“Харківський метрополітен” за останній рік уклав договорів на понад один мільярд гривень з фірмою “Ваго-Рев”, яка фігурує у низці розслідувань правоохоронців. За даними поліції, представники цієї компанії у змові зі службовцями комунального підприємства здійснювали розтрату грошей, передбачених на діяльність метрополітену.

Про укладені угоди “Слідство.Інфо” довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

Ця фірма є головним підрядником “Харківського метрополітену”. Починаючи з квітня 2019 року й донині метрополітен підписав з “Ваго-Рев” п’ять договорів на суму, що перевищує один мільярд гривень. Ідеться про ремонт вагонів поїздів, ескалаторів, а також закупівлю обладнання для метрополітену. Останній догововір на понад 184 мільйони гривень сторони уклали 27 березня.

Водночас, більшість з цих закупівель відбулися без конкурсу. Замовник пояснював це відсутністю конкуренції, через що начебто двічі доводилося скасовувати попередні тендери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Харківське метро без конкурсу віддасть 70 млн фірмі, яку поліція підозрює у фіктивному ремонті на 700 млн

Як з’ясувало “Слідство.Інфо”, фірма “Ваго-Рев” спільно з “Харківським метрополітеном” фігурує у низці кримінальних проваджень правоохоронців, які стосуються розтрати і відмивання грошей, ухилення від сплати податків.

В ухвалі Комінтернівського районного суду Харкова від жовтня 2016 року детально описано спостереження правоохоронців за діяльністю цієї фірми. Зокрема, за даними поліції, у 2016 році “Ваго-Рев” орендувала офісне приміщення на 15 квадратів, у якому раз на тиждень з’являлася жінка 23-25 років під виглядом працівниці відділу кадрів. А керівником та головним бухгалтером компанії, як стверджують поліцейські, насправді був її рядовий працівник, який не ухвалював жодних рішень. Натомість реальний керівник начебто систематично вибудовував схеми з ухилення від сплати податків.

За даними офіційного слідства, фірма “Ваго-Рев” навіть не володіла обладнанням для обслуговування метрополітену.

“Фактично підприємство КП “Харківський метрополітен” своїми силами виконувало ремонт рухомого складу метрополітену, реставрувало старе обладнання, а за обліковими регістрами було відображено, що товари та послуги поставлялись ТОВ “Ваго-Рев” як нові”, — йдеться в ухвалі.

Також слідчі зазначали, що фірма “Ваго-Рев” спрямовувала гроші, отримані від “Харківського метрополітену”, на рахунки фіктивних фірм, після чого їх конвертували в готівку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Метро на Виноградар: Суд зняв арешт з рахунків фірми, задіяної в оборудці з бюджетними грошима

Про те, що представники цієї компанії діяли у змові зі службовцями метрополітену, ми дізналися з ухвали Київського районного суду Харкова від грудня 2016-го.

Як писав “Харківський антикорупційний центр”, офіційне слідство підозрює “Ваго-Рев” у фіктивних ремонтах вагонів “Харківського метрополітену”, на які у 2016 році виділили більше 700 мільйонів гривень. Про це йшлося в ухвалі Київського районного суду Харкова від листопада 2018 року.

Фірма вказувала у документах поставки деталей від фіктивних підприємств, що, на думку слідчих, може свідчити про невиконання робіт. Також під час дослідження податкових накладних правоохоронці виявили, що “Ваго-Рев” взагалі не закуповувала деталей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Триста арештованих мільйонів: Що відбувається з “боргом” київського метро

Улітку 2018 року правоохоронці повідомили про підозру в ухиленні від сплати податків ексдиректору фірми Геннадію Долженку. Він очолював компанію до 2016 року. З 2018 року керівником фірми є Олександр Іваницький. Минулоріч він подавав декларацію як керівник харківського комунального підприємства “Твій дім”, у якій вказував, що працює у “Ваго-Рев” за сумісництвом.

Місцеві активісти “Харківського антикорупційного центру” вказують, що “Ваго-Рев” входив до сфери впливу депутата Харківської міськради Максима Мусєєва.

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, фірма “Австро-Угорська лізингова компанія”, якій “Київський метрополітен” переказав 305 мільйонів гривень, вивела гроші попри арешт рахунку.