Міністерство внутрішніх справ, як і низка інших державних відомств, закуповує нерухомість не через майданчик держзакупівель ProZorro, а за спеціальною процедурою, ухваленою ще 10 років тому. Втім, експерти стверджують, що ця процедура не є досконалою і навіть може сприяти порушенням.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Житло «з душком».

Наша редакція дослідила закупівлі нерухомості для працівників Міністерства внутрішніх справ та його відомств — Нацполіції, Нацгвардії і Держслужби з надзвичайних ситуацій. Хоч і процедура передбачає закупівлю житла і на вторинному ринку, всі квартири купили у новобудовах.

Купівля нерухомості для працівників Міністерства внутрішніх справ здійснюється за порядком, передбаченим постановою Кабінету Міністрів від 2011 року. Відповідно до неї, замовник — до прикладу, Міністерство внутрішніх справ — публікують дані про конкурси не у «Віснику держзакупівель» (як це було до 2015 року) чи на ProZorro, а на своєму сайті та у будь-якому ЗМІ на свій вибір. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МВС за три роки витратили понад 120 мільйонів гривень на квартири для працівників

При цьому, оголошення про проведення конкурсу має складатися, щонайменше, з кількох обов’язкових пунктів — це вимоги до житла (наприклад, інформація про кількість кімнат та метраж), зміст конкурсної документації, строк подання пропозиції, місце проведення торгів, контактна інформація.

На сайтах Міністерства внутрішніх справ, Нацполіції, ДСНС та інших відомств такі розділи на сайтах справді є. Однак в оголошеннях, які публікуються, немає частини необхідної інформації — бракує конкурсної документації, деталей вимог до житла, інформації про вартість та метраж вже придбаних квартир тощо. 

Як розповів «Слідству.Інфо» аналітик Незалежної антикорупційної комісії Олександр Саєнко, прописані постановою умови публікації оголошень є дуже загальними і можуть сприяти порушенням.

«Це створює передумови для звуження кола учасників та участі у конкурсі заздалегідь визначених осіб фізичних або юридичних. Це також є передумовою для свавілля з боку відповідальних за закупівлі осіб. При цьому, (у постанові, — ред.) повністю відсутні вимоги до оприлюднення результатів. Тобто неможливо побачити, за якою ціною, якого метражу придбане житло і чи відповідає процедура нормі Постанови», — зазначив Саєнко.

Олександр Саєнко розповів, що з появою у 2015 році закону «Про публічні закупівлі» — а, відтак, і інструменту ProZorro — ситуація з держзакупівлями помітно покращилася. Однак щодо закупівлі житла — тут нічого не змінилося, оскільки дія нового законодавства не поширюється на купівлю житла.

Упродовж 2018-2020 років Міністерство внутрішніх справ, Нацполіція, Нацгвардія і Держслужба з надзвичайних ситуацій придбали 143 квартири у Києві та Київській області. У Києві, зокрема, купили, майже пів сотні квартир. Як встановило «Слідство.Інфо», частину квартир відомства МВС придбали у фігурантів своїх же розслідувань.

 Детальніше про те, у кого і за скільки Міністерство внутрішніх справ закуповує нерухомість — читайте у нашому розслідуванні.