Адвокат Руслан Браславський на місцевих виборах у 2020 році став депутатом Київської обасної ради від «Батьківщини». Як ми розповідали раніше, він тісно пов’язаний з оточенням одіозних суддів Віктора Татькова та Артура Ємельянова. Також він фігурував у справі про захоплення бізнесу, в межах якої в його офісі проводили обшуки. Прізвище Браславського звучало у справі про вбивство трирічного сина депутата Київської облради В’ячеслава Соболєва. Як зазначав адвокат останнього, Браславський як юрист начебто допомагав Татькову та Ємельянову відібрати бізнес Соболєва.

Про обрання Браславського «Слідство.Інфо» довідалося з даних, оприлюднених на офіційному сайті Центральної виборчої комісії (ЦВК).

Відповідно до даних, оприлюднених на сайті ЦВК, Браславський очолює юридичну компанію «Центр супроводження бізнесу». Ця фірма, як ми з’ясували за допомогою реєстру судових рішень, фігурує у справі про розкрадання майна компанії під назвою «Восход». Про що свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 16 травня 2016 року.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що фірма «Восход», яка була частиною торговельної мережі «Обжора», спершу належала депутату Київської облради 2015-2020 років від «Блоку Петра Порошенка» В’ячеславу Соболєву. Утім, у 2013-2015 роках, за даними слідства, нерухомість «Восходу» було розпродано за значно нижчою від оцінки правоохоронців вартістю людям з орбіти Ємельянова й Татькова. Ще в 2013 році правоохоронці почали розслідування щодо цих фактів, про що свідчать численні судові рішення. Саме бізнесову діяльність В’ячеслава Соболєва офіційне слідство називало однією з версій замаху на депутата, в результаті якого загинув його син.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивство дитини депутата: що об’єднує людей, яких назвав Соболєв

Під час однієї з пресконференцій адвокат подружжя Соболєвих заявив, що судді Татьков та Ємельянов, а також їхній колега юрист Руслан Браславський відібрали бізнес Соболєва. Про це писало видання hromadske.

Як зауважив адвокат Соболєва, Браславський начебто займався усіма діями щодо викупу за заниженою оцінкою нерухомості, якою раніше володів Соболєв. У результаті це майно, зі слів адвоката, перейшло структурі, афілійованій до Татькова та Ємельянова. За версією правоохоронців, Браславський координував схему із заволодіння майном «Восходу». А у серпні 2016 року у нього в офісі проводили обшук.

Зв’язки Браславського із Татьковим та Ємельяновим

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», Браславський тісно пов’язаний з оточенням Ємельянова і Татькова. Зокрема, разом із дружиною Ємельянова він був співзасновником кількох фірм, а також володів компанією спільно з довіреною особою Татькова. Крім того, дружина Браславського до січня 2019 року була керівницею фірми, якою володіли родини Ємельянова і Татькова.

За даними «Чесно», на парламентських виборах 2019 року Браславський балотувався як кандидат у нардепи від «Батьківщини» по 90-му округу (місто Біла Церква). Він набрав понад 3% голосів, що не дозволило йому пройти в раду. У цей час, як зауважує «Чесно», Браславський перерахував партії «Батьківщина» понад 280 тисяч гривень.

Хто такий Татьков і Ємельянов?

За президентства Януковича Татьков очолював Вищий господарський суд України, який мав найвищі повноваження у вирішенні суперечок довкола бізнесу та майна. А Ємельянов був його соратником і теж працював у господарському суді в столиці. Обидва чоловіки вихідці з Донеччини.  

За версією Генпрокуратури, вони створили злочинну організацію, до якої входили судді та керівники господарських судів України, адвокати, ліквідатори й інші особи. Члени цієї організації, зокрема, відбирали державне й приватне майно, ухвалювали неправосудні рішення, втручалися в роботу судів для власної вигоди, стверджують правоохоронці. 

У втручанні в роботу судів Татькова та Ємельянова підозрюють офіційно. Генпрокуратура вважає, що вони фактично підпорядкували собі систему ухвалення рішень у господарських судах.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», депутатом Київської обласної ради від партії «Європейська солідарність» став Віталій Карлюк. Останні п’ять років він був депутатом Київської облради від фракції «Солідарність» Петра Порошенка. Водночас у минулому році йому оголосили підозру в рейдерському заволодінні бізнесом, який належав загиблому в АТО добровольцю Марку Паславському. Із того часу зрушень у цій справі не помітно.