Служба безпеки України розслідує ймовірну державну зраду та зловживання службовим становищем топ працівників Нацбанку України за співпрацю із американським детективним агентством Kroll щодо кредитного портфелю найбільшого українського банку ПриватБанк. 

Про це йдеться у матеріалі «Приватна» таємниця СБУ.

Журналісти отримали ухвалу Шевченського суду міста Києва, якою суд відкрив СБУ доступ до договору Нацбанку із детективним агентством Kroll та листування з агентством трьох вже колишніх і чинних посадових осіб НБУ, зокрема першої заступниці голови Катерини Рожкової.  

Національний банк спільно із представниками детективного агентства Kroll 16 січня 2018 року, через рік і місяць після націоналізації ПриватБанку, презентували результати розслідування щодо «масштабних та скоординованих шахрайських дій», які завдали збитків на щонайменше 5,5 мільярдів доларів США. Крім механізмів виведення коштів вкладників Приватбанку у звіті детективів йшлося й про елітну закордонну нерухомість у колишніх уже власників Приватбанку Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗАСТАВИ ПРИВАТБАНКУ: МАЙНО, ЯКЕ ЗА СТАРИХ ВЛАСНИКІВ ОЦІНИЛИ В 17 МЛРД ГРН, ВИЯВИЛОСЯ ВЧЕТВЕРО ДЕШЕВШИМ

Як випливає із ухвали, працівників НБУ підозрюють «у проведенні підривної діяльності проти України». За версією спецслужб, «дві невстановлені особи» із делегації агентства Kroll, які нібито співпрацювали зі спецслужбами Російської Федерації, «отримали доступ та вивезли за кордон» інформацію про транзакції  клієнтів ПриватБанку, серед яких зокрема дані працівників СБУ, Міністерства оборони  та  інших правоохоронців, які брали участь у проведенні Антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях.

Повідомлення про це кримінальне правопорушення внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24 лютого 2021 року. Це відбулося через три роки після презентації звіту Kroll, яке відбулося 16 січня 2018 року. Розслідування ведеться за статтями «державна зрада», «зловживання службовим становищем» та «умисне порушення вимог законодавства про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму».

Крім того, СБУ підозрює працівників НБУ ще й у тому, що вони найняли міжнародне детективне агентство Kroll без проведення прозорих тендерних процедур.  

Журналісти також звертають увагу, що кримінальне правопорушення внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за рік до розгляду справи ПриватБанку по суті у Лондонському суді, де знахідки детективного агентства Kroll можуть стати ключовими доказами щодо виведення коштів із банку.     

Журналісти звернулися до СБУ із проханням прокоментувати ці звинувачення та факти, наявні в ухвалі. Відповідь до моменту публікації новини не надійшла.

Водночас в Нацбанку на запит «Слідства.Інфо» зазначили, що коментувати суть справи не можуть, адже «відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим». Разом із тим, інформацію щодо непрозорості тендерів, на яких було обрано Kroll, там відкидають: «Національний банк України здійснив закупівлю послуг компанії Kroll в межах та спосіб, визначений чинним законодавством України».

Раніше журналісти «Слідства.Інфо» з власних джерел отримали таємний звіт щодо ПриватБанку детективної агенції Kroll. Відповідно до його даних, Ігор Коломойський та його бізнес-партнери незаконно вивели через фінансову установу 5,5 мільярда доларів. Виведення коштів реалізовувалося через кіпрську філію ПриватБанку. Національний банк, у свою чергу, «не бачив», як гроші залишали Україну — оскільки не вважав острівне відділення закордонним.

Для підтримки схеми циклічного перекредитування банк залучав кошти вкладників. А щоб якомога довше її приховувати, колишнє керівництво установи неодноразово фальсифікувало фінансову звітність — йдеться в оприлюднених Нацбанком результатах розслідування Kroll.

Більше про справу ПриватБанку та дані зі звіту Kroll дізнайтесь, подивившись фільм «Зірвати банк» та прочитавши статтю «”Справа ПриватБанку”: виведені мільярди й активи по всьому світу».