Гендиректора «Бейкер Тіллі Україна ЕК» Олександра Полянського, на основі оцінки якого ПриватБанк у 2016 році взяв у заставу 120 нафтобаз і списав позичальникам 8,7 мільярда гривень боргів за кредитами, у 2017 році позбавили свідоцтва оцінювача. Також анулювали сертифікат його компанії. Причиною стали звіти про оцінку застав за кредитами в «Українському професійному банку» (УПБ).

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо» «Приватна математика».

Судячи з матеріалу, ринкова вартість нафтобаз, які перейшли ПриватБанку, виявилася не 8,7 мільярда, а 580 мільйонів гривень. Тобто, в 15 разів менша. Втім, навіть за такою ціною уже державний банк часто не може знайти покупців на це майно.

Як раніше писало видання FinClub з посиланням на правоохоронців, ще до проведення оцінки для ПриватБанку Полянський здійснював оцінку земельних ділянок, які потім перейшли в заставу УПБ. Але замість 154 гектарів, які фігурували в оцінці, в реальності землі виявилося менше двох гектарів. За даними видання, за допомогою фіктивних кредитів, виданих під заставу цієї землі, банк нібито вивів 108 мільйонів гривень рефінансування НБУ.

Пізніше Полянський намагався оскаржити позбавлення його свідоцтва, однак ані Окружний адміністративний суд Києва, ані Шостий апеляційний адміністративний суд це прохання не підтримали. У травні минулого року Полянський звернувся до Касаційного адміністративного суду – утім, із того часу нових рішень в реєстрі немає.

Таким же шляхом Полянський намагався відновити сертифікат для компанії. Але дійшовши до Верховного Суду, він програв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтобази ПриватБанку: через оборудки старих власників держава може втратити 8 млрд грн

Випадки, коли банки на основі звітів оцінювачів беруть майно в заставу за завищеними цінами, в Україні непоодинокі, каже Степан Максимов. У результаті на прохання правоохоронців фахівці перевіряють такі звіти — цей процес називається рецензуванням.

«Розглядаються такі звіти на екзаменаційній комісії, вона приймає рішення. І далі [з’ясовується], чи свідомо оцінювач завищив вартість об’єктів, чи ні, — розповідає Максимов. — Людина дійсно може сказати: “В мене не вистачило знань”. Тоді її покарання — суто професійне: можуть позбавити кваліфікації оцінювача».

Утім, якщо вдасться довести, що таку оцінку зробили з умислом і що вона призвела до тяжких наслідків — тоді відповідальність настає кримінальна.

Нині гендиректор Baker Tilly в Україні Олександр Почкун відхрещується від Полянського та очолюваної ним компанії. «Рішенням зборів учасників ТОВ «Бейкер Тіллі Україна» … було вирішено, зокрема, відкликати згоду на використання фірмового найменування Бейкер Тіллі в найменуванні ТОВ «Бейкер Тіллі Україна ЕК» — ідеться в листі за підписом Почкуна, який «Слідство.Інфо» отримало у відповідь на запит. Підставою відкликати брендове ім’я Baker Tilly начебто стало «виявлення в квітні 2016 року незаконних дій ТОВ “Бейкер Тіллі Україна ЕК” по використанню фірмового найменування». Компанія навіть випустила публічне повідомлення про це — 24 квітня 2017 року. Тепер фірма Полянського називається «Констракшн Енд Проперті Менеджмент Компані».

Зараз Олександр Полянський керує ще однією компанією — «РСМ Україна Консалтинг». На сайті фірми він фігурує як партнер та голова практики консультаційних послуг. Примітно, що офіс нового місця роботи Полянського розміщується в тій же будівлі, що й головний офіс українського Baker Tilly.