Храм Святого апостола Андрія Первозваного на Дніпровському узвозі — незаконна церква московського патріархату у центрі Києва. Буквально через дорогу від нього знаходиться парк «Аскольдова могила», де невдовзі за розпорядженням президента Зеленського має з’явитися Національний Пантеон Героїв України.  

Журналісти «Слідства.Інфо» розібралися у незаконному будівництві храмів УПЦ МП та з’ясували, як до російської церкви причетний Петро Порошенко — поборник армії, мови та віри.

«ЧЕРЕЗ ДОРОГУ ВІД ПРЕДСТАВНИКІВ МОСКОВІЇ»

Аліна Михайлова — авторка петиції про створення Національного Пантеону Героїв України — розповідає, що питання пам’ятки досі перебуває на етапі дискусії. Так, петиція отримала підтримку громадянського суспільства, а також президента Зеленського, але ще є ті, хто проти цього меморіального комплексу.

Аліна Михайлова — авторка петиції про створення Пантеону Героїв України

«Виходить, побудувати незаконну церкву московського патріархату не є питанням, побудувати купу бізнес-центрів і офісів на схилах не є питанням, а от зробити щось в памʼять про визначних українців — це чомусь залишається у нас відкритим питанням», — розповідає Михайлова.

Якраз навпроти майбутнього «Пантеону Героїв» вже понад 20 років стоїть незаконно збудована церква московського патріархату — Храм Святого апостола Андрія Первозваного.

На журналістський запит Департамент земельних ресурсів відповів, що не володіє інформацією про право власності чи оренди цієї земельної ділянки. Київська влада не ухвалювала жодних рішень про передачу цієї ділянки фізичним чи юридичним особам.

Скрін з відповіді на запит

Активіст з питань містобудування, Олександр Рак, розповідає, що землями комунальної власності розпоряджається Київська міська влада.

«Тобто був парк і просто хтось самовільно вирішив побудувати храм. Земля в комунальній власності, земля нікому не передавалась, відповідно, тут не могла бути побудована споруда. Якщо на неї було отримане право власності, то, швидше за все, воно отримане незаконно», — коментує експерт.

Олександр Рак — активіст з питань містобудування

Згідно з відповіддю КМДА, ділянка з храмом обліковується «Київзеленбудом», однак там заперечують причетність до цієї землі.

«МЕНЕ БІЛЬШЕ ХВИЛЮЄ ДОЛЯ МОЄЇ ЦЕРКВИ»

Володимир Савельєв — священник московського патріархату і, за сумісництвом, настоятель храму Святого апостола Андрія Первозваного на Дніпровському узвозі. Богослужитель, крім цього, є керівником видавничого відділу Української православної церкви та професором Київської духовної семінарії.

У телефонній розмові з журналістами «Слідства.Інфо» Савельєв не зміг відповісти, працює храм, у якому він є настоятелем, чи ні. Він плутався у показах, пропонував прийти і подивитися:  «Коли ви були (журналісти їздили у храм, там було зачинено, — ред.) — не функціонував, зараз функціонує… Якщо в канцелярії кажуть, що функціонує, значить це так. Звертайтеся у Київську митрополію з цими питаннями, будь ласка. Всього доброго».

Після неоднозначної відповіді настоятеля храму журналісти вирішили зустрітися особисто зі священником та дізнатися, чи має насправді церква хоч якісь документи, що підтверджують законність її побудови.

Володимир Савельєв не зміг показати жодних документів: ні права власності на церкву, ні дозволу на будівництво. Духовник почав виправдовуватися і стверджувати, що не був настоятелем на момент будівництва храму: «Рішення будувати цю церкву-каплицю було прийнято, коли головою Печерської адміністрації був пан Коваленко Андрій Анатолійович».

Володимир Савельєв — настоятель храму Святого апостола Андрія Первозваного

Поміж іншого, святий отець не забув згадати про видатних постатей, що відвідували церкву за час її існування.

«Я не ставив під сумнів законність мого тут перебування. Все було нормально, все було спокійно. В цю каплицю заходив і почивший президент Кравчук, і Віктор Ющенко тут неодноразово бував, і пан Порошенко. Дивно, що у вас ці питання виникають», — каже Савельєв.

Пан Володимир ділиться своїми переживаннями і розповідає, що його хвилює доля всіх церков московського патріархату: «Я б не хотів, щоб хтось увірвався в храм і святі книги кидав на землю. Тому вибачте, я вважаю, що це не на часі».

ПЕТРО ПОРОШЕНКО vs. УПЦ МП

На одній зі стін храму висить табличка з інтригуючим написом: «До спорудження цієї каплиці на славу Божу та на спомин Михайла Порошенка доклала зусиль родина Порошенків». Журналісти вирішили поцікавитися у п’ятого президента України, чи справді його родина дотична до побудови храму.

У відповіді Петро Олексійович написав, що родина зробила значний фінансовий внесок, але не мала жодного відношення ані до земельної ділянки, ані до процесу будівництва. «Вірю, рано чи пізно ця каплиця має перейти у користування ПЦУ», — додав колишній очільник України.

Крім того, посадовець зазначив, що до військової агресії РФ церква московського патріархату була іншою: «УПЦ МП до 2014 року і після — це дві різні Церкви. Вона не пройшла випробування російською агресією, не знайшла в собі сил порвати з Москвою, і саме тим підштовхнула тисячі парафій до переходу в ПЦУ».

 

Олександр Рак, експерт з містобудування, впевнений, що незаконно збудована споруда може бути демонтована: «Якщо церква взагалі не має жодних документів і вона була побудована без жодних документів — це може бути визнано самочинним будівництвом. Згідно з законом, ця земельна ділянка має бути від нього звільнена».

Читайте також: «Митрополити-зрадники»: хто зі священнослужителів РПЦ в Україні підтримує Росію