Старший слідчий слідчого відділу Дніпровського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області Олександр Терьошин задекларував 7 автівок дружини-поліцейської, яка купила їх за 5, 45 та 49 тисяч гривень.

Про це «Слідство.Інфо» дізналося з декларації правоохоронця. 

Дружина старшого слідчого відділу Дніпровського районного управління поліції  ГУНП в Дніпропетровській області Олександра Терьошина — Юлія Павлова у 2023 році придбала 7 автівок. Так, у 5 тисяч гривень обійшлися Acura TLX 2017 та Mazda 2015 (модель не вказана); 45 тисяч гривень коштували Volkswagen Golf 2011 та Volkswagen Jetta 2019; за 49 тисяч вдалося придбати Volkswagen Jetta 2012 та Infiniti Q50 2015. Ще у 150 тисяч гривень обійшлася купівля BMW 328d 2015.

Відповідно до декларації за 2022 рік Юлія Павлова обіймала посаду старшої інспекторки роти тактико-оперативного реагування Управління патрульної поліції у Дніпропетровській області.

У 2022 році жінка за 5 тисяч гривень придбала та внесла до декларації Toyota Land Cruiser 2005 року випуску. Окрім цього, поліцейська у декларації тричі вказала отримання доходу від продажу трьох рухомих засобів по 5 тисяч гривень за кожен.

Журналісти «Слідства.Інфо» зателефонували Олександру Терьошину, аби той пояснив, як його дружині вдалося придбати кілька автівок за низькими цінами, а потім ще й продавати за такими ж цінами.

Олександр Терьошин, фото 2016 року

Напочатку розмови прохання журналістів пояснити за вказане в деклараціях майно викликало у правоохоронця здивування, і він порадив звернутися з офіційним запитом. Згодом, Терьошин все ж пояснив, що автівки «були розбиті та зі зламаними двигунами», та додав, що їх купувала дружина, він же лише вказував це в деклараціях.

«Транспортні засоби купувалися та продавалися через торговельні компанії, які ставлять на комісію ці автомобілі, проводять оцінку і виносять відповідну вартість цього автомобіля. Моя дружина придбала автівки за ті гроші, які вказані в договорі купівлі-продажу. Відповідно, сплачувалися податки та декларувалося майно. У якому стані автівки були — за такі гроші вони й купувалися, і продавалися», — вказав слідчий.

 У деклараціях посадовців неодноразово вказується мінімальна вартість автівки, щоб уникнути більших податків під час продажу (реальна вартість покупцем сплачується «на руки» продавцеві, так ці кошти залишаються в тіні та їх частина не потрапляє до бюджету). Терьошин запевняє, що у його випадку все було придбано чесно і ніяких схем немає.

«Це схема, якби ми були б якимись бізнесменами… Що я, що дружина, працюємо в поліції. Я не бачу тут ніяких схем… Ці автомобілі були чесно придбані та чесно продані. Які тут схеми можуть бути, я не розумію», — каже Терьошин.

Також він додав, що не розуміє, поняття заниженої оцінки майна, посилаючись на те, що «він в цьому не експерт».

«Є експерт, який оцінював цей транспортний засіб. Автівки були в несправному стані, тобто там був зламаний двигун. Дружина проводила ремонт, їй подобається робити такі речі — відновлювати авто, а потім їх продавати. Якщо не вийшло його відремонтувати, за ті самі гроші вона його й продавала. По вартості — ставте запитання компанії, яка проводила оцінку даного транспортного засобу перед купівлею і продажем», — каже чоловік.

За словами Олександра Терьошина, він не бачить жодних проблем у таких цінах, оскільки вони з дружиною не продають машини у великій кількості:«Я не бачу ніяких схем, начебто у нас якийсь конвеєр — 300 машин, які по 5 тисяч гривень купували чи продавали. Не те щоб з 7 машин там усі були по 5 тисяч гривень. Якби це була схема, то всі авто були б по 5 тисяч гривень, а там і по 45 тисяч гривень… І це ж не те щоб якийсь Lexus 2023-го, який коштує 100 тисяч гривень. Там були якісь машини, але їм вже роки».

Стосовно задекларованої автівки Volkswagen Jetta 2019 року за 45 тисяч (вартість на онлайн-платформах з продажу авто стартує від $13 тисяч), Терьошин пояснив, що авто приїхало зі США «повністю розбите спереду»:  «Її ставка була $600 та доставка $1000. Чоловік за що її пригнав — за те і продав. Нам не вдалося її відновити. Я не бачу і взагалі не розумію, у чому системність і схема. За питаннями — у торговельну компанію, вони ж проводять оцінку та беруть на себе відповідальність, за те, за скільки вони її оцінили та виписують нам договір. Ми ж самі їх не оцінюємо».

Зауважимо, слідчий Терьошин подав свою декларацію 11 березня, а його дружина 14 березня цього року. В обидві декларації внесені ті самі автівки, однак у базах МВС вказується, що інспекторка володіє лише одним з них Volkswagen Golf 2011 (придбана за 45 тис. грн). Окрім цього, на поліцейську зареєстровані ще дві Skoda Octavia 2014 та 2015 року. Куди поділися 6 задекларованих автівок та чому подружжя правоохоронців не вказали власність на дві інші машини, невідомо.

У мобільному застосунку Getcontact контакт Терьошина має безліч тегів, де поруч з його іменем вказують марки автівок. Дехто записав номер телефону слідчого, як «Саша Перекуп», «Пригон с Європи», «Саша Авто Литва» та ін.

Раніше журналісти знайшли декларацію заступника начальника відділу розслідування злочинів у сфері транспорту слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області Валентина Серединського, який вказав право користування автівкою дружини — Tesla Model Y 2022 року випуску, вартість якої 10 тисяч гривень. У розмові з журналістами, чоловік зазначив, що вартість 10 тисяч гривень вказана в договорі купівлі-продажу. На прохання поділитися контактами продавця, правоохоронець запропонував пошукати такі ціни на майданчику онлайн-оголошень для продажу автівок, додавши, що «хто шукає — той знаходить». Згодом ексочільник Синельниківського районного управління поліції ГУНП у Дніпропетровській області Сергій Лукашов повідомив про відкриття підрозділами поліції області службового провадження. Разом з тим, автівка слідчого була помічена на одному з сайтів продажу за 37,5 тисяч доларів.

Читайте також: Суддя зізнався, що задекларував елітне авто за 10 тисяч гривень, щоб уникнути сплати податків