Національне антикорупційне бюро оприлюднило аудіо- та відеоматеріали, на яких народний депутат «Слуги народу» Олександр Юрченко та його неофіційний помічник Іван нібито вимагають хабар від представника іноземного інвестора у сміттєпереробній галузі за внесення законодавчих змін в інтересах цього бізнесу. Інвестора представляв детектив під прикриттям, який і фіксував розмови.

Відео опублікували на офіційному сайті НАБУ 15 вересня.

У ньому йдеться, що детектив НАБУ під виглядом представника сміттєпереробної компанії звернувся до посередника Івана, який невдовзі познайомив детектива з депутатом Олександром Юрченком. Останній під час зустрічі 27 липня поточного року повідомив, що впливає на депутатів у питанні поводження зі сміттям. Також він зауважив, що є головою підкомітету з питань поводження із побутовими відходами.

«Маю вплив на думки та позиціонування депутатського корпусу щодо історії поводження з відходами. Тобто, люди розуміють, що я цим питанням займаюся. І довіряють», — каже депутат у розмові з «представником інвестора», зафіксованій на приховане відео.

Згодом посередник запропонував «представнику інвестора» заплатити 13 тисяч доларів. Відразу після того як той погодився, нардеп Юрченко зареєстрував проєкт правок до законопроєкту, про які раніше домовлявся зі співробітником НАБУ під прикриттям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Формулу «Роттердам+» написали в офісі ДТЕК, знаючи, що вона необґрунтована, — НАБУ

Невдовзі детектив передав посереднику Івану 13 тисяч доларів, із яких 10 тисяч, за словами неофіційного помічника нардепа, він мав віддати Юрченкові. Також правоохоронці нібито зафіксували на відео факт передачі депутату грошей. У розмові з «представником інвестора» Олександр Юрченко підтвердив, що отримав ці кошти.

Під час зустрічі «представника інвестора» з нардепом 20 серпня останній повідомив, що для прийняття необхідних законодавчих змін Верховною Радою потрібно передати йому 200 тисяч доларів, а також передбачити для нього 3% акцій у статутному капіталі майбутнього підприємства.

«Добре. Коротше, я орієнтую на 100 кілограм плюшок. Так? (під «плюшками» маються на увазі долари — Ред.)», — перепитує в розмові з нардепом і посередником детектив під прикриттям. «Ні, всього на 200», — відповідає Юрченко.

«Я ж тобі сказав, що без цієї історії (3% акцій майбутнього підприємства — Ред.) нічого не цікавить. Я хочу шматок великого пирога», — додає нардеп «інвестору».

Зауважимо, днями медіа повідомили про викриття помічника нардепа Юрченка на хабарі. У НАБУ зауважують, що скерували до Генерального прокурора також і повідомлення про підозру народному депутату, утім Ірина Венедіктова досі його не підписала. Чинне законодавство дозволяє підписувати підозру нардепу виключно Генпрокурору. На засіданні Верховної Ради 15 вересня Венедіктова зауважила, що наразі немає підстав для оголошення підозри Юрченку.

Сьогодні ж, 15 вересня, у Вищому антикорупційному суді обирають запобіжний захід для неофіційного помічника нардепа. Прокурор Спеціальної антикорупційної прокуратури просить для нього тримання під вартою, або ж заставу в розмірі понад 5 млн грн.