З початку повномасштабної війни прокурори зафіксували 280 фактів сексуального насильства проти українців, яке вчиняли військові російської армії. Серед них 101 випадок сексуального насильства щодо чоловіків і 179 випадків — проти жінок. Це зґвалтування, каліцтво або насильство над статевими органами, примусове оголення, погрози та спроби зґвалтування, примус дивитися на сексуальну наругу над близькими. 

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора у відповіді на запит «Слідства.Інфо». 

За понад два роки російсько-української війни найбільша кількість випадків сексуального

насильства зафіксована у Херсонській області — 84, з них чоловіки — 50. Згідно зі статистикою Офісу генпрокурора, у Київській області зафіксовано 53 випадки сексуального насильства, серед яких чоловіки — 1, у Донецькій області — 73 (чоловіки — 34), у Харківській області — 30 (чоловіки — 4), у Запорізькій області — 18 (чоловіки — 7), у Чернігівській області — 7, у Луганській області — 3 (чоловіки — 1), у Миколаївській області — 10 (чоловіки — 3), у Сумській області — 2 (чоловіки — 1).

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК) — це сексуальне насильство, що відбувається у контексті збройного конфлікту. СНПК охоплює фізичні та нефізичні дії або погрози такими діями і спрямоване проти осіб будь-якої статі чи гендеру та сексуальної орієнтації. 

«Коли йдеться про СНПК, деякі експерти пропонують замість поняття «сексуальне насильство» використовувати «сексуалізоване насильство», оскільки, на їхню думку, так буде чіткіше зрозуміло, що мотив кривдника — демонстрація влади й контролю, а не отримання сексуального задоволення», — пояснюють у Офісі генпрокурора. 

Втім, під час документування та розслідування фактів СНПК використовують термін «сексуальне насильство» з урахуванням норм міжнародного гуманітарного права. 

У 2023 році в Офісі Генерального прокурора створено Координаційний центр підтримки потерпілих і свідків, який ставить за завдання повний інформаційний супровід та координацію щодо надання психологічної, соціальної, юридичної допомоги спільно з широким колом партнерів з державного та громадського сектору.

27 березня команда «Слідства.Інфо» презентує документальний фільм про сексуальне насильство проти українських чоловіків, яке вчиняли військові російської армії у катівнях Херсона. Стрічка «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами» розповідає про знущання з українців, які опинилися в окупації і утримувалися у херсонських катівнях за активну проукраїнську позицію. Щоб примусити до співпраці та зламати чоловіків психологічно, росіяни ґвалтували їх або погрожували зґвалтуванням. Премʼєра фільму відбудеться 27 березня о 18:00 у Києві. Зареєструватися на подію можна за покликанням. Після показу фільм буде доступний на YouTube-каналі «Слідства.Інфо».

Читайте також: «Росія — це велика тюрма», — Голова Інституту національної пам’яті про системність застосування сексуального насильства проти українських чоловіків