Державне бюро розслідувань підозрює екскерівника одного з управлінь столичної прокуратури Сергія Тимченка та його колегу Олександра Руденка у причетності до розгону Євромайдану в ніч на 11 грудня.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Революція суддівської гідності».

Однією з підстав спроби розгону Євромайдану в ніч на 11 груня 2013 року стала ухвала Окружного адмінсуду Києва, яка зобов’язала правоохоронців розчистити вулиці навколо Майдану Незалежності. Суддя Євгеній Аблов, який зараз працює заступником голови ОАСКу, з фантастичною швидкістю розглянув позов киянина, якому барикади нібито заважали пересуватися містом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній суддя Майдану очолив селищну раду на Київщині від «Слуги народу»

Як нещодавно з’ясували детективи Державного бюро розслідувань, причетними до цих подій можуть бути двоє столичних експрокурорів — Сергій Тиимченко та Олександр Руденко. У червні цього року їм оголосили підозри щодо причетності до розгону Євромайдану. Тимченко на той час очолючав одне з управлінь столичної прокуратури, і керівництво нібито запропонувало йому взяти участь у діях проти Євромайдану. Той, як вважає офіційне слідство, бажав подальшого кар’єрного розвитку, тому прийняв пропозицію начальства. Олександр Руденко ж був нібито підлеглим чоловіка.

Експрокурори київської прокуратури, яких підозрюють у причетності до розгону Євромайдану

За версією слідства, Тимченко вирішив подати адміністративний позов до суду з вимогою розігнати протестувальників. Залучивши двох своїх колег, вважають у ДБР, він попросив їх скласти позов, щоб фактично заборонити Євромайдан. Людину, яка б мала підписати цю заяву, тим часом нібито шукали працівники одного зі столичних райвідділків міліції. Ним став киянин Євген Гриненко.

Далі Тимченко нібито наказав своєму колезі Олександрові Руденку супроводжувати Гриненка. Експрокурор, як вважають у ДБР, й день розгляду справи — 9 грудня 2013 року — відвіз його в Окружний адмінсуд Києва, допоміг подати позов та забрав судові рішення.

Ймовірність такого ходу подій підтвердила й адвокатка родин Небесної Сотні Євгенія Закревська. «За версією слідства, і цей позов, і взагалі схема протидії Майдану народилась в нетрях Київської прокуратури за безпосередньої участі цього Руденка і його керівника», — каже захисниця.

Експрокурор Руденко цього ж дня передав документи у Державну виконавчу службу, які відразу і відкрили виконавчі провадження. Вже через день відбувся розгін Майдану морозної грудневої ночі.

Після Революції Гідності Сергія Тимченка справді підвищили на службі — вже менш, ніж за рік він займав посаду заступника прокурора Києва, а згодом став начальником одного з департаментів у Генпрокуратурі. Олександр Руденко також отримав посаду в ГПУ. Та за останні кілька років обидвоє звільнилися з прокуратури і працюють адвокатами.

«Я не брав участі у вищезазначеному. Прокурори взагалі не були учасниками цієї справи. Тимченко не був мої керівником, з суддею Абловим та позивачем Гриненком я не знайомий», — сказав у коментарі «Слідству.Інфо» Олександр Руденко

Сергій Тимченко відмовився розмовляти з журналістами «Слідства.Інфо», пославшись на те, що наразі триває досудове слідство.

Детальніше про розслідування спроби розгону Євромайдану 11 грудня — читайте у розслідуванні «Слідства.Інфо».