Шевченківський райсуд Києва відмовився продовжувати строки досудового слідства у кримінальному провадженні щодо погроз, які ексзаступник голови Адміністрації Президента Андрій Портнов відправляв прокурору Олександрові Божку.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з відповіді на запит Служби безпеки України, яка й проводить розслідування.

“Органом досудового розслідування було скеровано клопотання про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження. Слідчим суддею Шевченківського районного суду м. Києва у задоволенні клопотання відмовлено”, зазначили в СБУ.

Відповідь СБУ на запит журналістів/ФОТО Слідство.Інфо

Розслідування щодо погроз від Андрія Портнова співробітнику Генеральної прокуратури (тепер Офіс Генерального прокурора — РЕД.) Олександрові Божку розпочали в Державному бюро розслідувань 10 квітня 2019 року. Згодом кримінальне провадження  передали до Служби безпеки України.

Відповідно 10 квітня 2020 року закінчуються строки досудового розслідування. Оскільки суд відмовився їх продовжувати, тепер правоохоронці мають або закрити провадження, або оголосити підозру і потім передати справу в суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Венедіктову просять оголосити підозру Портнову через погрози

Нагадаємо, раніше той же Шевченківський суд відмовився продовжувати строки досудового розслідування щодо скандальних “плівок Вовка” записів розмов із кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка з його колегами. Тоді Офіс Генерального прокурора вимушений був завершити розслідування і передати справу до суду

“Слідство.Інфо” раніше розповідало, що троє працівників Генеральної прокуратури  неодноразово отримували повідомлення із брутальними образами і погрозами з номера Андрія Портнова.

Зокрема, кілька разів такі повідомлення надходили прокурору Олександрові Божку, який керував кримінальним провадженням, де фігурував експосадовець. Наприкінці листопада минулого року Божко поскаржився на дії Андрія Портнова у Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Київської області, після чого вкотре отримав погрози від ексчиновника.

Після цього прокурору не раз писали з номера колишнього посадовця. Зокрема, 27 березня Андрій Портнов надіслав повідомлення, де  “порадив” прокурору “збиратися у в’язницю”. Востаннє Божко отримав погрози 30 березня цього року.

Напередодні Божко звернувся до генпрокурорки Ірини Венедіктової з колопотанням, у якому попросив оголосити Портнову підозру. Утім, у відповіді на наш запит СБУ відповіла, що її не оголосили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ “Я тебе в клітці возитиму і показуватиму наче мавпу”: Як Портнов погрожує правоохоронцям

Зазначимо, що Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури відмовилася покарати Портнова за погрози прокурору.

Окрім Божка, схожі погрози були адресовані й у бік колишнього співробітника слідчого Управління спеціальних розслідувань ГПУ та його екскерівника Сергія Горбатюка. Саме ця структура розслідувала події Революції Гідності та діяльність колишніх соратників Віктора Януковича.

Андрій Портнов, нагадаємо, повернувся в Україну навесні цього року. Ексчиновник відразу розпочав “юридичну війну” з попереднім президентом Петром Порошенком, відправивши з десяток позовних заяв на нього до Державного бюро розслідування. Також у серпні Портнов виграв позов проти України про відшкодування майже 7 мільйонів гривень компенсації за завдану шкоду його репутації.