Команда агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» завершила роботу над другою частиною фільму «Нарадча кімната». У ній ідеться про контакти голови скандального Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка з оточенням президента Володимира Зеленського в 2019 році. Зокрема, з Андрієм Богданом. Також у другій серії ми покажемо розмови суддів ОАСК, які стосуються рішень на користь Російської православної церкви в Україні та зняття заборони на показ в Україні серіалу «Свати», до виробництва якого свого часу був причетний Володимир Зеленський.
Усі ці розмови досі не публікувалися.

У ході роботи над фільмом журналісти «Слідства.Інфо» Євгенія Моторевська, Дмитро Реплянчук та Катерина Лихогляд проаналізували майже дві тисячі годин записів із кабінету голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка. Прослуховування там встановили детективи Національного антикорупційного бюро напередодні останніх президентських виборів, тож усі зустрічі та обговорення відбувалися на тлі боротьби за крісло глави держави між Петром Порошенком та Володимиром Зеленським — і в перші місяці правління нового президента.

У першій частині фільму, яка побачила світ минулого тижня, журналісти розповіли, зокрема, про контакти керівництва ОАСК із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, високопоставленим прокурором Романом Говдою, а також про спроби уникнути звільнення й наміри ухвалити те чи інше судове рішення на основі особистих мотивів. Переглянути першу частину «Нарадчої кімнати» можна на YouTube-каналі «Слідства.Інфо».

Прем’єра ж другої — там само о 19-тій годині.

Окружний адмінсуд Києва займає особливе місце в українській владі, оскільки вирішує суперечки, що стосуються центральних її органів. До ОАСК звертаються і топ-посадовці, й впливові бізнесмени. На суддів та голову ОАСК не раз надходили скарги до Вищої раду правосуддя — органу суддівського самоврядування, який виконує також функції дисциплінарного контролю. Суддя Євгеній Аблов навіть був відсторонений від посади — однак невдовзі повернувся до справ.

Торік і цього літа Національне антикорупційне бюро України оприлюднило аудіозаписи, де голоси, схожі на голоси Вовка, Аблова та ще одного судді Ігоря Погрібніченка й інших співрозмовників вирішують, як вплинути на кадровий склад Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, як приймати рішення в інтересах потрібних людей в обмін на «спонсорство» і які справи порушувати самотужки — щоб здійснювати вплив на державу. Детально ці процеси описано в нашій статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

В українському суспільстві вже неодноразово піднімалось питання про ліквідацію чи реформування ОАСКу. Петиція із закликом розпустити скандальний суд набрала на сайті Президента України необхідні для розгляду ним 25 тисяч голосів. Президент у відповідь «доручив розпочати відповідні консультації з Вищою радою правосуддя».