Журналісти-розслідувачі з 54-х країн світу отримали доступ до 3,6 мільйона документів кіпрських провайдерів, які надавали послуги олігархам та мільярдерам по всьому світу. Розслідування виявило, як кіпрські фірми допомагали ключовим прихильникам російського режиму після повномасштабного вторгнення в Україну ховати багатства від санкцій. 

Кіпр — одна з найвідоміших офшорних юрисдикцій у світі. Сотні кіпрських банкірів, бухгалтерів, аудиторів та юристів обслуговують заможних російських клієнтів і допомагають їм вести бізнес за завісою корпоративної таємниці. 

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, коли Європейський Союз почав масово вводити санкції проти росіян та їхніх статків, журналісти-розслідувачі стали звертати пильнішу увагу на Кіпр та шукати приховані бізнес-імперії російських посадовців.

Допоміг у цьому свіжий витік кіпрських документів. На основі понад 3,6 мільйона документів, що просочилися з кіпрських провайдерів послуг, журналісти дослідили, як кіпрські фінансові посередники намагалися допомогти російським олігархам і союзникам Путіна захистити свої активи та уникнути західних санкцій. Цей витік отримав назву Cyprus Confidential

Аналізували документи 272 журналістів з 54 країн світу: журналісти мюнхенського видання Paper Trail Media, партнери глобальної мережі журналістів-розслідувачів ICIJ та OCCRP, включно зі «Слідством.Інфо». 

По всьому світу найближчими днями з’являтимуться журналістські розслідування, пов’язані з витоком кіпрських документів. «Слідство.Інфо» також готує історії про українських чиновників, чиї імена з’явились на сторінках кіпрського витоку. А поки журналісти працюють з новими історіями, пропонуємо прочитати про перші знахідки проєкту Cyprus Confidential

ПРО КЛЮЧОВІ ЗНАХІДКИ ВИТОКУ 

Журналісти розкрили, як кіпрський підрозділ PwC (міжнародна мережа компаній, що пропонує професійні послуги у сфері менеджмент-консалтингу) співпрацював з невеликими фірмами, що спеціалізуються на створенні підставних компаній для росіян, пов’язаних з російською владою. 

Аналіз ICIJ показує, що до вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року клієнтський реєстр кіпрського відділення PwC вже включав 12 росіян, які перебували під санкціями в усьому світі через їхню участь у незаконній анексії українського півострова Крим у 2014 році та військовій агресії на Сході України.

Зокрема, Cyprus Confidential викриває, як кіпрський підрозділ глобального аудиторського гіганта PwC допоміг Олексію Мордашову, одному з найбагатших російських промисловців, перевести інвестиції в розмірі 1,4 мільярда доларів своїй жінці, намагаючись уникнути санкцій Європейського Союзу. 

Серед клієнтів фінансових кіпрських компаній — колишній власник футбольного клубу «Челсі» Роман Абрамович, російський військовий підрядник, а також Олександр Абрамов і Олександр Фролов, олігархи, що стоять за компанією «Євраз» (російським металургійним підприємством, яке виробляє більшу частину рейок для поїздів, що доставляють російську військову техніку).

Звіт, заснований на фінансових документах, також дає уявлення про розкішний спосіб життя олігархів — їхні приватні концерти за участю Емі Вайнхаус, Red Hot Chili Peppers та інших відомих рок-зірок; їхні суперяхти та безцінні колекції творів мистецтва.

Крім російського бізнесу у витоку знайшли посадовців і з інших країн.

У звіті Cyprus Confidential висвітлено кілька спроб кіпрських посередників у розпал громадянської війни в Сирії допомогти сирійським чиновникам в розміщенні замовлень на американське обладнання для буріння нафтових і газових свердловин, попри санкції, введені західними країнами.

У ньому розповідається також про те, як польська підприємниця з виробництва засобів догляду за шкірою та колишня дружина ізраїльського командира військової розвідки намагалася приховати свою причетність до складної мережі фірм, що займаються кіберспостереженням.

Не залишились без уваги журналістів й українські олігархи. Журналістка з ICIJ Тетяна Козирєва дослідила документи, пов’язані з Рінатом Ахметовим, де виявила 60 офшорних компаній, переважно зареєстрованих на Кіпрі. У розслідуванні також показано, як український олігарх Рінат Ахметов тихо погодився купити лондонський пентхаус, паркувальні місця та інші об’єкти нерухомості приблизно за 122 мільйони доларів через підставну компанію, зареєстровану на Британських Віргінських островах. У відповідь на запитання про це, адвокати Ахметова заявили, що він є найбільшим платником податків в Україні. 

ПРО АХМЕТОВА

Витік Cyprus Confidential розкриває масштаби бізнес-холдингів Ахметова, включаючи прямі чи опосередковані інтереси в 60 офшорних компаніях, переважно зареєстрованих на Кіпрі. Більшість компаній, що входять до мережі Ахметова, пов’язані з System Capital Management Ltd (SCM), корпоративним консорціумом Ахметова, через який олігарх має значний вплив на життєво важливі галузі української економіки.

Рінат Ахметов / Фото з відкритих джерел

Як свідчать документи, у липні 2021 року Ахметов через зареєстровану на Британських Віргінських островах компанію Gelion Properties Ltd., бенефіціарним власником якої він є, зобов’язався придбати розкішний двоповерховий пентхаус за 87,5 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 122 мільйонів доларів) у Лондоні. 

Ціна включала не лише пентхаус, але й кілька паркувальних місць та додаткові складські приміщення. З листування між співробітниками Cypcodirect і PwC на Кіпрі з позначками «ТЕРМІНОВО» і «КОНФІДЕНЦІЙНО» випливає, що компанія Gelion буде використана для купівлі пентхауса, щоб забезпечити «конфіденційність» Ахметова, не вносячи його ім’я до британського реєстру публічної власності. 

«Конфіденційність — є основною метою придбання нерухомості компанією «Геліон», — пояснюється в електронному листі від співробітника PwC. Відкриті документи свідчать, що продаж відбувся наступного року.

Файли також проливають світло на участь Ахметова у вугільній промисловості Росії після анексії Криму у 2014 році. У 2016 році енергетична компанія Ахметова ДТЕК передала право власності на низку вугільних шахт дочірній компанії Fabcell Ltd., що базується на Кіпрі. Ці шахти вона купила чотирма роками раніше на південному заході Росії в Ростовській області. ДТЕК також передав дочірній компанії зобов’язання за значним кредитом у розмірі близько 400 мільйонів доларів США від «Сбербанку» (найбільшого державного банку Росії).

У січні 2017 року компанія Fabcell перекласифікувала свої акції на 7 999 звичайних акцій та одну золоту акцію. Золота акція була закріплена за «Сбербанком», що дозволило б банку отримати контроль над компанією Ахметова в разі невиконання нею своїх зобов’язань.

У заяві для ICIJ Ахметов зазначив, що SCM Holdings Ltd. (головна інвестиційна компанія групи СКМ) — єдина кіпрська компанія, у якій він є «прямим акціонером», і що СКМ складається з 500 юридичних осіб у різних юрисдикціях. Він також зазначив, що холдингова компанія ДТЕК зареєстрована в Нідерландах.

У відповіді Ахметова йдеться, що фінансування, надане «Сбербанком» та іншими кредиторами до російського вторгнення 2014 року, було «стандартною практикою для українських позичальників». Після вторгнення, як зазначає Ахметов, «ситуація кардинально змінилася», і ДТЕК спробував продати ростовські вугільні шахти. Після того, як покупець не знайшовся, право власності на шахти було передано компанії Fabcell, щоб «обмежити вразливість (ДТЕК, — ред.) перед вимогами «Сбербанку» як кредитора і прокласти шлях до виходу ДТЕК з інвестицій у ростовські вугільні шахти».

Ахметов не відповів на запитання ICIJ щодо придбання лондонського пентхауса через компанію «Геліон». Він відмовився коментувати «будь-які інвестиції або транзакції, які могли відбутися або не відбутися, а також їхній статус».

Російські топбізнесмени на Кіпрі 

Журналісти ICIJ виокремили декількох топбізнесменів Росії, активи яких знайшли у витоку кіпрських документів. Зокрема бізнес-транзакції російського олігарха Романа Абрамовича, ділові угоди російського банкіра Петра Авена, спроби російських мільярдерів Алєксєя Абрамова та Алєксандра Фролова, а також металургійного магната Алєксєя Мордашова обійти санкції після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

ПРО РОМАНА АБРАМОВИЧА 

Мільярдер Роман Абрамович є одним з найвідоміших російських олігархів. Він володіє частками в російському сталеливарному гіганті Evraz PLC, який очолюють його колеги-олігархи Олександр Абрамов і Олександр Фролов, а також у виробнику нікелю «Норильський нікель». За даними Forbes, Абрамович отримав 13 мільярдів доларів у 2015 році, коли уряд Владіміра Путіна знову придбав частку Абрамовича у великій нафтовій компанії «Сибнефть».

Роман Абрамович / Фото з відкритих джерел

Розслідування, проведене партнерами ICIJ у 2023 році на основі витоку файлів з кіпрської фінансової компанії MeritServus, розкрило масштаб мистецької колекції Абрамовича вартістю майже 1 мільярд доларів, яка включає роботи російських, європейських та американських майстрів. Раніше ICIJ показав, що квартира, яку Путін, як повідомляється, купив для своєї шкільної вчительки в Тель-Авіві (Ізраїль), була оплачена через кіпрську підставну компанію, контрольовану Абрамовичем, згідно з фінансовими документами.

Після вторгнення Росії в Україну на Абрамовича були накладені санкції Великою Британією, яка заморозила його активи. Пізніше він був змушений продати футбольний клуб «Челсі». Сполучені Штати Америки конфіскували два його літаки, але не наклали на нього санкцій.

Витік кіпрських документів розкриває додаткові деталі про передачу акцій Evraz. 15 лютого 2022 року, всього за дев’ять днів до вторгнення Росії в Україну, компанією Абрамовича Greenleas International Holdings Ltd. (Британські Віргінські острови) на його ім’я були переведені акції «Євраз» на суму понад 1,7 мільярда доларів.

Того ж тижня Абрамович продав акції Yandex N.V., російської технологічної компанії, зареєстрованої в Нідерландах, на суму понад 61 мільйон доларів компанії Matteson Overseas Ltd., що належить Валерію Ойфу, близькому діловому партнеру Абрамовича. Витік документів свідчить про те, що приблизно в той самий час між іншою компанією Абрамовича, Ervington Investments Ltd., та тією ж Matteson Overseas відбувся ще один окремий продаж акцій «Яндекса» на суму понад 180 мільйонів доларів США. Абрамович не відповів на запит ICIJ про коментарі. 

ПРО ПЕТРА АВЕНА

Петро Авен — економіст, банкір і колекціонер, який є ключовим акціонером «Альфа-Груп», російського приватного гіганта у сфері фінансових послуг. Він також потрапив під санкції Великої Британії, США та інших юрисдикцій після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, але неодноразово заперечував свій вплив на російську політику.

Петр Авен / Фото з відкритих джерел

Авен — один з найбагатших людей Росії, статки якого оцінюються в 4,2 мільярда доларів, і вважається одним з найвпливовіших бізнесменів країни. Він регулярно зустрічався з Путіним для обговорення економічних питань, у тому числі 24 лютого 2022 року, в день вторгнення, разом з десятками інших провідних російських промисловців.

За даними Cyprus Confidential, значна частина статків Авена належить кіпрським трастам, які переважно управляються через маловідому фірму під назвою Abacus Ltd., яка здійснювала його найбільш чутливі транзакції. Зі свого боку, Abacus заперечує будь-які правопорушення і заявляє, що припинила надавати послуги клієнтам, що потрапили під санкції.

Журналісти проаналізували документи, представлені в суді Національним агентством з боротьби зі злочинністю Великої Британії (NCA), що займається боротьбою з міжнародними фінансовими злочинами, і файли, що містяться у витоку Cyprus Confidential. Вони виявили, що в цій мережі трастів, підставних компаній і банківських рахунків Авен володів як особистими активами (такими як значний особняк у Великій Британії, відомий як Інглістон Хаус), так і займався діловими операціями з LetterOne і «Альфа-Груп». Авен відмовився давати коментар журналістам ICIJ. 

Ні йому, ні його дружині Катерині Козіній, ні помічнику Стівену Гейтеру, які фігурують у цивільному позові Національного агентства по боротьбі зі злочинністю Великої Британії, не були пред’явлені звинувачення у скоєнні злочину.

ПРО АЛЄКСЄЯ МОРДАШОВА

Алєксєй Мордашов — металургійний магнат і один з найбагатших людей Росії, чиї статки оцінюються журналом Forbes у майже 21 мільярд доларів. Він є засновником і генеральним директором ТОВ «Севергруп», конгломерату, що базується в Череповці та володіє акціями металургійного гіганта «Северсталь», а також компаніями в різних галузях, включаючи лісове господарство і туризм. Інвестиції «Севергруп» також включали медіакомпанію, яку Міністерство фінансів США описало як «прокремлівську імперію телебачення, радіо та друкованих видань».

Алєксєй Мордашов / Фото з відкритих джерел

Після вторгнення Росії в Україну у 2022 році США, ЄС та інші уряди наклали санкції на Мордашова, його компанії, членів його сім’ї, зокрема Марину Мордашову, яку ЄС визнав його дружиною.

Згідно з витоком даних, проаналізованих у рамках розслідування ICIJ Cyprus Confidential, Мордашов є бенефіціарним власником або акціонером 64 підставних компаній, 46 з яких зареєстровані на Кіпрі, а також 18 — на Британських Віргінських островах (БВО) та острові Мен (розташований в Ірландському морі між Великою Британією та Ірландією).

28 лютого 2022 року, за кілька хвилин до того, як влада ЄС оголосила про санкції проти Мордашова, співробітники Cypcodirect схвалили передачу акцій двох його компаній юридичній особі з Британських Віргінських островів під назвою Ondero Ltd.

Конфіденційні файли зі сховища даних Pandora Papers свідчать, що власником Ondero була Мордашова. У витоку корпоративних документів росіянка описується як така, що «отримує фінансову підтримку від пана Олексія Мордашова, оскільки вона є матір’ю його дітей». На той час вона не була під санкціями. Цей крок, як з’ясував ICIJ, був частиною спроби допомогти Мордашову уникнути санкцій шляхом передачі контролю над його часткою в TUI Group, німецькому туристичному конгломераті, вартістю 1,4 мільярда доларів. Авгі Лапатіотіс, представник Міністерства фінансів Кіпру, повідомив медіа-партнерам ICIJ, що за фактом передачі акцій «ведеться кримінальне розслідування», але не уточнив, яке відомство відповідає за розслідування.

Розслідування Cyprus Confidential також виявило, що у 2018 і 2019 роках підставні компанії, пов’язані з Мордашовим, були використані для виплати близько 700 000 доларів США відомому німецькому журналісту за написання книги про російську політику.

Через свого представника Мордашов повідомив журналістів ICIJ, що «жодного разу за свою довгу кар’єру [він] або будь-яка з компаній, якими він керує, не порушували жодних законів, чи то в Європі, чи то в Росії, чи то в будь-якій іншій юрисдикції».

ПРО АЛЄКСАНДРА АБРАМОВА ТА АЛЄКСАНДРА ФРОЛОВА 

Російські мільярдери Алєксандр Абрамов та Алєксандр Фролов разом очолюють Evraz PLC, металургійний і гірничодобувний гігант, який виробляє 97% залізничного металу в Росії. У 90-х Олександр Абрамов заснував «ЄвразМетал», і після того, як Фролов приєднався до нього в «Євраз» у 2005 році, партнери створили промислову імперію та глобальний інвестиційний портфель, контрольований через непрозору мережу офшорних компаній.

У травні 2022 року уряд Великої Британії запровадив санкції проти «Євразу» через його «стратегічне значення для уряду Росії» через його внески в залізничну мережу цієї країни, які, за словами влади, використовувалися для доставки «ключових військових вантажів і військ на лінію фронту в Україні». У листопаді наступного року Велика Британія заморозила активи і заборонила в’їзд Абрамова і Фролова, посилаючись на їхні тісні ділові зв’язки з іншим російським олігархом, Романом Абрамовичем. Британська влада назвала цю пару частиною «змови обраної еліти», на яку покладається президент Росії Владімір Путін для фінансування військової машини, що стоїть за його «незаконним вторгненням» в Україну.

Абрамов і Фролов використовували міжнародну аудиторську компанію PwC, раніше відому як PricewaterhouseCoopers, для переміщення активів на сотні мільйонів доларів через Кіпр після початку російської війни в Україні. Олігархи створили і підтримують інвестиційну мережу, що охоплює щонайменше три континенти. Forbes оцінює статки Абрамова у 6 мільярдів доларів, а Фролова — у 2,6 мільярда доларів.

У витоку даних фігурують 78 компаній і трастів, які належать або контролюються Абрамовим або Фроловим, у тому числі 69 кіпрських компаній і трастів.

Документи, які потрапили до рук журналістів ICIJ, показують, що PwC Cyprus надавала послуги 55 кіпрським компаніям і п’яти кіпрським трастам, які контролювалися або належали Абрамову і Фролову, а також двом компаніям, що базуються на Британських Віргінських островах. Ці компанії володіли низкою інвестицій, у тому числі в «ультрарозкішний» курортний комплекс на грецькому острові Міконос, готель у бразильських горах і офісні будівлі у Великій Британії. У Німеччині компанії, які контролюють Абрамов і Фролов, непомітно інвестували в Lagerlöwe, оператора самообслуговування, який здає в оренду контейнери для зберігання всього за 2 долари США на тиждень.

Коли загроза заморожування активів у Великій Британії зросла, партнери надали особисті позики на загальну суму 300 мільйонів доларів одній зі своїх компаній, Moravian Ltd., а згодом подарували активи своїм синам.

Мільярдери Абрамов та Фролов відмовились відповідати на запит журналістів ICIJ.