Апарат штучної вентиляції легень українського виробництва, який викликав дискусію серед українських медиків із приводу безпечності й ефективності, не є суто українською розробкою. Значна частина роботи – напрацювання ізраїльських вчених. При цьому вартість українського апарату на 50% вища за орієнтовну ціну ізраїльської розробки.

Українські медіа днями повідомляли, що державне підприємство «Новатор» (входить у холдинг «Укроборонпром») почало виробництво власних апаратів ШВЛ. Це простий механізм на базі так званого мішка Амбу, за допомогою якого зазвичай вручну здійснюють вентиляцію легень. Пристрій від «Новатора» робить це автоматично за допомогою важеля. На підприємстві акцентують увагу на тому, що пристрій у десятки разів дешевший за іноземні аналоги. Продавати свої ШВЛ «Новатор» планує за ціною «менше 20 тисяч гривень», запевняв у ЗМІ директор підприємства Олексій Свістунов.

Втім, пристрій з майже аналогічними зовнішнім виглядом та функціональністю зараз проходить випробування в Ізраїлі. Команда інженерів за короткий час створила там апарат ШВЛ AmboVent 1690.108.

Фото AmboVent із сайту Національної медичної системи Ізраїлю

 

Тестова модель ШВЛ від «Новатора». Фото з фейсбук-сторінки хмельницького відділення партії «Слуга народу»: в осередку хвалились успіхами місцевого підприємства

 

Схема AmboVent із сайту розробників

При цьому, розроблений ізраїльтянами пристрій значно дешевший за український: відповідно до заяв розробників та публікацій у ЗМІ різних країн (США чи Ізраїлю), орієнтовна вартість AmboVent становить близько $500.

Щоб розібратись, звідки така подібність і чим спричинено різницю в ціні, «Слідство.Інфо» звернулось і до «Новатора», й до ізраїльської сторони.

Український завод мав право використовувати креслення AmboVent: з метою скорішого подолання пандемії COVID-19 ізраїльтяни зробили їх доступними для всього світу. Про рішення «Новатора» скористатись напрацюваннями AmboVent там не знали, переговорів з українською стороною не вели.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Апарати штучної вентиляції легень: скільки їх в Україні, хто їх закуповує і в кого

Директор «Новатора» Олексій Свістунов підтвердив «Слідству.Інфо», що оболонку свого апарату вони взяли від AmboVent. Водночас, за його словами, всередині апарати різні.

«Ми самостійно зробили редуктор до електродвигуна, який рухає важіль. Ми самостійно розробили конструкцію важеля з роликами і з поворотним механізмом. Ми самостійно написали програмне забезпечення», — зауважує директор підприємства, додаючи, що український апарат додатково обладнано пристроєм для зволоження й підігріву повітря. Інакше, за словами Свістунова, тривале використання пристрою для ШВЛ неможливе.

Чому ціна настільки вища? «Всі складники вартісні. Один датчик об’ємний кисневий коштує 160 швейцарських франків. В Україні після розмитнення такий датчик коштує, відповідно, 200 доларів», — розповідає керівник «Новатора». Додаючи, що завод продаватиме пристрій за собівартістю.

В AmboVent «Слідству.Інфо» підтвердили, що кінцева вартість апарату може різнитись. «Оскільки прилад існує в режимі прототипу, оцінка майбутньої ціни залежить від доступності запчастин, обсягів виробництва й так далі. Може статись так, що остаточна ціна перевищуватиме нашу початкову оцінку», — повідомили нам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Монастирська: хроніки «українського Уханя»

МОЗ уже видало дозвіл на використання «Новатора» в медичних закладах. На думку виробника, прилад став би доречним у автівках швидкої допомоги та сільських амбулаторіях. Втім, ніяких договорів із державою завод ще не підписував.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що Міністерство охорони здоров’я гальмує процес закупівлі ліків для пацієнтів на майже 10 мільярдів гривень. Як наслідок, півтора мільйона тяжкохворих українців за півроку можуть залишитися без ліків.