Оцінювачу, що втричі занизив вартість 52 квартир у центрі Києва, які належали державному «Укргазбанку», повідомили про підозру. Шкоду для банку через продаж квартир за заниженою вартістю слідство оцінює в 143 мільйони гривень.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з повідомлення на офіційному сайті Офісу генпрокурора (ОГП).

Із власних джерел ми дізналися, що йдеться про державний «Укргазбанк». За даними офіційного слідства, державний банк із метою оцінки ринкової вартості належних йому 52 квартир, розташованих у центрі Києва, звернувся за послугами до оцінювача.

Однак, як зауважують в ОГП, діючи в інтересах окремих осіб та підприємців, оцінювач утричі занизив ринкову вартість квартир на підставі підроблених документів.

«За результатами реалізації квартир за заниженою вартістю державному банку спричинено шкоду в розмірі 143 мільйони гривень», — наголошують у прокуратурі.

Також вони додають, що суд арештував ці квартири «з метою недопущення подальших незаконних дій».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтобази ПриватБанку: через оборудки старих власників держава може втратити 8 млрд грн

Тепер київська прокуратура оголосила підозру оцінювачу через зловживання повноваженнями та використання підроблених документів (частина 2 статті 365-2, частина 2 статті 358 КК України). Йому загрожує до 5 років обмеження волі, від 3 до 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Раніше в розслідуванні «Приватна математика» «Слідство.Інфо» розповідало, як ПриватБанк іще за попередніх власників у 2016 році прийняв у заставу 120 нафтобаз на основі звіту про оцінку від компанії, пов’язаної з міжнародною мережею Baker Tilly International. Нафтобази тоді оцінили у 8,7 мільярда гривень. На цю суму банк списав власникам баз їхні борги за кредитами. Після націоналізації банку виявилося, що власники баз пов’язані з колишніми акціонерами ПриватБанку, а їхня ринкова вартість — у 15 разів менша.

Цю оцінку для ПриватБанку робив гендиректор «Бейкер Тіллі Україна ЕК» Олександр Полянський. Ми довідалися, що у 2017 році у нього відібрали свідоцтво оцінювача, а також анулювали сертифікат його компанії. Причиною стала оцінка земельних ділянок, котрі потім перейшли в заставу «Українському професійному банку». Як з’ясували правоохоронці, замість 154 гектарів, які фігурували в оцінці Полянського, в реальності землі виявилося менше двох гектарів.