У період президентства Петра Порошенка корпорація Roshen, яка йому належить, отримала  від офшорної компанії Goldwest Investment 1,8 мільйона доларів на свій рахунок у Міжнародному інвестиційному банку.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо» FinCEN Files: правоохоронців США зацікавили компанії, пов’язані з Петром Порошенком.

Відповідно до звітів FinCEN про підозрілу фінансову активність, у період президентства Порошенка на рахунки компанії Roshen у Міжнародному інвестиційному банку надійшли 1,8 мільйона доларів від компанії Goldwest Investment. Названий банк теж належить Порошенку.

Зареєстрована в Британії за три місяці до початку президентської каденції Порошенка компанія Goldwest Investment, за документами, торгує солодощами й надає транспортні послуги. У перші два роки існування вона декларувала нульові доходи — а за підсумками 2016-го сповістила британський уряд про транзакції на 8,6 мільйона доларів та 250 тисяч доларів чистого прибутку.

Усього щонайменше чотири міжнародні банки повідомили Мережу по боротьбі з фінансовими злочинами Казначейства США (Financial Crimes Enforcement Network, FinCEN) про підозрілі транзакції пов’язаних із Петром Порошенком офшорних компаній. Загальна сума цих переказів сягає 65 мільйонів доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таксист із Закарпаття став засновником компанії, яка ймовірно проводила операції в інтересах Порошенка

Грошові перекази Goldwest Investment у звіті FinCEN позначено як підозрілі. Адже, як зазначається в документі, «Порошенко, ймовірно, брав участь у незаконних діях, відкриваючи нову компанію в ході свого  президентства й не звітуючи про це у своїй декларації».

Що таке FinCEN Files?

Нагадаємо, FinCEN Files — міжнародний проєкт, у рамках якого журналісти-розслідувачі з десятків країн кілька років вивчали витік інформації з американської урядової Мережі по боротьбі з фінансовими злочинами (Financial Crimes Enforcement Network, FinCEN). У її документах описано підозрілі фінансові операції на загальну суму понад 2 трильйони доларів. Головні матеріали проєкту можна прочитати англійською мовою тут.

У FinCEN Files українці фігурують досить часто. Наприклад, увагу Мережі привернули поставки обладнання на державну вугільну шахту імені Бажанова, яка знаходиться в Макіївці. Невдовзі після аварії на ній 29 липня 2011 року, яка забрала життя 11 людей, виявилось, що гроші на оновлення шахти отримувала компанія кіпрська компанія Tornatore, яку пов’язують з Іванющенком. 5,5 мільйонів доларів Tornatore отримала від ТОВ «Газенерголізинг», яка надавала шахтне обладнання в оренду. Наступного ж дня кіпрська компанія перерахувала 999 994 долари російській лізинговій компанії, якою частково володів уряд РФ, Такі близькі до круглих суми, зазначають у матеріалі, часто є ознакою схем із відмивання грошей.

Інша пов’язана з українцями історія FinCEN Files стосується використання українськими бізнесменами й політиками рахунків у латвійських банках. Через ліберальне банківське законодавство Латвія нерідко стає затишною «гаванню» для сумнівних фінансових оборудок — і тому привертає увагу FinCEN. Як ідеться в проведеному ризьким виданням Re:Baltica розслідуванні, для підозрілих операцій латвійські банки використовували Віктор та Олександр Януковичі, Сергій Курченко, Дмитро Фірташ та Юлія Тимошенко.

Також ми писали про те, як Дмитро Фірташ нібито за державні гроші, надані для рефінансування проблемного «Надра банку», купував металургійні активи. А також чим обернулась спроба Ігоря Коломойського збудувати бізнес-імперію у США: виявилось, що на придбаних ним металургійних підприємствах ігнорувались норми безпеки та екології, порожні виробничі приміщення перебували в занедбаному стані, а інші активи поступово накопичували багатомільйонні борги як перед постачальниками, так і за електрику чи постачання.