Екскерівника окупаційної адміністрації Балаклії Олега Калайда посадили за ґрати на 14 років за колабораційну діяльність. Чоловік очолив спочатку створену там росіянами псевдополіцію, а згодом й управління загарбницької псевдоадміністрації. До цього журналісти «Слідства.Інфо» розповідали про діяльність цього колаборанта. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо» з покликанням на Офіс Генерального прокурора.

У вересні 2022-го журналісти «Слідства.Інфо» писали про колаборантів Харківщини, серед яких був і Олег Калайда. Він товаришував з Віталієм Ганчевим, якого окупанти призначили так званим губернатором на окупованих територіях Харківщини.

 

Журналісти знайшли резюме Калайди, в якому він зазначає, що пропрацював у правоохоронних органах близько 20 років — до 2015-го. На момент звільнення він був начальником кримінальної міліції у районному відділі Балаклії. Також чоловік мав спільні фото з іншими колаборантам Харківщини.

Посвідчення, де написано, що Олег Калайда працював у псевдополіції під час окупації

У суді прокурори довели, що під час окупації Балаклії колишній правоохоронець добровільно вирішив піти на співпрацю з РФ.

На початку 2022 року чоловік очолив створену там росіянами псевдополіцію, а згодом став головою управління загарбницької псевдоадміністрації.

До повноважень Калайди входило: прийом на роботу нових співробітників, затвердження внутрішніх документів, організація службової діяльності та матеріально-технічного забезпечення підлеглих. Також засуджений брав участь у нарадах, які проводили представники окупаційних органів влади. 

Після початку контрнаступу Сил оборони України псевдопосадовець намагався втекти до так званої ЛНР, проте в Куп’янську його затримали співробітники Державного бюро розслідувань.

Калайду визнали винним у колабораційній діяльності та посадили на 14 років у в’язницю. Також за вироком суду у нього конфіскували приватне майно, зокрема елітну нерухомість загальною площею майже 200 квадратних метрів і позашляховик преміумкласу. 

Читайте також: «Россия здесь навсегда»: хто з колаборантів насаджував «рускій мір» на Харківщині