Із 16 медичних закладів, які закупили швидкі тести для виявлення коронавірусу (COVID-19), лише 7 перевіряють людей.  

Про це йдеться у матеріалі “Слідства.Інфо” “Коронавірус: що не так з тестуванням”.  

Зокрема, у столиці визначили сім баз для безкоштовного тестування та госпіталізації осіб з підозрою на COVID-19. Це — Олександрівська клінічна лікарня, міська клінічна лікарня № 4, міська клінічна лікарня № 9, міська дитяча клінічна лікарня № 1, міська дитяча клінічна лікарня № 2, міська дитяча клінічна інфекційна лікарня, Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини.

ЧИТАЙТЕ  ТАКОЖ В Україні закупили понад 5,5 тисяч тестів на виявлення коронавірусу — дані з ProZorro

Водночас, як дізналося “Слідство.Інфо”, зокрема, з даних майданчика закупівель Prozorro, ще 9 лікарень Києва закуповували тести для перевірок. Це — міські клінічні лікарні №1, №5, №7, №15 та №18, пологові будинки №3 і №6, клінічна лікарня “Психіатрія” та міська клінічна шкірно-венерологічна лікарня.   

 Частина з них уже мали отримати засоби для тестування пацієнтів. Зокрема, відповідно до закупівлі, пологовий будинок №6 мав отримати упаковку експрес-тестів на виявлення COVID-19 ще 17 березня.

У Києві тести на коронавірус закупили 16 лікарень, проте проводять їх лише 7 медичних закладів/ГРАФІКА Слідство.Інфо

Також наприкінці минулого тижня у Києві тестування на коронавірус почали проводити приватні клініки та лабораторії. Зокрема, клініки “Євролаб” та “Нова”. За інформацією “Слідства.інфо”, кілька тестів провела також Universum Clinic. Однак уже 16 березня “Євролаб” заявив, що призупиняє це робити через закінчення тест-систем. Станом на 18 березня більшість приватних лабораторій Києва не проводили тестування на коронавірус, не планували це робити й великі лабораторії Synevo та “Діла”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: хаотичні закупівлі першої необхідності

Перелік пацієнтів, яких мають тестувати на виявлення коронавірусу, є в спеціальному Наказі Міністерства охорони здоров’я. Утім, показання до тестування наразі не гарантують, що пацієнту його проведуть. Чимало самих пацієнтів, лікарів та експертів розповідають про недоступність тестів у державних лікарнях, оскільки їх запас дуже обмежений. Разом із тим, прем’єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв, що до 22 березня в Україну надійде партія у 10 мільйонів експрес-тестів. 

Зазначимо, що, за даними МОЗ, станом на ранок 20 березня, в Україні було лабораторно підтверджено 27 випадків COVID-19, з них — три летальні.