Проти 72-річного Володимира Рєпіна, завгоспа у харківському Фізико-технічному інституті низьких температур, завели кримінальну справу. Чоловіку інкримінують службову недбалість начебто через те, що старі дерев’яні вікна, які в інституті вирішили поміняти на нові, поскладали на подвір’ї закладу. На думку екоінспекції, такими діями науковці завдали шкоди екології на суму 1,2 мільйона гривень.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із сюжету телеканалу ICTV.

Як ідеться в сюжеті, торік у навчальному закладі вирішили частково замінити старі дерев’яні вікна на нові. Старі рами поскладали на подвір’ї інституту. Це зафіксувала екологічна ревізія, яка виписала 800 гривень штрафу та наказала вивезти ці вікна.

Утім, як зауважують у сюжеті, після сплати штрафу контролери виставили значно більший рахунок за «засмічення ґрунту» — 1,2 мільйона гривень. Крім того, за даними журналістів, заступнику директора інституту із загальних питань Володимиру Рєпіну вручили підозру в службовій недбалості. Покарання за такий злочин передбачає до п’яти років ув’язнення.

«У нас радіації немає. З хімією ми не працюємо. Яку шкоду ми нанесли? Яким чином могли вікна — дерев’яні, пофарбовані… Із них у землю нічого не йде», — зауважує Володимир Рєпін у коментарі журналістам.

Натомість, зі слів виконувачки обов’язків керівника Держекоінспекції в Харківській області Інеси Сосіни, намокання дерев’яних вікон може мати негативні екологічні наслідки для ґрунту, на якому вони лежать.

«Це певні наслідки, вони є екологічні. Коли пройде дощ, все, що було впитано у віконні рами, може в подальшому потрапляти та негативно впливати на верхній шар ґрунту», — вважає представниця екоінспекції.

Потерпілою стороною в прокуратурі Харківської області назвали державу.

Володимир Рєпін показує на нові вікна в приміщенні інституту. Кадр із сюжету телеканалу ICTV

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танкер Delfi: поліція вже розслідувала забрудження моря нафтою

Як ідеться в сюжеті, експерти харківського інституту судових експертиз визнали вікна не сміттям, а вторинним матеріалом. Крім того, як з’ясувалося, проби ґрунту на дослідження екологи не брали.

Адвокатка Володимира Рєпіна Лариса Матвєєва називає дії правоохоронців тиском на інститут.

«Ні про яку законність, ні про яку неупередженість мова там не йде. Там виключно тиск на інститут. Сподіваємося, що це закінчиться і в будь-якому випадку ми зможемо відновити і законність, і справедливість», — зауважує Матвєєва.

Як зауважують журналісти, справу про збитки екологи вже програли в суді першої інстанції.

Також, як ідеться в сюжеті, за розлив у Чорному морі тонн нафтопродуктів із затонулого танкера Delfi Держекоінспекція нарахували збитків державі на 450 тисяч гривень — майже утричі менше, ніж у випадку двох вікон.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що колишньому заступнику директора Одеського коледжу економіки Андрію Хаєцькому оголосили підозру в порушенні вимог пожежної безпеки, яке спричинило пожежу й загибель людей, і арештували його без права на заставу. Стаття підозри передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років. За словами адвокатки Хаєцького, він звільнився з коледжу за два тижні до трагедії, та взагалі не був відповідальний за стан пожежної безпеки в навчальному закладі. Утім, згодом Одеський апеляційний суд скасував попередню ухвалу і відпустив Хаєцького з-під варти.