Згідно з даними міжнародної митної бази, ПАТ «Завод імені Фрунзе», який належить харківському депутату від «Блоку Кернеса» Олександру Василенку, 22 лютого 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення ще постачав свою продукцію російській компанії ООО «Завод имени Фрунзе» ТД», яка належить його бізнес-партнеру Олександру Романенко. 

Про це «Слідство.Інфо» дізналося з бази митних даних ImportGenius

Харківське ПАТ «Завод Фрунзе» постачало металоконструкції та вироби з чорних металів російській компанії ООО «Завод имени Фрунзе ТД», яка розташована у місті Бєлгород. У базі ImportGenius (в якій є дані про імпортно-експортні операції, прим.) ці постачання датуються 22 лютого 2022 року, за два дні до повномасштабного вторгнення. Частина продукції ПАТ «Завод Фрунзе» також постачало у Білорусь. 

Нещодавно журналісти «Слідства.Інфо» писали, що одного з власників «Заводу Фрунзе» Олександра Романенка суд визнав винним у колабораційній діяльності та сплаті податків до бюджету Росії після повномасштабного вторгнення.

 Зокрема, нещодавно Голосіївський райсуд Києва опублікував вирок, в якому визнав Олександра Романенка винним у тому, що він вів бізнес у Росії під час повномасштабної війни й сплатив державі-агресорці 20 мільйонів рублів податків (це приблизно 6 мільйонів гривень).

За цей злочин суд присудив бізнесмену 170 тисяч гривень штрафу та позбавив права займати певні посади, зокрема в органах державної влади строком на 10 років. Суд послабив покарання через те, що Романенко активно займається волонтерською діяльністю.

Олександр Романенко — харківський підприємець, засновник російської компанії ООО «Завод імені Фрунзе». Це підприємство зареєстроване у Бєлгороді і займається торгівлею автомобільними деталями, виробами з перфорованого металу, меблями та лісоматеріалами.

За даними YouControl, в Україні Романенко є одним з найбільших утримувачів акцій однойменного підприємства «Завод Фрунзе». Депутат Олександр Василенко має контрольний пакет, що дозволяє одноосібно приймати практично всі рішення. Також вони разом володіють компанією ТОВ «Фрунзе Солар», яка займається виробництвом електроенергії і входить до «групи компаній Фрунзе», яка належить родині Василенків. Основними напрямками діяльності компаній групи є виробництво металевих виробів, торгівля та ремонт автотранспортних засобів, виробництво електроенергії. 

Олександр Василенко

В Україні торговельну марку «Фрунзе» зареєструвало акціонерне товариство Василенка. Російська компанія використовує таку саму емблему, а на російському сайті у розділі «про нас» покликання на ютуб українського «Заводу Фрунзе», де Василенко особисто рекламує продукцію власного виробництва. 

А сам Василенко колись був співзасновником однієї з компаній в Росії, яка входила в «групу компаній Фрунзе». Він володів нею разом із Романенком. 

У лютому 2023 року українське ПАТ «Завод Фрунзе» уклало додаткову угоду з російською компанією «Завод Фрунзе» і навіть погодило з Нацбанком проведення платежу з РФ до України. 

Сам же Олександр Василенко — депутат Харківської міськради від партії «БЛОК КЕРНЕСА — УСПІШНИЙ ХАРКІВ!». У 2015 році він пройшов до міськради від партії «Відродження», у 2010 році — від «Партії регіонів». 

Читайте також: Український волонтер і російський бізнесмен: у Харкові підприємець годував постраждалих від війни та сплачував податки у Росію