Співробітники компанії ДТЕК, яка належить олігарху Рінату Ахметову, написали формулу «Роттердам+» на своїх комп’ютерах та надіслали її електронною поштою чиновникам із державного енергорегулятора Національної комісії з державного регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Про це детективи НАБУ розповіли в інтерв’ю Kyiv Post.

У бюро зазначили, що це електронне листування є серед зібраних детективами доказів. Серед інших доказів цієї нібито змови, які є в розпорядженні НАБУ — записи розмов співробітників ДТЕК та НКРЕКП, а також внутрішні звіти енергорегулятора. Вони вказують на те, що чиновники знали: ціна, яку створює формула, економічно необґрунтована й не відповідає інтересам споживачів, тобто мільйонів українців.

За інформацію НАБУ, обґрунтування на користь формули писав співробітник ДТЕК Іван Гелюх. Він є одним із підозрюваних у справі.

Як розповідають у НАБУ, невдовзі після листування співробітники ДТЕК нібито попросили Національну комісію бути обережними у висловлюваннях щодо формули та уникати коментарів про те, як сильно піднявся тариф на електроенергію. Регулятор погодився розповідати про формулу розпливчасто, використовуючи замість цін відсотки. Тоді, як розповіли у НАБУ, в НКРЕКП звернулися до ДТЕК, щоб той «мобілізував» дружніх депутатів, і формула швидко пройшла до сесійної зали парламенту. 

«ДТЕК фактично узурпував владу й підготував вигідні для себе нормативні документи. Придумав, як їх провести через усі державні органи та від імені кого, та зробив їх обов’язковими до виконання в національних масштабах», — сказав Денис Гюльмагомедов, який очолює групу детективів, що розслідує справу «Роттердам+».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа «Роттердам+»: довідку про збитки від формули можуть скасувати через ОАСК

За словами детективів НАБУ, голова НКРЕКП Дмитро Вовк міг знати, що формула «Роттердам+» необґрунтована. Зокрема, у звіті, який той той подав до прийняття формули, Вовк визнавав, що формула «Роттердам+» є найменш вдалим варіантом і не відповідає інтересам споживачів.

«Значно перевищує вартість в Україні, не враховує попит на внутрішньому ринку, ризик падіння ціни на світовому ринку, вимагає введення ренти на видобуток вугілля», — писав Дмитро Вовк у своєму звіті.

За формулою «Роттердам+», ціна за тонну вугілля злітала до 1525 гривень, а вартість електроенергії до 1,26 гривень за кіловат-годин. Як зазначають у НАБУ, Вовк усвідомлював, що таке ціноутворення може бути вигідне лише компанії ДТЕК.

«Тобто він (Вовк, — ред.) розуміє, що він фактично надає їм той шмат пирога, на який вони не заслуговують», — сказав детектив НАБУ Микола Самойленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Національне антикорупційне бюро планує оскаржити закриття справи «Роттердам+»

Вугілля з Роттердама до України насправді ніхто не возив — за словами детективів, закуповували його переважно в Україні. Та ціну, як на імпортне, розповсюдили на все вугілля — і українці платили цю завищену ціну наступні чотири роки.

Нагадаємо, справу «Роттердам+» НАБУ розслідувало з 2017 року. За версією детективів, через запровадження цієї формули українські громадяни зазнали збитків на майже 19 мільярдів гривень.

У серпні минулого року НАБУ повідомило про підозри шістьом посадовцям, які фігурують у цій справі. Ідеться, зокрема, про ексголову НКРЕКП Дмитра Вовка, її колишнього члена та директора держпідприємства «Оператор ринку» Володимира Євдокімова, а також двох топменеджерів ДТЕК.

Раніше керівник бюро Артем Ситник заявляв, що на слідство в цій справі тисли, намагаючись заблокувати. Також Ситник повідомляв про ймовірний тиск на фахівців, які проводять експертизи в межах провадження.

За даними НАБУ, представники ДТЕК почали тиснути на членів НКРЕКП, щоб ті змінили формулу розрахунку вартості теплової електроенергії й додали до неї вартість транспортування вугілля з порту Роттердаму до України, ще у 2015 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАБУ розповіли про зв’язки голови ОАСК Павла Вовка з Вищою радою правосуддя

Загальну суму збитків оцінюють у 18,8 мільярда гривень. Майже 15 із них начебто отримали компанії-ініціатори запровадження формули.

Офіційне слідство зібрало докази про нібито негативні наслідки запровадження «Роттердам+» з травня 2016-го до грудня 2017 року.

Також у липні минулого року Антикорупційне бюро провело обшуки в інвестиційній компанії ICU, яку пов’язують із п’ятим президентом України Петром Порошенком. Саме ця компанія 2016 року придбала євробонди ДТЕК. Згодом, після запровадження «Роттердам+», їхня вартість зросла на понад 60%. За версією НАБУ, це дозволило «невстановленим особам» після запровадження формули отримати значні прибутки.

Раніше в групі ICU працював ексголова Нацкомісії Дмитро Вовк та колишня очільниця НБУ Валерія Гонтарева. Нині одним із топменеджерів є Макар Пасенюк, який був фінансовим партнером Порошенка.