Дві роботи агенції «Слідство.Інфо» перемогли на конкурсі журналістських матеріалів, присвячених темі тортур в Україні. Обидві статті стосувалося жорстокого поводження з в’язнами в українських тюрмах.

Про це ідеться в повідомленні організаторів конкурсу на сайті Асоціації психіатрів України. Вони та Грузинський Центр психосоціальної та медичної реабілітації жертв тортур (GCRT) були організаторами конкурсу.

Матеріали «Слідства.Інфо» перемогли в номінації «Найкраще журналістське розслідування».

Зокрема, журі відзначило роботу Маргарити Тулуп «Бердянська колонія: “Там — убивають”». У матеріалі йдеться про побиття палицями, застосування голок та плоскогубців, а також зґвалтування в’язнів Бердянської виправної колонії. Арештанти вперше детально розповіли журналістам про насилля як самих працівників колонії, так і інших засуджених. Батьки ув’язнених, своєю чергою, перераховують кошти на картки невідомим людям, аби тільки проти їхніх рідних не посилювалися репресії.

Також переміг матеріал Анастасії Зубової «Багаття на тілі: як у Харкові “перевиховують” в’язнів». В’язні Олексіївської виправної колонії №25, що в Харкові, розповіли журналістці про знущання над ними. Арештанти можуть днями стояти «на розтяжці», коли людей роздягають, ставлять обличчям до стіни з широко розставленими руками й ногами і періодично б’ють дубинками по тілу. Також є випадки, коли на тілі в’язнів розпалювали багаття.

«Журі, яке оцінювало надіслані на конкурс матеріали, хотіло б особливо відзначити фахову роботу журналістів незалежної розслідувальної агенції “Слідство.Інфо”», — зазначили організатори конкурсу у повідомленні.

Також у номінаціях «Найкраща стаття у друкованих ЗМІ» перемогла робота журналістки видання «Ґрати» Ганни Фаріфонової, а у номінації «Найкращий телевізійний репортаж» фільм авторки Інни Білецької з «Суспільного».

Зазначимо, що обидві роботи, які перемогли у конкурсі, були частиною спецпроекту «Слідства.Інфо» «Правосилля. Розслідування з-за ґрат». Це проект про право на насилля, яке часто є основоположним в українських тюрмах. Тюремники невиправдано застосовують силу та владу. Нерідко до жорстокості вдаються й самі ув’язнені. А отже податки українців йдуть не на перевиховання злочинців, а радше на знущання над ними.

Частина опублікованих в межах спецпроекту матеріалів були створені з допомогою наших благочинців. У 2020 році ми провели свою першу краудфандингову кампанію на «Спільнокошті», де зібрали майже 50 тисяч гривень на продовження «Правосилля».

Завдяки фінансовій підтримці небайдужих громадян ми продовжили викривати зловживання, корупцію і порушення прав людини в українських тюрмах.