У Міністерстві внутрішніх справ та його структурах — Нацполіції, Нацгвардії та Держслужби з надзвичайних ситуацій — витратили щонайменше 121 мільйон гривень для закупівлі квартир для своїх працівників у Києві та області.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Житло «з душком».

Відповідно до оголошень на сайті МВС та відомств, упродовж 2018-2020 років вони придбали 143 квартири для своїх співробітників у Києві та Київській області.  

Водночас, аналізуючи дані з порталу використання публічних коштів E-data, ми підрахували, що протягом 2018-2020 років МВС та його структури — Нацполіція, Нацгвардія та Держслужба з надзвичайних ситуацій — витратили на закупівлю житла щонайменше 121 мільйон гривень. На ці гроші придбали 93 квартири у Києві та Київській області. Скільки коштували ще 50 із оголошень — встановити не вдалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомства МВС купують квартири у фігурантів своїх же розслідувань

Зазначимо, що купівля нерухомості держструктурами не проводиться через портал закупівель ProZorro, для цього передбачена окрема процедура. Ще десять років тому уряд ухвалив спеціальну постанову для закупівлі житла Міністерством внутрішніх справ та іншими відомствами. Втім, як помітило «Слідство.Інфо», часто оголошення про придбання квартир публікуються не за прописаним у документі порядком, пропускаються деякі пункти і, як кажуть експерти, у цьому процесі взагалі багато прогалин.

За даними «Слідства.Інфо», міністерство внутрішніх справ та його відомства закуповують квартири у фігурантів своїх же розслідувань. Зокрема, майже 30 квартир у Києві придбали у двох житлових комплексах компанії «КСМ-Груп». Законність їхнього будівництва зараз розслідує Нацполіція, яка входить до структури МВС.

У кого і за скільки міністерство закуповує нерухомість — читайте у нашому розслідуванні.