Під час аукціону з приватизації державного підприємства «Київпассервіс» бізнесмени вирішили обманути державу, змовилися й організували фіктивну боротьбу за державне підприємство, яке є власником найбільших автовокзалів української столиці та Київської області.

Антимонопольний комітет оштрафував на 64 мільйони гривень компанію «БАРВІНОК-ІНВЕСТ» за змову з ТОВ «ОКТАН О» під час приватизації державного майна, зокрема акціонерного товариства «Київпассервіс». Це товариство управляє п’ятьма найбільшими автостанціями Києва та 18 автостанціями та вокзалами в Київській області.

Зірочками на карті позначені місця, де розташовані автостанції, якими управляє «Київпассервіс» / фото з сайту «Київпассервіс»

За цей актив прийшли поборотися три компанії: ТОВ «ОКТАН О», ТОВ «БАРВІНОК-ІНВЕСТ» та ТОВ «БАСТІОНГРУП». Остання компанія перемогла, бо запропонувала найбільшу ціну — 230,9 млн грн.

Під час перевірки  аукціону Антимонопольний комітет України виявив, що два учасники аукціону змовились, щоб один з ним зміг придбати «Київпассервіс» за меншу суму. Змовниками виявились компанія «ОКТАН О» та переможниця — «БАРВІНОК-ІНВЕСТ». 

АМКУ встановило, що працівники компаній-конкуренток переходили працювати з однієї в іншу. Також змову власників компаній видало те, що вони реєструвались на аукціон з однієї ІР-адреси. Один з учасників аукціону випадково завантажив документ іншої компанії під час подання своєї пропозиції. Для участі в аукціоні компанії мали подати документи, однак у деяких файлів фірм-конкуренток  були однакові назви та дати створення. 

Своїми діями компанії порушили закон «Про захист економічної конкуренції». Під час  розгляду справи «ОКТАН О» припинила свою діяльність, тому уникла покарання, а «БАРВІНОК-ІНВЕСТ» досі працює та має сплатити до державного бюджету штраф у розмірі 64 мільйони гривень.

Згідно з даними аналітичної системи «YouControl», «БАРВІНОК-ІНВЕСТ» у 2016 році заснував Олексій Василевський, а кінцевим бенефіціаром компанії наразі є Юрій Мельник. 

Компанію «ОКТАН О» у 2017 році заснував Микола Гуркін, а у 2023-му компанія припинила свою діяльність. 

Читайте також: Підприємці отримали 400 тис. грн штрафу за змову на закупівлях для дитячих закладів