Слідчі Держбюро розслідувань (ДБР) відкрили провадження щодо зловживання службовим становищем співробітником Одеського слідчого ізолятора №21, унаслідок якого загинула людина. 

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з повідомлення пресслужби правоохоронців. За даними офіційного слідства, двоє ув’язнених, яких незаконно впустили до камери іншого арештанта, побили його. Після цього працівник установи помістив побитого до карцеру, де він невдовзі помер. За даними ДБР, працівникові СІЗО загрожує позбавлення волі від трьох до шести років.

З власних джерел ми довідалися, що йдеться про начальника оперативного відділу СІЗО Валентина Слабінського. Раніше наша редакція вже повідомляла про діяльність цієї особи. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тюрма можливостей: які привілеї доступні в’язням в українських СІЗО

Валентин Слабінський є офіційно підозрюваним в іншому злочині — вимаганні грошей від в’язнів. У березні минулого року його затримали співробітники СБУ. За версією правоохоронців, він безпідставно посадив одного із в’язнів до карцеру, а потім вимагав від нього дві тисячі доларів за те, щоби вийти звідти. За час досудового розслідування його неодноразово усували від посади, а у вересні 2019 року обвинувачення щодо нього скерували до суду. Попри це, Слабінський повернувся працювати у СІЗО. 

“Слідство.Інфо” записало інтерв’ю із арештантом, від якого вимагали гроші. Володимир Пономаренко розповів нам, що це відбувалося за сприяння окремих категорій в’язнів. Крім того, ми виявили, що гроші, які заплатив Пономаренко, були перераховані на картку приятеля іншого в’язня. Цей в’язень має у СІЗО особливе ставлення з боку тюремників. Зокрема, йому влаштовують виїзди на свободу, де він перебуває без належної охорони і проводить незаконні зустрічі. Детальніше про цю історію “Слідство.Інфо” розповідає у фільмі-розслідуванні “Тюрма можливостей”. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Смердюча риба і борошно з піском: як годують в’язнів за бюджетні мільярди”

Раніше “Слідство.Інфо” розповідало про смерть ув’язненого в Хмельницькому СІЗО. За словами родичів загиблого, його вбили співробітники тюрми. Нині у цьому злочині офіційно підозрюють двох тюремників.