Харківський підприємець Олександр Романенко після повномасштабного вторгнення Росії в Україну сплатив у державний бюджет держави-агресорки 20 мільйонів рублів. Про це стало відомо з вироку Голосіївського райсуду Києва. Чоловіка визнали винним  у тому, що він вів бізнес у Росії під час повномасштабної війни. 

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо» «Український волонтер і російський бізнесмен: у Харкові підприємець годував постраждалих від війни та сплачував податки у Росію»

Олександр Романенко визнав свою провину, а за скоєні злочини суд оштрафував його на 170 тис. грн та позбавив права займати певні посади, зокрема в органах державної влади строком на 10 років. Суд послабив покарання через те, що Романенко активно займається волонтерською діяльністю. Також, з огляду на ці пом’якшувальні обставини, прокурор не вимагав навіть конфіскації майна. 

Олександр Романенко

Олександр Романенко — харківський підприємець, засновник російської компанії ООО «Завод імені Фрунзе». Це підприємство зареєстровано у Бєлгороді і займається торгівлею автомобільними деталями, виробами з перфорованого металу, меблями та лісоматеріалами.

Романенко співпрацював з низкою компаній в Росії та окупованому Криму. А саме підприємство мало філії у містах Бєлгород, Вороніж, Єкатеринбург, Казань, Краснодар, Москва, Ростов-на-Дону, Самара, Челябінськ, а також у тимчасово окупованому місті Сімферополь Автономної Республіки Крим.

Загалом, після 24 лютого 2022 року Романенко сплатив у бюджет Росії 20 мільйонів рублів. 

Підприємець Романенко ділить бізнес із депутатом Харківської міської ради Олександром Василенком. У 2015 році Василенко пройшов до міськради від партії «Відродження», у 2010 році — від «Партії регіонів». 

Олександр Василенко / Джерело: bezpeka.ua

За даними YouControl, в Україні Романенко є одним з найбільших утримувачів акцій однойменного підприємства «Завод Фрунзе». Депутат Олександр Василенко має контрольний пакет, що дозволяє одноосібно приймати практично всі рішення. Також вони разом володіють компанією ТОВ «Фрунзе Солар», яка займається виробництвом електроенергії і входить до групи родини Василенків. Основними напрямками діяльності компаній групи є виробництво металевих виробів, торгівля та ремонт автотранспортних засобів, виробництво електроенергії. 

В Україні торговельну марку «Фрунзе» зареєструвало акціонерне товариство Василенка. Російська компанія використовує таку саму емблему, а на російському сайті у розділі «про нас» покликання на ютуб українського «Заводу Фрунзе», де Василенко особисто рекламує продукцію власного виробництва. 

Також, Василенко колись був співзасновником однієї з компаній в Росії, яка входила в групу компаній Фрунзе. Він володів нею разом із Романенком. 

Читайте також: Мільйони не для вас: як Мінсоцполітики розподілило гуманітарні кошти між сумнівними організаціями