Колишній депутат Верховної Ради Віктор Лозінський, якого засуджували до 15 років ув’язнення за вбивство, переміг у голосуванні на голову об’єднаної територіальної громади на Кіровоградщині. Ця ОТГ розташована поряд із місцем убивства.

Про це повідомляє видання ВВС News Україна з посиланням на місцеву виборчу комісію та опонентів Лозінського.

Водночас у виборчій комісії зауважили, що оформлення протоколів ще триває. Віктор Лозінський ішов на вибори як самовисуванець.

Наразі Підвисоцька ОТГ, у якій переміг Лозінський, належить до Голованівського району. Там у 2009 році й сталось убивство. В ОТГ проживають 4,79 тисяч виборців.

Напередодні місцевих виборів у 2020 році Лозінський дав інтерв’ю, в якому назвав себе директором агропідприємства й заявив, що добився справедливості й усі судимості зняв.

Справа про вбивство

Віктор Лозінський став народним депутатом у 2007 році від «Блоку Юлії Тимошенко». 16 червня 2009 року поблизу селища міського типу Голованівська сталося вбивство селянина Валерія Олійника. Тоді в одній компанії відпочивали Віктор Лозінський, прокурор району, начальник міліції та єгерь. Сам Лозінський наполягав, що це була самооборона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партія друга Коломойського найбільше серед політсил витратила на Facebook-рекламу в серпні

Після інциденту, як зауважує видання, Верховна Рада зняла з Лозінського недоторканність і позбавила мандату. Після цього він зник і його оголосили у розшук. Затримали екснардепа у березні 2010-го. Його звинуватили у навмисному вбивстві. За версією слідства, селянина вбили з дробовика, який зазвичай використовують на полюванні.

Стрімкий вихід на волю
У квітні 2011 року Лозінського засудили до 15 років ув’язнення. Він мав вийти на волю в 2025 році. Утім, у 2012 році, як зауважує видання, апеляційний суд «пом’якшив» вирок до 14 років. У 2013 році Вищий спецсуд змінив статтю обвинувачення з «вбивства» на «хуліганство», що зменшило строк ув’язнення до 10 років. Після чотирьох років за ґратами у червні 2014-го Віктор Лозінський вийшов на волю «за станом здоров’я».

Видання зазначає, що у справу після цього втрутився керівник уряду та генпрокурор, після чого прокуратура домоглася повернення Лозінського до в’язниці. Проте, вже 2016 року Лозінському перерахували термін ув’язнення згідно із «законом Савченко», за яким день у СІЗО рахується за два, й він вийшов на свободу.

У травні 2019 року Дніпровський районний суд Києва взагалі зняв судимість з Віктора Лозінського. А у вересні це рішення, за словами Лозінського, підтвердив Верховний Суд. Хоча в самому Верховному Суді інформацію про розгляд цієї справи спростували.

Інші підозрювані

Також, як зауважує видання, винними у вбивстві Олійника крім Лозінського визнали колишнього прокурора Голованівського району Євгена Горбенка (засуджений до 9 років в’язниці), колишнього начальника Голованівського райвідділку міліції Михайла Ковальського (5 років позбавлення волі), а також єгеря Василя Перепелицю (4 роки в’язниці).

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що депутат Київської обласної ради від «Свободи» Максим Запаскін, якого в 2017 році затримали на отриманні 10 тисяч доларів хабаря, на цьогорічних місцевих виборах мітить у депутати Білоцерківської міської ради. Більш ніж за три роки після затримання чоловіка суд у цій справі вироку не виніс.