Як мережі автосервісів «Авто Трейд Лайн» вдалося не виплатити 846-мільйонний борг і «ожити» після банкрутства.

Мережа автосервісів «АТЛ» («Авто Трейд Лайн») працює в Україні з кінця 1990-х. У «нульових» вона відкрила філії в більш ніж десятку областей і стала помітною фігурою на ринку. У 2010-х — не виплатила кредитів на майже 850 мільйонів гривень і збанкрутувала. Утім, зараз «АТЛ» працює, ніби нічого не відбулося, юридично відродившись як нова компанія.

Поліція має чимало питань до мережі: зараз «АТЛ» фігурує у кримінальному провадженні. За версією правоохоронців, компанія могла визнати себе банкрутом фіктивно — аби не повертати невиплачені кредити. Разом із тим, у поле зору слідчих потрапив ліквідатор підприємства: на думку слідства, все майно компанії він розпродав не на чесному аукціоні, а наближеним до «АТЛ» особам — ще й за надто вигідною ціною. Як усе це стало можливим? Розбиралося «Слідство.Інфо».

ДВА НЕВИПЛАЧЕНІ КРЕДИТИ

Відповідно до інформації на своєму сайті, «АТЛ» працює в Україні вже 23 роки. За цей час вони відкрили не один десяток магазинів та сервісних центрів, їхніми корпоративними клієнтами стали великі банки, фармацевтичні компанії, телеканали, великі бізнес-мережі, посольство та навіть державні структури — Нацполіція й військові частини. Мережа автосервісів регулярно ставала спонсором та організатором автотурнірів та змагань.

Упродовж 2010-2011 років «АТЛ» взяла у «ВТБ Банку» та «Дельта Банку» кілька кредитів на майже 314 мільйонів гривень. Повністю виплатити позики компанія мала упродовж кількох років, однак так і не зробила цього. Враховуючи проценти, загальна сума заборгованості наразі сягнула 846 мільйонів гривень.

Навесні 2015 року Національний банк визнав «Дельта Банк» неплатоспроможним. У тому ж році збанкрутувала компанія «АТЛ». А 2018-го банкрутом стає і український «ВТБ Банк».

Банкрутство мережі автосервісів було несподіваним, адже в попередні роки фірма, за даними YouControl, отримувала мільйонні прибутки. Сервіси по всій Україні весь цей час справно працювали.

ЗНИЖКА 98%

У квітні 2016 року ліквідатором «АТЛ» обрали мешканця Київщини Віталія Глеваського. Власність підприємства — а це понад десяток житлових та нежитлових будівель, земельні ділянки в різних областях України та понад 20 автівок — вирішили продавати не окремо, а як цілісний майновий комплекс.

Протягом трьох із лишком років процес виплати боргів банкам майже не рухався. Перший аукціон із продажу майна оголосили лише у липні 2019 року. Тоді все майно підприємства мали продати за майже 860 мільйонів гривень — та охочих не знайшлося.

Зрештою, продали майно «АТЛ» «з молотка» 17 вересня 2019 року — за місяць до зміни порядку продажу майна компаній-банкрутів. Відповідно до нових правил, таке майно мали продавати лише через систему ProZorro.Продажі. Однак тоді ще можна було використовувати інші біржі — тож продали майно «АТЛ» на товарній біржі «Київська Універсальна».

На початку вересневого аукціону власність «АТЛ» оцінили в 480 мільйонів гривень. Однак після того, як покупця за таку суму не знайшлось, ліквідатор почав знижувати її вартість. У підсумку майно банкрута продали за всього лиш 9,6 мільйонів гривень — у 50 разів дешевше — або за ціною шести Land Rover Defender.

Представники «Дельта Банку» й «ВТБ Банку» намагалися оскаржити результати такого аукціону. В позовних скаргах вони стверджували, що давали згоду тільки на першу спробу продажу майна — із зовсім не такою вартістю, за якою в підсумку розпродали нерухомість «АТЛ». Втім, у лютому 2020 року Господарський суд Києва, а в червні й апеляційна інстанція відмовили банкам, узаконивши таким чином результати аукціону. Наразі результат аукціону продовжують оскаржувати. При цьому, в більшості проданих приміщень наразі продовжують функціонувати сервісні центри або магазини мережі «АТЛ».

НЕЧУЖИЙ ПЕРЕМОЖЕЦЬ

Переможцем аукціону з розпродажу майна «АТЛ» стала київська компанія «Інвест-Енерджі». За даними YouControl, фірма займається купівлею-продажем нерухомості, а також вирощуванням зернових культур, будівництвом та вантажним транспортом.

«Інвест-Енерджі» зареєстровано ще у 2011 році — втім, перед продажем майна мережі автосервісів «АТЛ» у неї повністю змінилися бенефіціари. У вересні власниками компанії стали мешканці Ірпеня Кирило Кудінов та Ігор Німак. Керівником фірми став теж Кудінов.

Кирило Кудінов колись працював у київській міській дирекції «Укрпошти» та начальником служби соціального забезпечення столичного метрополітену. Також чоловік намагався очолити київський крематорій. На своїй сторінці у Facebook Кудінов зазначає, що працює у Фонді допомоги дітям Андрія Хорошевського. «Другом» фонду, відповідно до сайту, є мережа «АТЛ» — а його засновник, який раніше очолював київську філію «Укрпошти», ніби нитка, пов’язує і нових, і старих власників компанії.

Кудінов

Біографія Кудінова на фейсбук-сторінці Антикорупційної ради при Київському міському голові

Ігор Німак раніше теж був чиновником. До 2017 року він працював начальником відділу з питань банкрутства київського управління юстиції. Чоловік неодноразово намагався потрапити на роботу в правоохоронні органи — у Державне бюро розслідувань, Національне антикорупційне бюро та в Генпрокуратуру, а також у Агентство з питань розшуку та менеджменту активів (АРМА).

До слова, Кирило Кудінов працює директором компанії «Грін Фокс», яка здає в оренду нерухомість. Її власником є Андрій Хорошевський. Також Кудінов та Німак через «Інвест Енерджі» володіють «Бізнес-центром “Борщагівський”», що знаходиться у Києві на вулиці Симиренка, 36.

ГНІЗДЕЧКО НА БОРЩАГІВЦІ

За адресою по вулиці Симиренка, 36, за даними Clarity Project, зареєстровано під сотню юридичних осіб. Серед них — і «АТЛ», яка зараз перебуває у процесі ліквідації, а також більше десятка діючих фірм, які містять «АТЛ» або «Т.Л.» у своїй назві. Частина з цих фірм були чи й досі залишаються оформленими на рідних Романа Баликіна, ексдиректора збанкрутілого гіганта автосервісу.

Так, син Баликіна Дмитро є співзасновником або власником «АТЛ 55»«АТЛСервіс Київ», «АТЛ Автосейл», «АТЛ 22», «АТЛСервіс АТЛ 1», «АТЛСервіс Автозаводська», «АТЛСервіс Каскад». Дмитро разом із братом Данілом та родичкою Оксаною володіє «АТЛ — Автосервісом» — фірмою, яка існує з березня 2015 року, займається ремонтом та техобслуговуванням автомобілів. Також на сайті «АТЛ» вказано, що сплачувати за послуги та товари потрібно саме компанії «АТЛ — Автосервіс». До слова, саме Дмитрові Баликіну належить торговий знак «АТЛ» — емблема, що прикрашає кожен магазин чи будівлю автосервісів.

Сам Роман Баликін наразі не значиться ані директором, ані співзасновником жодного з цих підприємств. Утім, він керує та володіє іншою компанією, назва якої повторює першу назву «АТЛ» — «Трейд Лайн». Ця фірма теж зареєстрована на Симиренка, 36 та оптово торгує автомобільними деталями й приладдям. На своїй сторінці Роман Баликін, щоправда, вказує місцем роботи «АТЛ-Автосервіс».

Якщо вірити Facebook-сторінці Романа Баликіна, з 7 лютого він працює в компанії «АТЛ-Автосервіс»

Окрім цього, нещодавно Роман Баликін став фігурантом антикорупційного розслідування. Йдеться про можливу розтрату 37 мільйонів гривень на облаштуванні військового полігону «Широкий Лан», що на Миколаївщині.

За версією детективів Національного антикорупційного бюро, компанія «Ріст» отримала кошти за облаштування полігону, але роботи повністю не виконала. Для цього, як  зазначають правоохоронці, її директор та бенефіціар змовилися з посадовцями Збройних сил України. Директором та власником «Росту», відповідно до реєстру, є Сахіб Аласгаров, однак, як вважають у НАБУ, стоїть за нею саме Роман Баликін.

У цьому ж кримінальному провадженні фігурує також і «АТЛ-Автосервіс» родини Баликіних. Як ідеться в судових документах, «Ріст» залучав компанію як субпідрядника.

Зазначимо, що Роман Баликін вийшов зі складу засновників «АТЛ» ще 2009 року. Замість нього власниками компанії фірма «Т.Л. Груп», записана на белізьку «Чарлтон Інтертрейд Інк» та киянка Ганна Білоус. Втім, директором мережі автосервісів Баликін залишався аж до банкрутства «АТЛ» у 2016 році.

До цього часу «АТЛ» неодноразово ставала організатором та спонсором так званих трофі-рейдів — змаганнях із подолання бездоріжжя автомобілями, мотоциклами та квадроциклами. У подібних заходах компанія брала участь, зокрема, у 2007, 2008 та 2009 роках. У турнірі «Україна-трофі» 2012 року Баликін навіть брав участь як учасник та був у команді з Андрієм Хорошевським — ексочільником київської міської дирекції «Укрпошти» й засновником фірми, якою керує Кирило Кудінов. Схожий турнір «АТЛ» провела навіть у 2015 році — за рік до свого банкрутства.

АТЛ

Турнір «АТЛ Trophy» відбувся й у 2017-му — через рік після банкрутства компанії. Фото зі сторінки «АТЛ» у Facebook.

ГОВОРИТЬ ПОЛІЦІЯ

Восени минулого року слідчі Нацполіції почали розслідувати обставини банкрутства «АТЛ». Правоохоронці вважають, що у компанії могли «з метою приховання слідів вчинення кримінальних правопорушень» фіктивно визнати себе банкрутами, передавши частину активів фірмі «АТЛ-Автосервіс».

«З метою пошуку шляхів доведення до банкрутства ТОВ “АТЛ”, службові особи вказаної юридичної особи розробили злочинний план виводу основних засобів, заниження їх фактурної вартості та передачі заставного майна іншій юридичній особі, а саме ТОВ “АТЛ-Автосервіс”», — ідеться в ухвалі.

Наразі триває досудове розслідування, в межах якого суд арештував вісім об’єктів нерухомості. Частину з них було продано на вже згаданому аукціоні, покупцем якого стала компанія «Інвест-Енерджі».

Варто також зазначити, що інтереси в судах «Інвест–Енерджі» представляє Дмитро Пашковський. Він та вже згадані Андрій Хорошевський з Денисом Грициком — адвокати, члени одного адвокатського об’єднання, зареєстрованого також на Симиренка, 36. Ці адвокати представляли та представляють у судах інтереси Романа Баликіна, «АТЛ», «АТЛ-Автосервіс», «Інвест-Енерджі» в щонайменше семи різних справах.

«Слідство.Інфо» намагалося зв’язатися з Романом Баликіним та ще минулої п’ятниці відправило йому список запитань. Вони стосувались і невиплати кредитів, і підозрілого банкрутства компанії, і дешевого продажу активів, і нібито нових власників компанії. Однак на момент публікації чоловік на листа не відповів. Немає відповіді й від ліквідатора Віталія Глеваського. Кирило Кудінов у коментарі нашій агенції зазначив, що дійсно знайомий з Баликіним. Однак, за його словами, із фактом, що саме його компанія придбала нерухомість «АТЛ», це зовсім ніяк не пов’язано.