Державна аудиторська служба перевірила закупівлю 100 дронів для військових у Кривому Розі. На думку аудиторів, Криворізька міська рада могла укласти договір з іншим постачальником, чия пропозиція була на 1 млн грн дешевшою. Тому аудитори вимагають розірвати укладений договір.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

У січні 2024 року виконавчий комітет Криворізької міської ради оголосив закупівлю 100 квадрокоптерів для військових. На це з бюджету міста були готові виділити понад 25 млн грн.

14 компаній прийшло на тендер, щоб позмагатись за можливість постачати дрони у Кривий Ріг. До фіналу аукціону дійшли четверо: ФОП Таран Іван Сергійович, ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ», ТОВ «ПОСТАЧТОРГ-ПЛЮС» та ТОВ «БАГІРОВ ШИПІНГ ЕЙДЖЕНС».

На цьому етапі Державна аудиторська служба, яка, зокрема, слідкує, щоб державні установи ефективно використовували бюджетні кошти, виявила порушення.

На думку аудиторів, перемогти у торгах мав ФОП Таран Іван Сергійович, як це визначила електронна система Prozorro, бо він запропонував за свої послуги найнижчу ціну.

«Попри те, що у складі тендерної пропозиції ФОП Таран Іван Сергійович було надано довідку про аналогічні, раніше укладені договори підприємця з Криворізькою міськрадою щодо постачання  квадрокоптерів, замовник проігнорував законодавство про публічні закупівлі та безпідставно відхилив економічно вигідну пропозицію», — пишуть аудитори.  

Натомість угоду уклали з ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ» — з пропозицією на майже 1 млн грн дорожчою.

Окрім цих порушень, аудитори виявили, що ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ» мало передати заявлені квадрокоптери міськраді Кривого Рогу до 12 лютого 2024 року. Проте не зробили цього, аргументуючи перенесення угоди тривалими новорічними святами у виробника (країна виробника — Китай) та перевантаженням виробничих потужностей. Згідно з новою додатковою угодою тепер товар має бути поставлено до 1 квітня 2024 року. При цьому ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ» не надала документального підтвердження виникнення обставин, які є причиною збільшення термінів постачання квадрокоптерів, і відповідно строків виконання зобов’язань щодо передачі товару.

Державна аудиторська служба вважає, що укладений договір потрібно розірвати через виявлені порушення. На противагу цьому, у тендерному комітеті виконавчого комітету Криворізької міської ради не погоджуються з висновками аудиторів і поки не розглядають такий сценарій.

Згідно з інформацією аналітичної системи YouControl, ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ» з’явилась на ринку у 2023 році. Компанію заснували киянин Микола Назаровець, а керує бізнесом Геннадій Анікін

ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ» займається гуртовою торгівлею та від свого заснування часто постачає квадрокоптери державним установам. Очікувана вартість усіх договорів, які підписала ТОВ «ІНКОС ІНДАСТРІ», складає 157,4 млн грн

Читайте також: Фастівська міськрада схоже все ж закупить «іграшкові» антидронові рушниці