У центрі Києва розташовується та функціонує незаконно збудована церква УПЦ МП — храм Святого апостола Андрія Первозванного на Дніпровському узвозі. Будівництво цього храму-каплиці частково профінансувала родина Петра Порошенка. 

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Російські купола в центрі Києва: московська церква під боком Пантеону Героїв».

 Храм Святого апостола Андрія Первозваного належить до УПЦ МП. Його незаконно побудували неподалік від парку «Аскольдова могила», де невдовзі за розпорядженням Президента Зеленського має з’явитися Національний Пантеон Героїв України.  

На одній зі стін храму висить табличка з інтригуючим написом: «До спорудження цієї каплиці на славу Божу та на спомин Михайла Порошенка доклала зусиль родина Порошенків». Журналісти «Слідства.Інфо» вирішили поцікавитися у п’ятого Президента України, чи справді його родина дотична до побудови храму.

У відповіді на запит журналістів Петро Олексійович написав, що його родина зробила значний фінансовий внесок, але не мала жодного відношення ані до земельної ділянки, ані до процесу будівництва. «Вірю, рано чи пізно ця каплиця має перейти у користування ПЦУ», — додав колишній очільник України.

Крім того, посадовець зазначив, що до військової агресії РФ церква московського патріархату була іншою: «УПЦ МП до 2014 року і після — це дві різні церкви. Вона не пройшла випробування російською агресією, не знайшла в собі сил порвати з Москвою, і саме тим підштовхнула тисячі парафій до переходу в ПЦУ».

Колишній очільник України також нагадав, що «Європейська Солідарність» вимагає заборонити діяльність екзархату РПЦ в Україні. Для цього політична партія зареєструвала у Верховній Раді відповідний законопроєкт наприкінці минулого року.  

«Нема УПЦ МП, а є екзархат РПЦ в Україні, верхівка якого поводить себе як класична п’ята колона. І держава зобов’язана себе захистити», — додає політик.