Історичну будівлю площею 6,7 тисяч квадратів у центрі Києва, що біля готелю «Салют», планує викупити за понад 307 мільйонів гривень маловідома фірма «Перфом Стандарт». Вона перемогла на аукціоні в системі електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) Міністерства юстиції. До 19 травня фірма повинна перерахувати кошти продавцеві. «Слідство.Інфо» запитало у директорки цієї загадкової фірми про плани на історичну будівлю в центрі Києва. Вона відповіла, що не вирішує таких питань і навіть не знайома з власником фірми.

Як довідалося «Слідство.Інфо», аукціон відбувся 30 квітня цього року.

Ідеться про так званий «будинок готелю Військово-Микільського монастиря» площею понад 6,7 тисяч квадратів, розташований поряд з готелем «Салют» у центрі Києва. Судячи з опису в системі електронних торгів, цей дім побудували більше ста років тому і він є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення.

В аукціоні взяли участь три компанії і переможцем стала Перфом Стандарт», яка запропонувала 307,4 мільйона гривень за цю будівлю. Відомості про інших двох учасників наразі приховані через специфіку роботи системи СЕТАМ, яка оприлюднює їх після перерахунку коштів переможцем.

Про «Перфом Стандарт»

Як ми довідалися, компанію «Перфом Стандарт» створили понад рік тому. Вона має 15 тисяч гривень статутного капіталу. Пів року тому новою власницею фірми стала 56-річна Інна Прилепко родом з окупованого Алчевська на Луганщині. Вона більше не володіє жодним бізнесом, окрім цього.

В публічних джерелах нам не вдалося знайти її номеру телефону. Втім, як ми виявили, людина з ідентичним прізвищем, іменем та по батькові визнана потерпілою у кримінальному провадженні. Як ідеться в судовому документі, чоловіка обвинувачують у побитті жінки під час розпиття спиртного, яке призвело до смерті останньої. Це відбулося у місті Кременчук на Полтавщині. 

Як розповів «Слідству.Інфо» адвокат обвинуваченого, Інна Прилепко — це матір загиблої. Адвокат підтвердив, що вона є переселенкою з Алчевська. Також він припустив, що вона може навіть не знати про свою роль в компанії «Перфом Стандарт».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівельний удар: як брат Кличка прибрав до рук столітній дім у центрі Києва

Крім того, як ми довідалися, пів року тому директоркою фірми-переможця торгів стала Катерина Каменщикова. На запитання «Слідства.Інфо» про плани на історичну будівлю в центрі Києва вона не відповіла.

«Я поки не можу відповісти вам на це питання. У мене ще не було ніяких розмов стосовно цього. Я ще сама не знаю. Я не вирішую ці питання сама», — сказала директорка фірми. Також вона додала, що не знайома з власницею фірми Інною Прилепко.

Фото із сайту wikimapia.org

Зв’язок з мільярдером Жеваго

Зауважимо, що гендиректор СЕТАМ Олександр Мамро припускав, що можуть бути спроби зірвати цей аукціон. «Враховуючи високу вартість лоту, а також кінцевого бенефіціара підприємства-боржника можливі спроби зірвати аукціон», — ідеться на Facebook-сторінці відомства.

Зауважимо, що історична будівля біля готелю «Салют» раніше належала «Дельта Банку», який Національний банк України у 2015 році визнав неплатоспроможним.

Кілька років тому Фонд гарантування вкладів продав цей дім на аукціоні за 210 мільйонів гривень компанії «ЗВ Ріелті». Останню медіа пов’язують з колишнім народним депутатом та мільярдером Костянтином Жеваго. Із ним же пов’язаний і сам готель «Салют». Як ми довідалися, нещодавно щодо компанії «ЗВ Ріелті» було порушено справу про банкрутство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шини для «республіки»: як Жеваго пов’язаний з торгівлею з так званою «ДНР»

Жеваго нині перебуває в розшуку українських правоохоронців. Як свідчать публікації в ЗМІ, мільярдера підозрюють у причетності до схеми щодо розтрати і легалізації 2,5 мільярда гривень банку «Фінанси та Кредит».

За даними медіа, будинок готелю Військово-Микільського монастиря має вагоме історичне значення. Його побудував єпархіальний архітектор Євген Єрмаков як прибутковий будинок для церкви Великого Миколи. В часи Першої світової війни там було військове училище, а за гетьмана Павла Скоропадського — військове міністерство Української Держави.