Нацполіція і Держслужба з надзвичайних ситуацій придбали 16 квартир у Борисполі для своїх працівників. Продавцями були дві компанії, які належать до бізнес-групи депутата від «Опозиційної платформи — За життя» Дмитра Ісаєнка.

Про це «Слідство.Інфо» дізналося з оголошень про закупівлі службового житла для працівників відомств.

Загалом у 2020 році Нацполіція, а у 2018-му Держслужба з надзвичайних ситуацій придбали 19 квартир у Борисполі для своїх працівників. З них 16 — у житловому комплексі «Київський Шлях». Квартири купували у двох юридичних осіб — фондової компанії «Даліз Фінанс» та Закритого венчурного фонду «Княгиня Ярославна».

Фонд «Княгиня Ярославна» згадується у деклараціях нардепа від «Опозиційної платформи — За життя» Дмитра Ісаєнка. Так, у своїй декларації за 2019 рік він вказує фонд як юрособу, яка кінцево йому належить. Відповідно до документів, за 2019 та 2020 роки нардеп від «ОПЗЖ» отримав від «Княгині Ярославни» дивідендів на майже 100 мільйонів гривень, а лише з початку 2021 року — ще майже 45 мільйонів гривень. Згадується у деклараціях Ісаєнка і «Даліз Фінанс».

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Процедура, за якою МВС закуповує нерухомість, не є прозорою, — експерт

Видання «Наші гроші», посилаючись на фіскальну службу, відносить вказані компанії до бізнес-групи Perfect Group Ісаєнка, яка відома своїми скандальними забудовами у Києві — так, нещодавно компаніям дозволили забудувати набережну Дніпра на Подолі та берег Русанівського каналу. У обидвох цих справах триває слідство.

І «Даліз Фінанс», і «Княгиня Ярославна» є фігурантами низки кримінальних проваджень. Так, Нацполіція підозрює, що у 2017-2018 роках ці компанії могли не сплачувати податки на землю та вивести кошти інвесторів будівництва одного зі своїх ЖК. А не так давно будівельники Perfect Group вийшли і на одеський ринок нерухомості — щоправда, майже відразу за них «взялося» Державне бюро розслідувань. Детективи підозрюють місцевих чиновників у незаконній видачі дозволів на будівництво.

Упродовж 2018-2020 років Міністерство внутрішніх справ, Нацполіція, Нацгвардія і Держслужба з надзвичайних ситуацій придбали загалом 143 квартири у Києві та Київській області. У Києві, зокрема, купили, майже пів сотні квартир. Як встановило «Слідство.Інфо», частину квартир відомства МВС придбали у фігурантів своїх же розслідувань, а, за словами експертів, сама процедура закупівлі не є прозорою.

 Детальніше про те, у кого і за скільки Міністерство внутрішніх справ закуповує нерухомість — читайте у нашому розслідуванні.