Топменеджер державного підприємства «Антонов» Євгеній Бондаренко у березні цього року підписав контракт з приватною естонською фірмою Caribalt Electronic Equipment, співвласником якої на той момент був він особисто. «Антонов» закупив у естонського постачальника обладнання для літаків на майже 5,5 мільйона гривень.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо» «Дволикий менеджмент».

Як ідеться у матеріалі, рік тому держпідприємство оголосило закупівлю обладнання для своїх літаків. Ішлося про так звані джерела наземного живлення, і підприємство планувало придбати їх на суму понад 9 мільйонів гривень. Це обладнання використовують під час зарядки літаків в аеропорту, що дозволяє зекономити паливо і власну енергію літака.

Переможцем торгів стала естонська фірма Caribalt Electronic Equipment, яка погодилася поставити обладнання майже за 5,5 мільйона гривень.

Український дилер іншої естонської компанії ElectroAir, який також брав участь у конкурсі, вирішив оскаржити його результати, вказуючи на зловживання з боку переможця. Зокрема, він повідомив про фальсифікацію документів, відсутність у конкурента досвіду поставок в Україні та сертифікатів походження на товар.

Наприклад, у якості підтвердження свого досвіду роботи переможці зазначили, що продали обладнання компанії Fort Aero. Але, як зʼясувалося, цієї поставки не було. ElectroAir навіть опублікувала листування з компанією, яка заперечила закупівлю обладнання в Caribalt Electronic Equipment. Попри це держпідприємство все ж підписало контракт з переможцем.

Як з’ясувало «Слідство.Інфо», співвласником фірми-переможця на момент підписання контракту був директор з матеріально-технічного постачання «Антонова» Євгеній Бондаренко. Він же особисто підписав контракт з цією естонською фірмою.

Журналісти встановили, що компанію Caribalt Electronic Equipment заснували кілька років тому. На момент проведення тендеру її співвласником була інша естонська фірма, зі співзвучною назвою Caribalt Alliance. Останньою же співволодіє Бондаренко. Примітно, що Caribalt Electronic Equipment стала постачальником «Антонова» після того, як Бондаренко обійняв посаду директора з матеріально-технічного постачання.

На запитання «Слідства.Інфо» у WhatsApp щодо конфлікту інтересів через підписання такого контракту топменеджер «Антонова» не відповів. На телефонні дзвінки журналістів — також.

Експертка із антикорупційного законодавства, членкиня правління «Центру протидії корупції» Олена Щербан розповіла «Слідству.Інфо», що в цій ситуації може йтися про реальний конфлікт інтересів і корупцію.

«В законі «Про запобігання корупції» чітко визначено, що не можна вчиняти дій в умовах реального конфлікту інтересів. Такі дії є підставою для визнання договору недійсним в суді», — зауважує Щербан.

Також експертка додає, що описані дії посадовця держпідприємства мають ознаки злочину. Адже тут може йтися про розтрату майна шляхом зловживання службовим становищем. У разі доведення провини, йому може загрожувати до дванадцяти років в’язниці з позбавленням права обіймати певні посади і з конфіскацією майна.

Знімок контракту ДП «Антонов» з компанією Caribalt Electronic Equipment

Примітно, що нещодавно Бондаренка вивели зі співвласників естонської фірми. Сталося це невдовзі після того, як суд почав розглядати справу про скасування результатів згаданої закупівлі.

Як виявили журналісти, після підписання згаданого контракту Бондаренко обзавівся двома автомобілями Land Rover Discovery, які сумарно можуть коштувати близько 2 мільйонів гривень.