Бюджетний комітет Верховної Ради погодив виділення понад двох мільярдів гривень на доплати поліцейським із фонду боротьби з COVID-19. Це на третину більша сума, ніж за весь час карантину отримали медики.

Про це «Слідству.Інфо» повідомила депутатка «Голосу» Олександра Устінова.

За її словами, засідання відбулося сьогодні, 19 червня. Члени комітету більшістю голосів підтримали рішення Кабінету Міністрів про виділення коштів для Міністерства внутрішніх справ (МВС) із фонду боротьби з COVID-19. Депутатка зауважує, що один член комісії проголосував проти, а двоє утрималися. Устінова наголошує, що це кінцеве рішення, яке було необхідне для того, аби МВС отримало ці кошти.

За офіційними розрахунками, які МВС подавало на Кабмін, 67,5 тисяч поліцейських, задіяних у заходах із протидії коронавірусу, за період карантину отримають доплати у розмірі 50 відсотків місячної зарплати — це в середньому понад 9 тисяч гривень на одного співробітника поліції на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під COVID: Кабмін виділив на доплати поліцейським понад 2 мільярди гривень

Як зауважує Олександра Устінова, на потреби медиків із цього фонду виділили значно менше коштів.

«На медиків витратили — і це разом з ліками — 1,5 мільярда. Що саме з цього пішло на зарплати, дослідити зараз неможливо. Відомо лише, що зі 120 тисяч українських медиків доплати отримали лише 12 тисяч — кожен десятий. А в поліцейських — більше, ніж кожен другий», — каже депутатка.

Також, за словами Устінової, механізм отримання доплати поліцейським значно простіший, ніж у працівника медичного закладу, який безпосередньо працює з інфікованими на коронавірус людьми.

«Як розраховуються доплати для лікаря? Лікар має подати, скільки він годин був із «ковідним» хворим, потім це має затвердити головний лікар, який подає це на НСЗУ (Національна служба здоров’я України — РЕД.). Поліцейські ж автоматично мають плюс 50 відсотків до зарплати», — наголошує вона.

Розрахунки МВС щодо потреби відомомства в коштах фонду боротьби з COVID-19. Фото з Facebook-сторінки Олександри Устінової

Окрім поліцейських, понад 280 мільйонів гривень на доплати передбачили також працівникам Нацгвардії, Держприкордонслужби та Державної служби з надвичайних ситуацій, які входять до МВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВС і Нацпол витратили на закупівлі під COVID-19 удвічі більше, ніж Національна служба здоров’я

Зауважимо, що в Україні після запровадження карантину через поширення коронавірусу запровадили фонд боротьби з COVID-19, до якого внесли орієнтовно 65 мільярдів гривень. Згідно з процедурою, спочатку Уряд має проголосувати, на що спрямовують ці кошти, а потім бюджетний комітет має це погодити.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», близько третини опорних лікарень у найбільш інфікованих областях України не закупило для медиків захисного одягу. Ці заклади визначені як такі, що приймають хворих на COVID-19. Українським медикам, які працюють з хворими на коронавірус пацієнтами, не вистачає захисного одягу, через що вони стають чи не першими, хто може підхопити і поширити COVID-19. Унаслідок цього в Україні зростає кількість інфікованих серед медиків. Нині на коронавірус захворіли майже 6 тисяч медиків.