Одеський апеляційний суд відпустив колишнього заступника директора Одеського коледжу економіки Андрія Хаєцького з-під варти. Його взяли на поруки двоє нардепів — Сергій Колебошин та Анатолій Урбанський.

Про це у коментарі «Слідство.Інфо» повідомила адвокатка Хаєцького Юлія Токаєва.

За її словами, Одеський апеляційний суд скасував попередню ухвалу, якою експрацівника одеського коледжу арештували без права застави.

«Їдемо забирати його (Андрія Хаєцького — РЕД.) зі слідчого ізолятора. Будемо проводити своє розслідування, для того, щоб надати всі докази органу досудового розслідування. Спілкуючись з іншими адвокатами, я можу сказати, що слідство взагалі не проводило розслідування. Бо та купа документів, 20 томів, які в ній (справі — РЕД.) містяться, не відповідають на головні питання, які вони повинні були визначити при цьому досудовому розслідуванні, яке вже завершується», — зазначила адвокатка. Також, за її словами, апеляційний суд з’ясував, що Хаєцький не переховувався, але повний текст рішення буде о 16 годині.

Нагадаємо, напередодні колишньому працівнику Одеського коледжу економіки Андрієві Хаєцькому оголосили підозру в порушенні вимог пожежної безпеки, яке спричинило пожежу й загибель людей. Київський райсуд Одеси 26 травня ухвалив арештувати чоловіка без права на внесення застави. Відтак, сьогодні вдалося оскаржити це рішення.

Як розповідала адвокатка Хаєцького «Слідству.Інфо», він звільнився з коледжу за два тижні до трагедії, та взагалі не був відповідальний за стан пожежної безпеки в навчальному закладі. Він обіймав посаду заступника директора цього коледжу з адміністративно-господарчої діяльності, каже адвокатка. Проте 18 листопада минулого року, більше ніж за два тижні до трагедії в коледжі, він звільнився за згодою сторін. На його місце прийшла інша людина.

Крім того, за словами захисниці Хаєцького, її підзахисний безпосередньо не відповідав за стан пожежної безпеку у закладі.

Нагадаємо, пожежа, внаслідок якої загинули 16 людей, трапилась в Одеському коледжі економіки 4 грудня 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежну безпеку в одеському коледжі, який згорів, востаннє перевіряли майже шість років тому

Зазначимо, що в судових документах згадується також про іншу підозрювану — завідувачку господарством Одеського коледжу економіки Тетяну Фоміч. У середині січня поточного року їй повідомили про підозру в службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (частина 2 статті 367 ККУ). Ця стаття передбачає позбавлення волі від двох до п’яти років із позбавленням права обіймати певні посади до трьох років, а також штраф. Суд застосував до неї запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

Крім того, невдовзі після пожежі підозру оголосили директорці коледжу Любові Кочерзі. Як і Тетяні Фоміч, слідство інкримінує їй службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. 11 грудня минулого року Київський райсуд Одеси відправив її під домашній арешт.

Третьою підозрюваною є завідувачка денним відділенням коледжу Ірина Таранова. Їй, як і Хаєцькому, приписують порушення вимог пожежної безпеки. За версією слідства, у день трагедії вона включила електричний обігрівач у своєму кабінеті на третьому поверсі й залишила його без нагляду. Саме обігрівач називають причиною пожежі. 18 травня їй обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежа у «Вікторії»: незалежні експерти встановили причиниу займання та знайшли грубі будівельні порушення

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», у вересні 2017 року в Одесі згорів один із дерев’яних корпусів дитячого табору «Вікторія». Під час пожежі загинуло троє дівчат. Через 10 місяців після трагедії батьки через суд залучили до розслідування пожежі незалежних експертів, зокрема з Незалежного інституту судових експертиз (Україна), а також іноземних фахівців з Міжнародного інституту експертиз (Естонія). Незалежні експерти знайшли на згарищі 39 фрагментів, зовні схожих на рештки людських тіл, зокрема, нижню щелепу. Експерти з’ясували, що рештки належать 8-річній Софії Мазур.