Олексій Порошенко, син пʼятого президента України Петра Порошенка, отримав повноваження бенефіціара кондитерської корпорації ROSHEN за рішенням Sequent Schweiz AG (колишня назва – Rothschild Trust Schweiz AG), компанії, що керує «сліпим» трастом, у який було передано цей бізнес. Про це «Слідству.Інфо» повідомили у пресслужбі Петра Порошенка.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо» «ПоROSHENчик».

Раніше журналісти зʼясували, що колишній президент України Петро Порошенко переписав корпорацію Roshen та інший великий бізнес на старшого сина. Фактично, це може дозволити уникнути арешту цих активів. Адже суд нещодавно арештував лише те майно експрезидента, яке належало йому особисто.

Як йдеться у розслідуванні, ключовими бізнес-активами експрезидента зараз володіє його старший син Олексій. Ідеться про близько п’ять десятків компаній, значна частина яких прямо пов’язана з корпорацією Roshen. На Порошенка-молодшого також переписали й аграрний бізнес, який належав колишньому президентові.

36-річний Олексій Порошенко запам’ятався тим, що до осені 2019 року був народним депутатом від партії свого батька. Згідно з деклараціями Порошенка-молодшого, на момент депутатства він не володів жодною фірмою. А вже за кілька місяців став власником корпорації Roshen, включно з українськими та іноземними компаніями. Це сталося саме тоді, коли українські правоохоронці почали активно цікавитися діяльністю Петра Порошенка.

Журналісти звернулися по коментар до представників Петра Порошенка щодо мети передачі експрезидентом своїх бізнес-активів синові. Також журналісти попросили передати запитання і Порошенкові-молодшому. 

У пресслужбі Петра Порошенка «Слідству.Інфо» відповіли, що: «Олексій Порошенко припинив політичну карʼєру у 2019 році. Після цього за рішенням трастового керуючого йому було надано усіх прав та повноважень кінцевого бенефіціарного власника «сліпого» трасту. Це було повʼязано виключно з припиненням політичної діяльності Олексія Порошенка та подальшим забезпеченням відділення політичної діяльності Петра Порошенка від бізнесу».  

Як повідомлялося, Порошенко після вступу на посаду глави держави найняв для продажу своїх активів інвестиційну компанію Rothschild і ICU. Однак «у зв’язку з відсутністю покупців» 14 січня 2016 року президент заявив про підписання угоди, за якою передав свою частку в корпорації ROSHEN у незалежний «сліпий» траст. Тоді Порошенко призначив Rothschild Trust відповідальною особою у цьому трасті з управління його часткою в кондитерській корпорації.

На початку квітня 2016-го вибухнув міжнародний скандал, пов’язаний із офшорами, у якому засвітився й Петро Порошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офшорний податковий маневр президента України

Після цього юридичний і фінансовий радники Порошенка повідомляли, що трастовий договір було підписано 14 січня 2016 року, і однією з його сторін виступила компанія Prime Asset Partners Limited (BVI).

Сам Порошенко стверджував, що створення компанії в офшорах було необхідне саме для передачі його активів у «сліпий траст» — і це була вимога Rothschild Trust. Експрезидент запевняв, що ці його дії були прозорими і не для мінімізації податкового навантаження.