У вересні цього року міськрада Одеси виділила з міського бюджету мільйони гривень на ремонт Київського районного суду Одеси. А ще мільйони — на дерева. Це стало причиною, чому люди вийшли на мітинг і вже понад три тижні вимагають відмінити некритичні витрати бюджету та направити гроші на ЗСУ. Тендер на суму в 106 мільйонів гривень виграла компанія «Ремонтно-Будівельна дільниця «Одесголовпостач», яка раніше фігурувала у кримінальному провадженні. 

Журналісти «Слідства.Інфо» відвідали приміщення суду в Одесі і з’ясували, що фірма-виконавиця реконструкції будівлі раніше фігурувала у справі про службову підробку — за даними слідства, не виконала усі роботи за договором.

МІЛЬЙОНИ З ДЕРЖБЮДЖЕТУ НА РЕМОНТ СУДУ

Під час однієї з сесій міськради депутати виділили 10 мільйонів гривень на реконструкцію Київського районного суду Одеси. Проєкт передбачав реконструкцію конвойних приміщень і прибудову нових. Розробили його ще у 2020 році, проте лише зараз розглянули можливість втілити у реальність. Загалом роботи оцінювали в 106 мільйонів гривень, проте наразі виділили лише 10.

Як розповіли в пресслужбі суду, вони не розпорядники бюджетних коштів та замовники проєкту. Тож вирішувати, що і як має бути перероблено, буде профільне управління міськради.

«У Київському райсуді Одеси наявні 5 маленьких камер без вікон для підсудних. Тут чекають на суд разом і жінки, і чоловіки, і неповнолітні. За правилами, в цьому суді має бути 18 камер. Додатково має бути кімната для роботи адвоката з підзахисним», — кажуть у пресслужбі суду.

У міськраді пояснили, що на сесії виділили лише 10 млн гривень і розказали, на що вони підуть.

«106 млн грн — це вартість всього проєкту, який розпочато ще до війни, з кількома складовими, більшість з яких зараз не на часі й не планується до реалізації.

10 млн грн підуть виключно на прибудову приміщення Київського райсуду для перебування затриманих і правоохоронців, що їх супроводжують», — йдеться в повідомленні мерії.

І хоча міськрада на сесії виділила 10 мільйонів гривень, за договором має заплатити за роботи — в цьому році 11, а в наступному — ще 94 мільйони гривень.

Загальні будівельні роботи почнуться у вересні. План вже розписаний і також є в договорі. Більша частина робіт має бути виконана в наступному році.

В одному з пунктів зазначено, в яких випадках сторони можуть розірвати договір. При цьому міськраді доведеться компенсувати збитки, якщо вона відмовиться від робіт.

МІТИНГИ

Оприлюднений у серпні тендер на 106 мільйонів на реконструкцію суду став останньою краплею для одеської волонтерки Катерини Ножевнікової. Жінка вийшла на одиночний пікет.

«Ми досі маємо ситуацію, коли вони (військові, — ред.) мають 1–2 турнікети і ці турнікети — неякісні. Ми досі маємо ситуацію, коли вони не мають човнів для евакуації, не вистачає автівок для евакуації. Люди в прямому сенсі виносять на собі поранених товаришів. А поруч з цим кожного дня барабани, їдальні, тенісні корти, суди», — каже Катерина.

У перший же день одиночного пікету до нього приєднались жителі міста і вже понад три тижні близько 500 людей збираються біля будівлі міськради.

«Ми закликаємо вас згадати, що ви люди і що ті, хто зараз знаходиться на війні, вони захищають і вас також», — звернулась волонтерка до чиновників.

ФІРМА З СУМНІВНОЮ РЕПУТАЦІЄЮ

На тендер подалась одна компанія, яка його й виграла. Йдеться про приватне акціонерне товариство «Ремонтно-Будівельна дільниця «Одесголовпостач», яке на ринку вже 25 років. Раніше фірма займалась капітальним будівництвом та ремонтом, але в 2016 році змінила основний вид діяльності на неспеціалізовану оптову торгівлю.

Наразі кінцевим власником є Фрідман Олександр Марленович. У 2019 році голова міста Геннадій Труханов нагородив Фрідмана почесною відзнакою на День будівельника.

У  2017 «Одесголовпостач» фігурувала у кримінальному провадженні за фактом службового підроблення. За даними слідства, у 2016 році фірма підписала договір з департаментом міського господарства, але не виконала в повному обсязі протиаварійні роботи в житловому будинку.

«З метою присвоєння бюджетних коштів до кінця 2016 року, посадові особи департаменту та зазначених підприємств підписали акти прийому виконаних робіт, тим самим засвідчивши, що роботи виконані в повному обсязі, що не відповідає дійсності», — йдеться в тексті ухвали суду.

Тоді департамент не надав важливі слідству документи, бо була «відсутня матеріально-технічна можливість відправити їхні копії». І розслідування так нічим і не закінчилось.

Журналісти «Слідства.Інфо» намагались зв’язатись з фірмою, щоб запитати, на що вистачить 10 мільйонів гривень, якщо проєкт розрахований на 106 мільйонів гривень. І  чи не вийде так, що в Одесі з’явиться чергова маленька недобудова. На час публікації матеріалу представники фірми не відповіли на дзвінки та повідомлення у соцмережах.

Наразі люди продовжують виходити на мітинги, сподіваючись на справедливість.

Читайте також: Заповіт ОАСКу: до ліквідації суд скасував люстрацію експрацівникам КДБ та недоброчесним прокурорам