спортивну та мисливську зброю”.