Печерський районний суд Києва зняв арешт з рахунків фірми, на які виводили відсотки з бюджетних грошей, передбачених на будівництво метро у Києві.

Про це “Слідство.Інфо” довідалося з ухвали суду від 19 березня.

Ідеться про компанію “Деорбуд”. 10 грудня минулого року суд арештував рахунки цієї, а також кількох інших фірм. За даними правоохоронців, вони були задіяні у шахрайстві з бюджетними грошима.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Забудовник метро в Києві поклав собі на депозит мільярд з бюджету проєкту

Як раніше встановило офіційне слідство, компанія “Київметробуд”, яка споруджує метро на Виноградар, у травні 2019 року розмістила на депозиті понад один мільярд гривень бюджетних коштів, передбачених на будівництво. Отримані відсотки згодом опинилися на рахунках третіх фірм, серед яких і компанії “Деорбуд”.

На думку слідства, гроші використовували всупереч договору з метрополітеном і з порушенням постанови Кабміну. Відтак, у травні 2019 року правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною четвертою статті 190 Кримінального кодексу — “шахрайство в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою”.

Натомість суддя Печерського районного суду Києва Олена Бусик 19 березня цього року зняла арешт з рахунків фірми “Деорбуд”. На думку судді, слідство не встановило, що гроші на цих рахунках є предметом злочину чи отримані незаконним шляхом.

Нагадаємо, що компанія “Київметробуд” у листопаді 2018 року перемогла у тендері щодо будівництва лінії метро від станції “Сирець” на житловий масив Виноградар на суму майже шість мільярдів гривень.

На початку 2019 року фірмі виплатили два з половиною мільярда гривень авансу, частину якого вона й розмістила на депозитних рахунках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Триста арештованих мільйонів: Що відбувається з “боргом” київського метро

За даними слідства, цьому передувала постанова Кабміну під керівництвом Володимира Гройсмана, через яку втричі збільшився розмір авансового платежу, а також строк його використання — з трьох місяців до двох років. На думку правоохоронців, ухвалення цієї постанови пролобіювали за допомогою “корупційних зв’язків в Кабінеті міністрів”.

Раніше “Слідство.Інфо” розповідало, що фірма “Австро-Угорська лізингова компанія”, якій “Київський метрополітен” переказав 305 мільйонів гривень, вивела гроші попри арешт рахунку.