Журналісти-розслідувачі з 54-х країн світу отримали доступ до 3,6 мільйона документів кіпрських провайдерів, які надавали послуги олігархам та мільярдерам по всьому світу. Розслідування виявило, як кіпрські фірми допомагали ключовим прихильникам російського режиму після повномасштабного вторгнення в Україну ховати багатства від санкцій. «Слідство.Інфо» готує історії про українських чиновників, чиї імена з’явились на сторінках кіпрського витоку.  

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Новий витік кіпрських документів викриває приховані активи сотні бізнесменів по всьому світу».

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, коли Європейський Союз почав масово вводити санкції проти росіян та їхніх статків, журналісти-розслідувачі стали звертати пильнішу увагу на Кіпр та шукати приховані бізнес-імперії російських посадовців.

Оскільки Кіпр — одна з найвідоміших офшорних юрисдикцій у світі. Сотні кіпрських банкірів, бухгалтерів, аудиторів та юристів обслуговують заможних російських клієнтів і допомагають їм вести бізнес за завісою корпоративної таємниці. 

Допоміг у цьому свіжий витік кіпрських документів. На основі понад 3,6 мільйона документів, що просочилися з кіпрських провайдерів послуг, журналісти дослідили, як кіпрські фінансові посередники намагалися допомогти російським олігархам і союзникам Путіна захистити свої активи та уникнути західних санкцій. Цей витік отримав назву Cyprus Confidential

Аналізували документи 272 журналістів з 54 країн світу: журналісти мюнхенського видання Paper Trail Media, партнери глобальної мережі журналістів-розслідувачів ICIJ та OCCRP, включно зі «Слідством.Інфо». 

Журналісти розкрили, як кіпрський підрозділ PwC (міжнародна мережа компаній, що пропонує професійні послуги у сфері менеджмент-консалтингу) співпрацював з невеликими фірмами, що спеціалізуються на створенні підставних компаній для росіян, пов’язаних з російською владою. 

Аналіз ICIJ показує, що до вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року клієнтський реєстр кіпрського відділення PwC вже включав 12 росіян, які перебували під санкціями в усьому світі через їхню участь у незаконній анексії українського півострова Крим у 2014 році та військовій агресії на Сході України.

Зокрема, Cyprus Confidential викриває, як кіпрський підрозділ глобального аудиторського гіганта PwC допоміг Олексію Мордашову, одному з найбагатших російських промисловців, перевести інвестиції в розмірі 1,4 мільярда доларів своїй жінці, намагаючись уникнути санкцій Європейського Союзу. 

Серед клієнтів фінансових кіпрських компаній — колишній власник футбольного клубу «Челсі» Роман Абрамович, російський військовий підрядник, а також Олександр Абрамов і Олександр Фролов, олігархи, що стоять за компанією «Євраз» (російським металургійним підприємством, яке виробляє більшу частину рейок для поїздів, що доставляють російську військову техніку).

Звіт, заснований на фінансових документах, також дає уявлення про розкішний спосіб життя олігархів — їхні приватні концерти за участю відомих рок-зірок; їхні суперяхти та безцінні колекції творів мистецтва.

Крім російського бізнесу у витоку знайшли посадовців і з інших країн.

У звіті Cyprus Confidential висвітлено кілька спроб кіпрських посередників у розпал громадянської війни в Сирії допомогти сирійським чиновникам в розміщенні замовлень на американське обладнання для буріння нафтових і газових свердловин, попри санкції, введені західними країнами.

У ньому розповідається також про те, як польська підприємниця з виробництва засобів догляду за шкірою та колишня дружина ізраїльського командира військової розвідки намагалася приховати свою причетність до складної мережі фірм, що займаються кіберспостереженням.

Не залишились без уваги журналістів й українські олігархи. Журналістка з ICIJ Тетяна Козирєва дослідила документи, пов’язані з Рінатом Ахметовим, де виявила 60 офшорних компаній, переважно зареєстрованих на Кіпрі. У розслідуванні також показано, як український олігарх Рінат Ахметов тихо погодився купити лондонський пентхаус, паркувальні місця та інші об’єкти нерухомості приблизно за 122 мільйони доларів через підставну компанію, зареєстровану на Британських Віргінських островах. У відповідь на запитання про це, адвокати Ахметова заявили, що він є найбільшим платником податків в Україні.

По всьому світу найближчими днями з’являтимуться журналістські розслідування, пов’язані з витоком кіпрських документів. «Слідство.Інфо» також готує історії про українських чиновників, чиї імена з’явились на сторінках кіпрського витоку.  

Читайте також: «Новий витік кіпрських документів викриває приховані активи сотні бізнесменів по всьому світу».