Чотири банки надіслали американському регулятору звіти про сумнівні оборудки на 65 мільйонів доларів.

Щонайменше чотири міжнародні банки повідомили Мережу по боротьбі з фінансовими злочинами Казначейства США (Financial Crimes Enforcement Network, FinCEN) про підозрілі транзакції пов’язаних із Петром Порошенком офшорних компаній. Загальна сума цих переказів сягає 65 мільйонів доларів.

У звітах банки зазначають: Порошенко, перебуваючи на посаді Президента України, міг брати участь у незаконних діях зі створення офшорних компаній — і не повідомляв про це в деклараціях про доходи.

Згадані у FinCEN компанії роками були в полі зору українських правоохоронців. Слідчі підозрювали їх у відмиванні коштів та ухиленні від сплати податків — і аби дізнатись, хто стоїть за компанією, намагались отримати доступ до банківських рахунків цих фірм. Це зафіксовано в ухвалах українських судів, які зникли з відкритого реєстру судових рішень — однак «Слідство.Інфо» має ці документи в розпорядженні.

Петро Порошенко — у трійці найбагатших українців. За версією Forbes, вартість його активів сягає 1,4 мільярдів доларів США. При цьому на початку каденції статки Порошенка оцінювались у 750 мільйонів доларів.

Однією з ключових передвиборчих обіцянок Порошенка було продати власний бізнес. Однак, як показали подальші події, президент її не виконав.

Так, витік документів юридичної компанії Mossack Fonseca, який ліг у основу міжнародного журналістського розслідування, більш відомого як Panama Papers, показав: невдовзі після обрання президентом Порошенко створив низку офшорних компаній на Кіпрі, Британських Віргінських островах та в Нідерландах. Інше міжнародне журналістське розслідування на основі витоку документів — Paradise Papers — натомість, вказало на той факт, що п’ятий Президент України у перерахованих вище офшорних гаванях, фактично, шукав оптимізації податків.

Порошенко та його адвокати заперечували умисну мінімізацію податків і заявляли, що новостворені компанії використовувались лише для передачі кондитерського бізнесу президента в непідконтрольний йому «сліпий траст». Однак документи FinCEN свідчать про дещо інший хід подій. Який саме — читайте в матеріалі «Слідства.Інфо».

ІЗ ЗАКАРПАТСЬКОГО ТАКСІ — У БРИТАНСЬКІ РЕЄСТРИ

2016 рік. Тарас Тарасович із закарпатського села Нове Давидково шукає заробітку: виставляє на продаж в інтернет-крамниці браслети й жіночі гаманці, а ще таксує. Одного вечора в його автівку сіла компанія п’яних чоловіків. Вони й заохотили закарпатського дрібного підприємця  стати засновником казково успішного британського бізнесу.

«Я спочатку сказав їм: якщо все незаконно — я не хочу цих грошей, — стверджує Тарасович у телефонній розмові з журналісткою «Слідства.Інфо». — Вони відповіли, що це стосується «дуже серйозних людей».

Чоловік дозволив новим знайомим використовувати його паспортні дані. За це щомісяця протягом двох років отримував по 5 тисяч гривень.

Так він став засновником чотирьох британських компаній. Однією з них була Genesis Local Ventures (далі — GLV). 2017-го, за рік після реєстрації, компанія призначила Тарасовича «особою, що має значний контроль».

На сайті британського реєстру юросіб Тараса Тарасовича досі вказано як «особу, що має значний контроль» над Genesis Local Ventures

На іншому кінці світу міжнародний Deutsche Bank подав до FinCEN звіт про підозрілу діяльність британської офшорної компанії GLV. Підозри фінустанови стосувались можливого зв’язку фірми з президентом України Петром Порошенком.

Шотландська компанія GLV зареєстрована двома белізькими юрособами, Poramto Group та Admiral Group. Відповідно до звіту банку для FinCEN, обидві «пов’язані з президентом Порошенком».

Poramto Group та Admiral Group, за даними британського бізнес-реєстру Companies House, сумарно заснували майже 400 компаній, а юридичну адресу GLV використовують десятки інших фірм. Це типові ознаки компанії-прокладки, основна мета якої — приховати кінцевого власника бізнесу.

За дев’ять  місяців протягом 2016-17 років, відповідно до повідомлення банку, через рахунки GLV пройшло близько 60 мільйонів доларів. Зрештою, банк закрив рахунки компанії через «відсутність прозорості».

2018 рік. Тарас Тарасович 14 годин їде в поїзді — до Києва, до слідчих.

У прокуратурі його допитували протягом п’яти годин. Чи підтримує він контакт із чотирма чоловіками, які запропонували йому заробити? Ні, відповів Тарасович, цей контакт він втратив. Чи мав закарпатець доступ до банківських рахунків GLV? Не мав — лише підписував документи про створення компанії. Про те, чи відомо йому про причетність до схеми Петра Порошенка, слідчі чоловіка не спитали.

GLV фігурує у кримінальному провадженні з кінця 2017 року. Українські прокурори отримали дозвіл на доступ до документів із п’яти  українських морських портів про відвантаження цією компанією зерна. Також просили суд надати тимчасовий доступ до майна компанії та її документів у двох банках Чеської Республіки. Серед інформації, доступ до якої хотіли мати українські правоохоронці — прізвища тих, хто  стоїть за  компанією GLV.

У ході розслідування Генеральна прокуратура встановила, що група невідомих пов’язана з 45 іноземними офшорними компаніями, задіяними у схемі експорту зерна — йдеться у матеріалах кримінального провадження. Ці документи зникли з єдиного державного реєстру судових рішень — утім, вони є в розпорядженні «Слідства.Інфо».

2019 рік. 14 травня, за тиждень до завершення президентської каденції Петра Порошенка, компанію GLV розпущено.

На адресовані експрезиденту запитання прес-служба партії «Європейська солідарність» відповіла: «Особисто Порошенко не володіє жодними офшорними компаніями, а особливо тими, які ви “нічтоже сумняшеся” йому приписали».

ДВА «БРИТАНСЬКІ» МІЛЬЙОНИ

Петро Порошенко передав у «сліпий траст» чимало своїх бізнесів — але не всі. Зокрема, контроль він зберіг над Міжнародним інвестиційним банком.

Відповідно до звітів FinCEN про підозрілу фінансову активність, у період президентства Порошенка на рахунки компанії Roshen у Міжнародному інвестиційному банку надійшли 1,8 мільйона доларів від компанії Goldwest Investment.

Зареєстрована в Британії за три місяці до початку президентської каденції Порошенка компанія, за документами, торгує солодощами й надає транспортні послуги. У перші два роки існування Goldwest Investment декларувала нульові доходи — а за підсумками 2016-го сповістила британський уряд про транзакції на 8,6 мільйона доларів та 250 тисяч доларів чистого прибутку.

Грошові перекази Goldwest Investment у звіті FinCEN позначено як підозрілі. Причина? «Порошенко, ймовірно, брав участь у незаконних діях, відкриваючи нову компанію в ході свого  президентства й не звітуючи про це у своїй декларації», — йдеться у звіті.

Інший звіт, у якому згадується Петро Порошенко, подав Bank of New York Mellon — після перевірки кореспондентських рахунків естонського Versobank.

У документі йдеться про те, що 2016 року на рахунок Roshen в естонському банку надійшли два перекази на загальну суму 145 тисяч доларів від Furoleks Services LP. Зареєстрована в Британії офшорна компанія мала коротке — лише три роки — але яскраве життя. Протягом лише двох місяців 2016-го фірма провела транзакцій на понад 23 мільйони доларів.

ПАНАМСЬКИЙ ПРИВІТ

Іще кілька згадок Петра Порошенка у FinCEN Files стосуються компаній, раніше згаданих у Panama Papers.

За інформацією міжнародного банку Standard Chartered, президент Петро Порошенко опосередковано володіє Intraco Management та має ділові зв’язки з Linquist Services Limited.

Так, у квітні 2013 року Standard Chartered подав звіт до FinCEN щодо банківських переказів компанії Linquist Services Limited, на загальну суму в 30 тисяч доларів. Банк зауважив, що Порошенко використовував цю компанію, зокрема, для отримання банківських позик.

Сліди цих операцій є в Panama Papers. Зокрема, у грудні 2010 року банк Raiffeisen надіслав Roshen щонайменше 115 мільйонів доларів США під виглядом позики. Забезпечувала її нібито офшорна компанія Linquist Services Limited.

«Президент Порошенко використовував “забезпечені активи” Linquist Services Limited та його владу над Raiffeisen для отримання кредитів для своєї кондитерської компанії Roshen», — йдеться у звіті FinCEN.

Як повідомляють медіа, після згадки сумнівних кредитів Roshen у Panama Papers австрійські органи влади розпочали розслідування щодо діяльності банку Raiffeisen.

Інша компанія, Intraco Management, відповідно до звітів Standard Chartered, із 2 січня 2013 року по 26 вересня 2014 року провела операцій на 5,4 мільйона доларів. Протягом останніх трьох місяців цього періоду Петро Порошенко був на посаді президента України.

Вже через рік Агентство фінансових розслідувань Британських Віргінських островів почало розслідування щодо Intraco за підозрою у відмиванні коштів. Агенти намагалися з’ясувати, кому належить офшорна компанія.

Відповідно до даних із судового реєстру, того ж 2015-го народний депутат України передав правоохоронцям інформацію про ймовірне відмивання грошей та ухилення від сплати податків українських високопосадовців, зокрема президента Порошенка. У документах містились і дані щодо компанії Intraco. Однак у прокуратурі вирішили, що підстав відкривати кримінальне провадження немає.

У відповідь на запит Roshen повідомила журналістів «Слідства.Інфо», що  кондитерська корпорація стосунку до вищезгаданих офшорних компаній не має.

Більше того: «Roshen не володіє інформацією, щодо того, хто є власником перелічених компаній». При цьому корпорація визнає, що з деякими із них вела бізнес — зокрема, «компанії Goldwest Investment та Furoleks Services LP, проводили розрахунок за кондитерські вироби, такі як шоколадні та желейні цукерки, карамель, шоколад, печиво і т.д., що експортувались у Туркменістан та Алжир», — ідеться в повідомленні прес-служби Roshen.

*Заголовок статті оновлено 01.12.2020. У попередній версії назва матеріалу була такою: FinCEN Files: правоохоронців США зацікавили компанії, пов’язані з Петром Порошенком*