Бізнесмен Віталій Карлюк, який останні п’ять років був депутатом Київської обласної ради від фракції «Солідарність» Петра Порошенка, знову став депутатом облради на Київщині. Цього разу — під прапорами партії «Європейська солідарність» (ЄС). Водночас півтора року тому тодішній Генпрокурор Юрій Луценко повідомляв про оголошення підозри Карлюку в рейдерському заволодінні бізнесом, який належав загиблому в АТО добровольцю Марку Паславському.

З того часу зрушень у розслідуванні цієї справи не помітно. Сам Карлюк запевняє, що не причетний до цієї історії, попри те, що у нього вдома слідчі виявили пов’язані з компанією Паславського документи. В місцевому осередку ЄС обіцяють виключити Карлюка з партії, лише якщо суд визнає його винним. Про це йдеться у новому матеріалі «Слідства.Інфо».

Про обрання депутатом на цьогорічних місцевих виборах Віталій Карлюк повідомив на своїй Facebook-сторінці 12 листопада.

«Я дякую за гідну оцінку моєї діяльності — понад три тисячі виборців нашого округу довірили мені представляти їх інтереси в обласній раді, віддавши за мене свої голоси!», — написав він.

Водночас, як ми довідалися, у травні минулого року тодішній Генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про те, що Карлюку оголосили підозру в рейдерському заволодінні бізнесом загиблого в АТО добровольця Марка Паславського.

Допис колишнього Генпрокурора Юрія Луценка у Facebook

Останній — американець українського походження, який переїхав до України в 90-роках. Після початку російської збройної аґресїї проти України Паславський пішов добровольцем на війну й загинув у серпні 2014-го під Іловайськом.

Марко Паславський за життя очолював іноземну компанію «Друс Корпорейт Холдингз Лімітед», якій, своєю чергою, належало 97% українського агрокомплексу «Русава-К». Це підприємство займалося вирощуванням сільськогосподарських культур і мало в розпорядженні чималу кількість техніки та елеватори на Київщині.

За даними правоохоронців, після смерті Марка Паславського низка осіб у 2015 році протиправно заволоділа 100%-ю часткою в статутному капіталі компанії «Русава-К», підробивши офіційні документи. Про це можна прочитати в ухвалі Івано-Франківського міського суду від 15 липня 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пальчевський з командою подали 20 позовів про скасування виборів мера й депутатів у Києві ОАСК їм відмовив

Підозру Віталію Карлюку у цій справі вручили 16 травня 2019 року. На думку офіційного слідства, він організував підробку документів «Русава-К». Напередодні в будинку депутата, а також на його фірмі «Віскар» провели обшуки. В результаті слідчі вилучили документи, пов’язані з компанією Марка Паславського, а також яхту марки Sea Rey моделі 450.

Судячи з судових рішень, із моменту оголошення підозри Віталію Карлюку розслідування справи майже не рухається. На початку 2020 року йому змінили запобіжний захід: із застави в сумі 3,6 мільйона гривень на особисте зобов’язання. Сам Карлюк у коментарі «Слідству.Інфо» запевняв, що наразі на нього не покладено жодних обов’язків.

Як свідчить ухвала Корольовського райсуду Житомира від 20 липня 2020 року, кримінальне провадження щодо рейдерського захоплення агрокомплексу «Русава-К» в червні цього року передали зі слідчого управління Нацполу Івано-Франківщини до Національної поліції в Житомирській області. У відповіді Житомирської обласної прокуратури на запит «Слідства.Інфо» йдеться, що розслідування досі триває.

Як зауважив у коментарі «Слідству.Інфо» керівник київської територіальної організації «Європейської солідарності» Георгій Цагареішвілі, якщо суд визнає Карлюка винним, його виключать із партії.

«Якщо буде доведено судом те, що дійсно Карлюк причетний до цих процесів — звісно, ми будемо ухвалювати рішення про виключення Карлюка», — зауважив керівник партійного осередку.

Натомість сам Карлюк переконує, що насправді не має стосунку до історії з рейдерством.

«Питання в тому, що підозру можна висунути кому завгодно згідно з нашим законодавством. Але довести до суду і в суді отримати вирок — щодо мене точно у цій справі неможливо, бо я до неї не маю ніякого відношення», — зауважив він «Слідству.Інфо».

Після низки перереєстрацій права власності на фірму «Русава-К» належить Володимиру Бортнику, який за життя Марка Паславського володів трьома відсотками компанії, а також згаданій вже іноземній «Друс Корпорейт Холдингз Лімітед», яку очолював загиблий військовослужбовець.

Як ми розповідали раніше, депутат Київської обласної ради від «Свободи» Максим Запаскін, якого в 2017 році затримали на отриманні 10 тисяч доларів хабаря, на цьогорічних місцевих виборах балотувався у депутати Білоцерківської міської ради. Втім, партія «Свобода» у Білій Церкві не подолала прохідного бар’єру і взагалі не матиме представників у раді.