Детективи Національного антикорупційного бюро вручили підозру народному депутату «Слуги народу» Олександру Юрченку. Йому інкримінують отримання хабаря. За даними правоохоронців, він та його неофіційний помічник вимагали кошти у представника інвестора за внесення законодавчих змін в інтересах його бізнесу. Депутат начебто у завуальованій формі попросив надати йому через посередника 13 тисяч доларів за внесення пропозицій до законопроєкту та у подальшому 200 тисяч доларів для підкупу народних депутатів-членів комітету. Також Юрченко нібито просив передбачити для нього 3% акцій у статутному капіталі майбутнього підприємства.

Як довідалося «Слідство.Інфо» із власних джерел, підозру депутату вручили сьогодні, 17 вересня у приміщенні НАБУ.

Обвинувачення проситиме суд утримувати депутата під вартою із можливістю вийти під заставу в розмірі 6,5 млн грн.

Раніше Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила на своїй Facebook-сторінці, що підписала підозру Юрченку.

Нагадаємо, 15 вересня НАБУ оприлюднило записи, на яких народний депутат «Слуги народу» Олександр Юрченко та його неофіційний помічник Іван нібито вимагають хабар від представника іноземного інвестора у сміттєпереробній галузі за внесення законодавчих змін в інтересах цього бізнесу. Інвестора представляв детектив під прикриттям, який і фіксував розмови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я хочу шматок великого пирога»: НАБУ оприлюднило аудіо вимагання нардепом Юрченком хабаря

В опублікованому детективами відео йдеться, що агент під виглядом представника сміттєпереробної компанії звернувся до посередника Івана, який невдовзі познайомив детектива з депутатом Олександром Юрченком. Останній під час зустрічі 27 липня цього року повідомив, що впливає на депутатів у питанні поводження зі сміттям. Також він зауважив, що є головою підкомітету з питань поводження із побутовими відходами.

Згодом «представник інвестора» передав посереднику Івану 13 тисяч доларів, а нардеп Юрченко своєю чергою зареєстрував проєкт правок до законопроєкту, які раніше обговорював зі співробітником НАБУ під прикриттям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Формулу «Роттердам+» написали в офісі ДТЕК, знаючи, що вона необґрунтована, — НАБУ

Також правоохоронці зафіксували розмову від 20 серпня, у якій нардеп повідомив, що для прийняття необхідних інвестору законодавчих змін Верховною Радою потрібно 200 тисяч доларів, а також передбачити для депутата 3% акцій у статутному капіталі підприємства, яке інвестор нібито планував відкрити в майбутньому.

Зауважимо: після появи у медіа інформації про викриття помічника нардепа Юрченка на хабарі НАБУ заявило, що Венедіктова не підписує підозру самому народному депутатові. Чинне законодавство дозволяє виключно Генпрокурору підписувати підозру нардепу.

На засіданні Верховної Ради 15 вересня Венедіктова заявляла, що наразі немає підстав для оголошення підозри Юрченку.

Також, як розповідало «Слідство.Інфо», помічникові нардепа Іванові Фіщенку Вищий антикорсуд 15 вересня образ запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення понад 1 мільйона гривень застави.