Рівненська обласна прокуратура виявила крадіжку майже 1 млн грн під час будівництва котельні в місті Дубно, що на Рівненщині. Як дізнались журналісти зі «Слідства.Інфо», йдеться про будівництво котельні у місцевій школі. Компанія, яку підозрюють в крадіжці грошей, не вперше потрапляє в подібні історії. Директор компанії каже, що це тиск на бізнес.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Тендер на будівельні роботи оголосили у серпні 2020 року й Дубенська міська рада була готова витратити на це 19,5 млн грн з бюджету. За ці гроші прийшли позмагатись 7 компаній, з яких обрали переможця — ТОВ «Сервіскотломонтаж-Львів». Компанія зобов’язалась за 16,3 млн грн виконати усі будівельні роботи. 

«Сервіскотломонтаж-Львів» змагалась ще з двома компаніями, які за свої послуги просили на 1-1,5 млн грн нижчу суму, але замовник безпідставно відхилив їхні пропозиції. До такого висновку прийшла Державна аудиторська служба, яка, зокрема, слідкує за тим, щоб держоргани якісно використовували бюджетні кошти. 

Але попри це, «Сервіскотломонтаж-Львів» продовжив будівництво і завершив його у 2023 році. На цьому етапі будівництво почали перевіряти правоохоронці, які виявили крадіжку майже 1 млн грн бюджетних коштів.

«Прокурорами встановлено, що підрядник в офіційних документах прозвітував про закупівлю обладнання та комплектуючих деталей для будівництва котельні за завищеними цінами», — пише Рівненська обласна прокуратура. 

У крадіжці бюджетних коштів підозрюють Сергія Липовецького — директора «Сервіскотломонтаж-Львів». У разі доведення його вини, підприємцю загрожує до 12 років в’язниці, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Відповідальна за закупівлі в управлінні освіти Дубенської міської ради Юлія Пахалюк сказала журналістам «Слідства.Інфо», що закупівля у 2020 році була проведена відповідно до того, як це вимагає закон, але коментувати виявлену правоохоронцями переплату відмовилась. 

Сергій Липовецький каже, що не крав ніяких грошей. Крадіжку майже 1 млн грн, що йому інкримінують, — це різниця між ринковою вартістю котла та тією, за яку він купив у виробника за знижкою.

«У договорі ціна фіксована і я не бачу нічого поганого в тому, що мені вдалося отримати знижку від виробника та заробити на цьому. Я виконав свою роботу якісно і до неї немає ніяких претензій», — коментує Липовецький. 

«У разі потреби я піду і в апеляцію, і у Верховний суд, щоб довести, що я нічого не порушив», — каже підприємець. 

ТОВ «Сервіскотломонтаж-Львів» з’явилась на ринку у 2011 році. Її заснував львів’янин Сергій Липовецький, який зараз із Віталієм Крижанівським та Григорієм Скакуном контролюють бізнес.

Компанія не вперше фігурує в кримінальних справах правоохоронців. У судовому реєстрі можна знайти ухвалу, де вказано, що у 2021 році правоохоронці підозрювали «Сервіскотломонтаж-Львів» у крадіжці коштів під час ремонту фасаду одного з корпусів Навчально-реабілітаційного центру «Левеня». За підрахунками охоронців, компанія вкрала майже пів мільйона гривень тоді.

Липовецький розповідає, що більшість компаній, які працюють з державними замовниками, отримують подібні підозри від правоохоронців й потім роками ходять по судах. Це, на думку підприємця, не стимулює бізнес працювати з державою.

Компанія активно бере участь у державних закупівлях та отримує багатомільйонні підряди. Наприклад, «Сервіскотломонтаж-Львів» ремонтує перший поверх реабілітаційного відділення одної з лікарень Львова за 24,1 млн грн.

Читайте також: У Запоріжжі депутат з заощадженнями понад $300 тисяч за декларацією працює електромонтажником