Через труднощі із забезпеченням загонів тероборони засобами захисту, у перші тижні війни місцеві захисники радо приймали подарунки від волонтерів та інших небайдужих організацій та громадян. Іноді таку допомогу закуповували та передавали  українські політики. 

«Слідство.Інфо» дізналося про випадок, коли народний депутат від «Слуги народу» Микола Тищенко привіз одній зі столичних тероборон кілька бронежилетів, які після тестувань виявилися непридатними для захисту під час війни. А виготовили їх майже 40 років тому. 

ПОДАРУНОК ВІД ДЕПУТАТА

Після початку повномасштабного вторгнення Росії, у столиці, як і у багатьох регіонах, почали формуватися загони територіальної оборони або ж ТрО. Це окремі війська у складі Збройних сил, легка піхота, яка може охороняти важливі обʼєкти чи кордон, чергувати на блокпостах або ж протидіяти диверсантам.

Хоча закон, який передбачає створення таких сил, запрацював ще до війни, забезпечити необхідний захист майбутнім тероборонцям держава не встигла. Та й бажаючих захищати свої домівки зі зброєю в руках було в ті дні значно більше, ніж забезпечення.

Навіть у столичних загонах тероборони були проблеми. Передусім із захистом — критично бракувало бронежилетів, і їх доводилося шукати самотужки. Київські тероборонці зі Святошинського району не стали винятком — на деяких блокпостах не було буквально нічого.

чоловік у військовій формі з шевроном України дивиться у бік, на фоні натягнута на стелі маскувальна сітка

Тероборонець у Святошинському районі Києва розповідає про те, що бронежилети від Миколи Тищенка не мали документів

«На даний момент на нашому блокпосту немає жодного бронежилета, ні касок, ні зброї. Нічим поки не забезпечені. Шукаємо самі можливість, багато хто обіцяє, але наразі ніхто нічого не виконує»,розповідав «Слідству.Інфо» в середині квітня один із представників Святошинської ТрО із позивним «Отаман».   

Попереду стоїть чоловік у формі й в окулярах для зору, позад нього - інший чоловік у формі з зеленою сторічкою на правій руці

Тероборонець «Отаман» розповідає, як на блокпосту у Києві отримали «броніки» від Миколи Тищенка

Саме тому, коли 1 квітня на один із блокпостів привезли три бронежилети та два мішки картоплі, тероборонці зраділи. Привіз таку гуманітарну допомогу народний депутат від партії «Слуга Народу» Микола Тищенко, який обирався до парламенту у Святошинському районі, а зараз займається «гуманітаркою» та періодично зʼявляється на публіці із шевроном «Титан». 

У своєму пості від 2 квітня нардеп прозвітував про роботу: «Передали їжу та броніки наших захисникам. Ці броніки моя дружина та помічниці буквально привезли в Україну на собі. Чим доказали — наші жінки найпотужніші в світі».

На фото — усміхнені тероборонці приймають допомогу від нардепа. Та за кілька днів зʼясувалося, що «броніки», які отримали на блокпосту Святошинської тероборони, мають суттєві проблеми, а саме — не захищають.

КЛАС ЗАХИСТУ ВАЖЛИВИЙ 

Бронежилет, який на себе одягає захисник, повинен мати відповідний клас захисту. Вони відрізняються залежно від країни виробництва. Найбільш уживані у нас — українська ДСТУ та класифікація НАТО. Якщо дуже спрощувати, то найкращими вважаються сучасні бронежилети четвертого класу та вище (залежно від класифікації — української чи НАТО) — вони зможуть витримати постріли і з пістолета, і з автомата. Саме такі надійні бронежилети потрібні армії. 

Бронежилети першого та другого класу захищають лише від пострілів із пістолета, їх іноді використовує поліція та охорона. Та на війні вони неефективні. Крім того, будь-який бронежилет має термін придатності. Фахівці рекомендують не користуватися «броніками», яким понад 5 років. 

Сам бронежилет складається із, власне, жилета, який виготовляють із міцної тканини та всередині розміщують мʼякий захист — спеціальний матеріал, який захищає від куль та уламків, та пластин, які вставляються у спеціальні кишеньки спереду та ззаду. Завдання цих пластин — забезпечити додатковий захист для внутрішніх органів. Пластина часто має вищий клас захисту, ніж сам жилет (наприклад, жилет може мати клас за НАТО ІІІ-А, а пластина — VI, і тоді вважається, що «бронік» має четвертий клас захисту). Тож пластина повинна витримувати щонайменше постріл із пістолета з 5-10 метрів.

БРОНЕЖИЛЕТ 1983 РОКУ ВИРОБНИЦТВА

Та бронежилети, які привіз на блокпост Микола Тищенко, мають значно гірші характеристики. Коли початкова ейфорія від допомоги пройшла, тероборонці взялися тестувати отриманий захист. І дійшли невтішних висновків — жилети непридатні до використання. 

«Бронежилет і бронежилет, ну добре, дякуємо. Потім вирішили перевірити. Ніхто не сумнівався, що може бути просто піар, подумали — ну може дійсно людина хоче допомогти. А вийшло так, що це не просто допомога була», розповідав «Отаман». 

Тероборонці запросили журналістів «Слідства.Інфо» відвідати блокпост і на власні очі переконатися, що захист бронежилетів від Миколи Тищенка і справді не працює. Вони продемонстрували, що мʼякий захист бронежилетів легко пробивається ножем. Ці частини бронежилетів, наданих ТрО Миколою Тищенком, мають написи німецькою із вказанням року виробництва — 1983, та класу захисту — перший і другий. Ба більше, згодом захисники просто розрізали внутрішнє наповнення цього захисту — спеціальний матеріал, який мав би захищати від куль, від старості просто розсипався.

чоловічі руки з ножем, приставленим до тканини, яка лежить на столі

Тероборонець у Києві показує сліди від ножа на бронежилеті

на фото чоловіки у військовій формі під стелею з маскувальної сітки. Попереду один чоловік тримає світлу цупку тканину, а інший чоловік в окулярах розрізає її ножем

Тероборонці розрізають мʼякий захист бронежилета ножем

Крім мʼякого захисту, у отриманих бронежилетах були і пластини, щоправда, лише спереду. На пластинах не було жодного маркування, яке би позначало клас захисту. Та й перевірка «прострілюванням» теж показала її непридатність — тероборонці скористалися пістолетом Макарова із найменшим калібром, і куля від нього майже повністю пробила пластину. Тож якби на захисникові був такий жилет, і ворог би поцілив у нього з автомата, це могло б закінчитися трагічно.

Тероборонці Києва проводять експеримент із бронежилетом від Миколи Тищенка

Плита із бронежилета від Миколи Тищенка була пробита кулею майже наскрізь

Українські виробники броні кажуть, що принцип «краще хоч якийсь бронежилет, ніж ніякого» не працює — неправильний захист деформує кулю, і вона завдасть значно більшої шкоди, ніж просто поранення без «броніка». Адже без бронежилета куля може пройти наскрізь через тіло, а деформована через зіткнення з неякісним чи невідповідним бронежилетом може сильно пошкодити внутрішні органи.

Крім того, бронежилети від Тищенка не мали жодних документів. Кожен бронежилет повинен мати сертифікат, який підтверджує, що цю партію «броніків» перевірили, і вона справді захищає на тому рівні, який зазначений. 

«Має бути сертифікат. На кожен бронежилет, коли вони видаються, мають бути сертифікати. Те, що йде без сертифіката, природно, має підлягати згодом перевірці. Якщо людина без сертифіката його віддає, по-любому потрібно його перевірити, щоб розуміти, що він собою представляє — може він щось витримати чи не може, може він захистити чи ні», — зазначив один із представників тероборони журналістам.

Тероборонець Києва пробиває мʼякий захист бронежилета ножем

Маркування класу захисту на бронежилетах, подарованих депутатом Миколою Тищенком

Якщо ж сертифіката немає, необхідно самотужки перевірити броню, що власне й зробили на блокпосту. 

«МИ ЙОГО ПЕРЕВІРЯЛИ, ВІН ВИТРИМУВАВ ЗАХИСТ»

Після отримання невтішних результатів, тероборонці намагалися спитати у Тищенка напряму, навіщо він привіз їм такі бронежилети.

«Ми зверталися до Миколи Тищенка, просили допомоги святошинцям, позначили його (у соцмережах, — ред.), але жодної відповіді, навіть не переглядав, нічого нам не відповів, коментарі закрив», — розповів Віталій, один із представників Святошинської ТрО.

Тероборонця Віталія Микола Тищенко заблокував у соцмережах за незручні питання

Журналісти «Слідства.Інфо» після відвідин блокпоста неодноразово намагалися сконтактувати із Миколою Тищенком, на дзвінки та повідомлення депутат теж не відповідав. Однак у червні вдалося отримати його коментар — Микола Тищенко відвідав один із заходів у столиці. Тоді журналісти й розпитали його про бронежилети, якість яких бачили на власні очі.

На передньому плані жінка у військовій формі з зібраним волоссям, на грудях шеврон із прапором України. Позад неї стоїть троє чоловіків: двоє - ліворуч і один - праворуч

Координаторку Святошинської Самооборони Катерину «Катану» Коваль Микола Тищенко теж заблокував у соцмережах

Спочатку нардеп заперечив, що бронежилети привезла його дружина, зазначивши, що йшлося про інші. Попри те, що у його повідомленні в соцмережах йдеться протилежне. «Вони прийшли на фонд, і ми зробили доставку», — зазначив Тищенко. А на питання журналістів, чи він купував ці жилети, відповів: «Я не закупляв. Я взяв і тільки доставив логістичну доставку в той час, коли це цього потребувало».

Що ж стосується якості броні, яку нардеп привіз на блокпост, Тищенко спочатку відповів, що перевіряти жилети мають ті, хто їх носитиме, але згодом змінив позицію: «Ми його перевіряли, він витримував захист і всі свідчення, які сьогодні ви кажете, це просто не до мене». Та висловив здивування, чому журналісти вирішили, що це саме передані ним бронежилети, тому що «спілкується з хлопцями, і такої інформації немає».  

Блокування активістів Тищенко також заперечив. Натомість депутат підкреслив, що він здійснював лише логістичні послуги, і «як людина, як патріот, роблю все, що від мене залежить для того, щоб ми перемогли в нашій війні». 

Помічниця Тищенка також зазначила журналістам, що є відео, на якому тероборонці підтверджують, що для блокпостів це допустимий клас захисту. «В нас є відео підтвердження з, якщо я не помиляюсь, начальником тероборони. Той блокпост, куди ми передали», — повідомила вона, та пообіцяла надіслати це відео «Слідству.Інфо». На жаль, його ми так і не отримали.