Державний експортер зброї «Укрспецекспорт» у 2012-му році продав Міністерству оборони африканської країни Нігер два винищувачі СУ-25 за $12,5 млн. Відповідно до аудиту, проведену нігерською агенцією Inspection Générale des Armées, цю суму було значно завищено: так, у ціну входили й 350 запчастин на $1,9 млн, без яких, на думку аудиторів, можна було обійтись.

Також нігерський уряд підписав контракт на обслуговування воєнних літаків та гелікоптерів із компанією EST Ukraine – на $4,3 мільйони. Однак, як з’ясували аудитори, компанії EST Ukraine формально навіть не існує. Натомість гроші отримала українська компанія Espace Soft Trading Limited. Заснована у 1998 році, на той момент вона контролювалась близьким соратником Віктора Януковича Юрієм Іванющенком.

Про це йдеться у розслідуванні, опублікованому міжнародним партнером «Слідства.Інфо» — Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP.

«Укрспецекспорт», відповідно до статті, заперечив факт укладання угод із Нігером. Однак за даними Стокгольмського міжнародного інституту миру — організації, яка відслідковує продажі зброї у всьому світі — продаж дійсно відбувся, і два літаки прибули до Нігеру наступного, 2013-го року.

Скріншот відповіді Стокгольмського міжнародного інституту миру

Нігерські аудитори, як ідеться в матеріалі OCCRP, також знайшли додаток до контракту: $2 млн комісійних виплат мала отримати лондонська компанія Stretfield Development. Її власники невідомі, а оплата відбулась через лондонську компанію Halltown Business, яка після проведення платежу самоліквідувалась. Відповідно до аудиторського звіту, цей «маневр» було проведено «всупереч нормам».

Адреса реєстрації Halltown — така ж, що й у 400 інших компаній, тобто вона використовувалась спеціальною організацією, що масово реєструє юридичні особи. Чотири з цих компаній були частиною так званого «Азербайджанського ландромату» — системи, через яку високопосадовці цієї кавказької країни могли «відмивати» незаконно набутий капітал. Як ідеться в статті OCCRP, ланцюжок власників Halltown привів до панамської компанії, директорами якої були двоє українців.

Що ж до угоди про технічне обслуговування, то вона стосувалась як придбаних в «Укрспецекспорту» СУ-25, так і озброєних гелікоптерів МІ-35. За висновками аудиту, Espace Soft Trading Limited Юрія Іванющенка — одна зі сторін, що отримали вигоду від оборудки.

«В часи президентства Януковича його близький соратник Юрій Іванющенко наглядав за роботою “Укрспецекспорту” й мав істотний вплив на рішення компанії», — запевняє виконавча директорка Центру протидії корупції Дар’я Каленюк, слова якої цитує OCCRP.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як в Україні розмитнюють бойову зброю і до чого тут МВС

Цей контракт, як і багато інших у військових закупівлях Нігеру, відбувались шляхом конкурсної процедури. Однак усі учасники тендерів нерідко були підконтрольні нігерійцю Абубакару Гіма. Наприклад, у даному випадку з EST Ukraine змагалась компанія Aerodyne. Керівником обох компаній був Ґінтаутіс Бараукас, який також керував іншими компаніями, що діяли в інтересах Гіма.

Республіка Нігер є однією з найбідніших країн світу. У 2018 році вона зайняла останнє, 189-те місце в Індексі людського розвитку — рейтингу, який щороку складають спеціалісти ООН. Середня тривалість життя того року становила в Нігері 62 роки, середня тривалість шкільної освіти — два роки. При цьому в останнє десятиліття щедру допомогу від США та країн Європи отримує армія країни. Причина, зокрема, в розвитку екстремістських угруповань у регіоні Сахель — тропічній савані між Сахарою й екваторіальними землями. Намагаючись стримати терористичну загрозу за допомогою місцевих національних армій, Сполучені Штати з 2011 по 2019 рік надали Нігеру на збройні потреби майже $240 млн. Загалом військові закупівлі республіки протягом цього часу становили близько 1 мільярда доларів. Відповідно до висновків аудиторів, проблемними є контракти на третину від цієї суми.

Нагадаємо, навесні ми писали, що підприємство «Новатор», що входить у структуру державного оборонного концерну «Укроборонпром», заявило про створення власного апарату штучної вентиляції легень. Він виявився майже точною копією ізраїльського апарату, однак український виробник продавав його на 50% дорожче.